Online lezen  |  Afmelden
PIANOo-alert nr. 295
april 2018

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
Verbeterde zoekfunctie en toegankelijkheid PIANOo.nl
Bron: PIANOo
Steeds meer mensen weten pianoo.nl te vinden. In 2017 werd de website bijna 650.000 keer bezocht. Ook de hoeveelheid informatie op de site groeit nog steeds. Om de informatie gebruiksvriendelijk en toegankelijk aan te kunnen blijven bieden, heeft PIANOo de site vernieuwd. Uiterlijk lijkt er misschien weinig veranderd, maar met name de zoekfunctie en de toegankelijkheid van informatie zijn verbeterd.
Lees meer
PIANOo Circulair Inkopen Academy 2018-2019: aanmelden nu mogelijk
Bron: PIANOo
PIANOo start in september weer met een nieuwe editie van de Circulair Inkopen Academy. De Circulair Inkopen Academy is een programma van 7 dagdelen dat deelnemers in 9 maanden opleidt om circulaire principes toe te passen op hun inkoop- en aanbestedingsprocessen. Na afronding van het programma hebben deelnemers concrete handvatten en eerste ervaringen, waarmee zij zelfstandig verder aan de slag kunnen.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 15
Bron: IBR
In de afgelopen week zijn er 2 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden hieronder kort besproken.
Lees meer
Erik van Raaij benoemd tot NEVI hoogleraar
Bron: NEVI
De marktwerking in de zorg gaat razendsnel en daarmee verandert ook de positie van inkoop binnen de zorgsector in rap tempo. Kennis delen over het organiseren en uitvoeren van de inkoopfunctie staat centraal. Om die reden heeft de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) zich als partner verbonden aan de leerstoel Inkoop in de Zorg van prof. Erik van Raaij.
Lees meer
PIANOo start onderzoek naar inkoopopleidingen voor publieke sector
Bron: PIANOo
Inkopen bij de overheid is een specialistisch vak. PIANOo krijgt vaak van overheden te horen dat het moeilijk is om goede mensen te vinden voor inkoopfuncties. Het aantal vacatures is onverminderd groot. Vooral de functies die meer ervaring vereisen, blijken moeilijk in te vullen.
Lees meer
Save the date: MVI-congres Nijmegen 3 oktober 2018
Bron: Rijksoverheid
Dit jaar wordt het MVI-congres op 3 oktober gehouden in Nijmegen, de Europese Groene Hoofdstad van 2018. Het MVI-congres valt samen met de eerste dag van de Europese Ecoprocura-conferentie die van 3 tot en met 5 oktober plaatsvindt. Ecoprocura is een conferentie over duurzaam inkopen die om de paar jaar ergens in Europa wordt georganiseerd.
Lees meer
Zijn jouw contracten AVG-proof?
Bron: Aanbestedingscafé
Eind 2017 kwam het groot in het nieuws: tientallen gemeenten hadden namen, huisadressen, geboortedata, medische gegevens, telefoonnummers en schooladressen van kwetsbare kinderen gepubliceerd op TenderNed, in het kader van aanbestedingen voor speciaal leerlingenvervoer. Een verontrustende fout, wat de gemeenten na 25 mei een boete op kan leveren van 20 miljoen euro.
Lees meer
Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsxperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts heeft een drietal nieuwe adviezen gepubliceerd: laagste prijs, referentie-eis, selectiecriteria, geïntegreerd contract.
Lees meer
Steeds meer aanbestedingen mislukken: “Wen er maar aan, de piek moet nog komen”
Bron: Cobouw
Het ging al mis bij de brede school in Hoeven, het stadskantoor in Tilburg, het prestigieuze Feringa-Lab van de Universiteit Groningen en bijna bij het Europees Medicijn Agentschap op de Zuidas. Aanbestedingen die mislukken. Omdat budgetten te laag waren of de procedure rammelde. "Wen er maar aan, de echte gekte moet nog komen."
Lees meer
Drinkwaterbedrijven bundelen krachten bij duurzaamheid
Bron: H20Waternetwerk
De drinkwaterbedrijven hebben zich verenigd in het platform Blauwe Netten om de volgende stap richting een duurzame sector te zetten. Zij richten zich dit jaar op de verduurzaming van het energieverbruik, het ontwikkelen van een grondstoffenpaspoort en het zoeken naar duurzame alternatieven voor chemicaliën.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 13
Bron: IBR
In de afgelopen week zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden hieronder kort besproken.
Lees meer
Oproep voor bijdragen Ecoprocura 2018
Bron: Ecoprocura
Van 3 tot 5 oktober 2018 is Nijmegen het toneel voor de tiende editie van EcoProcura, een toonaangevende internationale conferentie over duurzaam inkopen. Inkoopprofessionals worden opgeroepen om bijdragen te leveren voor verschillende activiteiten tijdens het evenement. PIANOo is deels verantwoordelijk voor de organisatie.
Lees meer
Let op veiligheid in omgeving bouwplaats
Bron: Rijksvastgoedbedrijf
Al in de 'definitiefase' van een project moet de veiligheid van de omgeving van een bouwplaats worden meegenomen. Omgevingsveiligheid rond een bouwplaats is even belangrijk als de arbeidsveiligheid op de bouwplaats. Dat blijkt uit de nieuwe Handleiding stappenplan Veiligheid en Gezondheid (V&G) van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Met deze wijziging lost het RVB de belofte van de minister in om de veilige omgeving van een bouwplaats scherper in het oog te houden.
Lees meer
Green Deal voor grotere slaagkans duurzame energieprojecten
Bron: RVO.nl
27 Partijen ondertekenden op 23 maart 2018 de Green Deal Participatie van de omgeving bij duurzame energieprojecten. De deal moet de kans van slagen van deze energieprojecten vergroten. Het moet vooral gaan helpen inwoners en andere belanghebbenden op het juiste moment en op de juiste manier te betrekken.
Lees meer
Bijeenkomsten
Start Green Deal Circulair Inkopen 2.0
In de Green Deal Circulair Inkopen spreken publieke en private organisaties met elkaar af de circulaire economie aan te jagen met hun inkoopbeleid. Zij worden hierbij ondersteund door Rijksoverheid, MVO Nederland, NEVI en meerdere kennispartners. Iedere deelnemende organisatie brengt twee pilots in. In bijeenkomsten en werkgroepen delen deelnemers en partners kennis, ervaringen, belemmeringen en successen.
           
             
                  
Lees meer
PIANOo-congres 7 juni 2018: Yes we Connect
Volgende week start de inschrijving voor het jaarlijkse PIANOo-congres, hét evenement voor en door inkoop-en aanbestedingsexperts uit de publieke sector. Het congres vindt op 7 juni 2018 plaats in Bussum. PIANOo legt op dit moment de laatste hand aan het programma. Met ruim 40 sprekers uit de praktijk verwachten wij weer een actueel en praktijkgericht congres aan te kunnen bieden. Extra aandacht besteden we aan het ontmoeten van vakgenoten met gedeelde interesses en ideeën.
  
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties