Thema-update e-factureren nr. 4
mei 2018
Online lezen  |  Afmelden
Periodiek houdt het PIANOo Programmabureau e-factureren u via deze thema-update op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van e-factureren voor aanbestedingsplichtige organisaties. Daar horen de decentrale overheden bij, maar ook veel organisaties in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en andere publiekrechtelijke instellingen. De thema-update e-factureren is bedoeld voor iedereen die zich bij deze organisaties bezig houdt met e-factureren. Bijvoorbeeld binnen de afdelingen Financiële Administratie, ICT of Inkoop.

In deze update:

Stand van zaken implementatie e-factureren
Opvallend in de afgelopen maanden is de groei van het aantal aanmeldingen voor het Simplerinvoicing netwerk (SI-full). De keuze voor het beveiligde kanaal via Simplerinvoicing heeft kennelijk steeds meer de voorkeur boven de niet beveiligde e-mail variant. Er zijn inmiddels 28 decentrale overheden gereed om e-facturen te ontvangen en verwerken. Zij staan op groen in de implementatiemonitor van het PIANOo Programmabureau. Daarop is de voortgang te zien via de kaart van Nederland.
Lees meer
Hengelo zet vol in op e-factureren toeleveranciers
Begin april was de gemeente Hengelo technisch gereed met de implementatie van e-factureren. Wettelijk gezien voldoet men daarmee - riant op tijd - aan de verplichting die per 18 april 2019 ingaat. Maar Hengelo wacht niet af of er zich misschien spontaan e-facturerende toeleveranciers melden. Integendeel. Men is gestart met het actief stimuleren en informeren van toeleveranciers om over te stappen op e-factureren. Het zogenaamde ‘onboarden’. Daar worden in Hengelo bovendien een paar prikkelende en lezenswaardige randvoorwaarden bij ingebouwd. PIANOo sprak met medewerker AO/IC en projectleider e-factureren René van der Wijngaart.
Lees meer
Neem deel aan het PIANOo webinar op 29 mei
Voor geïnteresseerden van alle aanbestedingsplichtige organisaties organiseert het PIANOo Programmabureau een webinar. We gaan in op wat e-factureren inhoudt, wat de voordelen zijn, welke stappen u als ontvangende partij moet ondernemen en hoe u toeleveranciers kunt stimuleren om e-facturen aan u te verzenden. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen. Deelname is kosteloos.
Datum: dinsdag, 29 mei 2018
tijdstip: 10.00 – 11.00
Meldt u zich s.v.p. uiterlijk 24 mei aan via een e-mail met vermelding van uw naam, functie en organisatie naar hulpbijefactureren@pianoo.nl. U ontvangt tijdig de benodigde gegevens om deel te kunnen nemen.
Meld u aan
Waarstaatjegemeente.nl geeft status e-factureren weer
VNG Realisatie verzorgt de website waarstaatjegemeente.nl. Het is bedoeld als ‘platform voor gemeentelijke prestatievergelijking’. Van diverse thema’s wordt de status per gemeente weergegeven. Binnen het thema ‘Dienstverlening en digitalisering’ heeft ook e-factureren een plek gekregen en daarvan wordt per gemeente de status vermeld. Sinds kort is er bovendien een online dashboard beschikbaar met belangrijke indicatoren waartoe ook e-factureren behoort. Bron van de e-facturatie informatie is het PIANOo Programmabureau. 
E-Invoicing evenement Brussel 29 mei
De Europese Commissie organiseert op dinsdag 29 mei 2018 in Brussel het evenement ‘How eInvoicing is connecting Europe: building a digital single market.’
Het uitwisselen van e-factureren tussen bedrijven en overheden staat tijdens het evenement centraal. Ook komen de services aan de orde die de Connecting Europe Facility (CEF) te bieden heeft om te kunnen voldoen aan Richtlijn 2014/55/EU. Die richtlijn is in de Nederlandse Aanbestedingswet verankerd als verplichting dat per 18 april 2019 aanbestedende diensten e-facturen moeten kunnen ontvangen en verwerken.
Het evenement wil duidelijk maken hoe e-factureren kan bijdragen aan de opbouw van één succesvolle digitale Europese markt, die zowel de publieke als de private sector ten goede komt. Het zal ook ingaan op de manier waarop e-factureren grensoverschrijdende diensten en andere voordelen voor burgers, bedrijven en overheidsdiensten kan genereren.
Lees meer
Europese subsidie voor ‘onboarding’ toeleveranciers
Onlangs heeft de Europese Commissie via zijn Connecting Europe Facility (CEF) subsidie toegekend aan een samenwerking tussen PIANOo en de Stichting Simplerinvocing. De subsidie stelt de partijen in staat om werk te maken van het onboarden van toeleveranciers. Onboarding is het stimuleren en ondersteunen dat toeleveranciers overstappen op het verzenden van e-facturen naar (overheids)organisaties. Concreet betekent het dat PIANOo en Simplerinvoicing straks gaan werken aan een zogenaamd  ketenactivatieproject: het activeren van toeleveranciers en ontvangers zodat een werkende e-factuurstroom ontstaat via de beveiligde route van het Simplerinvoicing netwerk. Onderdeel van het project is bovendien het inzichtelijk maken van wie er in Nederland nu e-facturen kunnen verzenden en ontvangen. Het doel is facturatieregisters beschikbaar te maken die toeleverancier en aanbestedingsplichtige organisaties in staat stellen elkaar te vinden.
Lees meer
Gebruiksinstructie (NLCIUS) voor de kernfactuur definitief
Onlangs is de definitieve gebruiksinstructie voor de Nederlandse kern e-factuur gepubliceerd. Daarmee is voor zowel verzenders als ontvangers eenduidig vastgelegd hoe e-facturen opgesteld moeten worden. De gebruikersinstructie past geheel binnen de Europese e-factuurnorm.
De wens om eenduidige instructies (ook wel ‘verzendspecificaties’ genoemd) te hebben, leefde niet alleen bij de decentrale overheden. Daarom hebben diverse betrokken partijen, samen met een aantal vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de handen ineen geslagen om één gebruiksinstructie op te stellen voor het verzenden van e-facturen aan (Rijks- en decentrale-) overheden én tussen bedrijven onderling. Na een tweetal publieke consultatierondes is de gebruiksinstructie nu definitief vastgelegd en beschikbaar via het onlangs opgerichte Standaardisatieplatform e-factureren.
E-invoicing partners lanceren Standaardisatieplatform e-factureren
Simplerinvoicing, TNO en NEN hebben hun krachten gebundeld en lanceerden op 3 april het 'Standaardisatieplatform e-factureren'. Een belangrijk doel van het platform is om gezamenlijk één heldere boodschap naar buiten te brengen over de toepassing van de Europese e-facturatie norm EN 16931-1 ("de kernfactuur"). Daarnaast wil het platform de implementatie en het gebruik van de norm in Nederland bevorderen. Tot dan toe waren Simplerinvoicing, TNO en NEN vanuit hun eigen expertise actief op het gebied van e-facturatie standaardisatie. Door de bundeling van krachten kan nu veel efficiënter gewerkt worden. Dat geldt zeker voor de communicatie richting belanghebbenden, zoals softwareleveranciers en ICT-dienstverleners. Het platform beoogt enerzijds het uitoefenen van invloed op de Europese standaardisatieontwikkelingen, anderzijds het kanaliseren en eenduidig interpreteren en communiceren van de ontwikkelingen en resultaten naar de Nederlandse markt.
Lees meer
U ontvangt deze thema-update omdat wij uw mailadres hebben geregistreerd tijdens een bijeenkomst of een ander (in)direct contact. Wilt u de volgende thema-updates niet ontvangen? Schrijft u zich dan uit via de link onderaan deze e-mail. Heeft u geïnteresseerde collega’s? Zij kunnen zich online aanmelden.
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties