Online lezen  |  Afmelden
PIANOo-alert nr. 300
juni 2018

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Moties aangenomen in het kader van actieagenda Beter Aanbesteden
Bron: PIANOo
Op 12 juni 2018 zijn in de Tweede Kamer 6 moties aangenomen met betrekking tot de actieagenda Beter Aanbesteden. Het merendeel van de moties is gericht op de verbetering van de positie van de inschrijver. De moties werden ingediend tijdens het Voortgezet Algemeen Overleg (VAO) Aanbesteden op 7 juni 2018. De moties hebben onder meer betrekking op handreiking Vergoeding Tenderkosten en de rechtspositie van de inschrijver.
Lees meer
KoopWijsPrijs
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
U kunt uw MVI-project indienen voor de KoopWijsPrijs 2018. De KoopWijsPrijs wordt uitgereikt aan een ambitieus, vernieuwend of anderszins opvallend MVI-project. Waren het vorig jaar nog alleen de ondertekenaars van het Manifest MVI die met hun MVI actieplan kans maakten op de prijs, dit jaar kunnen alle overheden en organisaties met een publieke taak meedingen naar de prijs.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld: Den Haag stimuleert regionale energietransitie via eigen inkoopkracht
Bron: PIANOo
Den Haag gaat vanaf 2019 regionaal opgewekte stroom gebruiken voor haar openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, kantoren, zwembaden en sporthallen. De gemeente heeft onlangs 2 nieuwe elektriciteitscontracten getekend. Thimo de Nijs, concernadviseur duurzaamheid bij de gemeente Den Haag, vertelt hoe de gemeente invulling heeft gegeven aan de aanbesteding in relatie tot haar eigen duurzaamheidsambities.
Lees meer
Staatssecretaris Knops benadrukt urgentie e-factureren decentrale overheden
Bron: PIANOo
Alle decentrale overheden en andere aanbestedingsplichtige organisaties moeten uiterlijk 18 april 2019 elektronische facturen (e-facturen) kunnen ontvangen en verwerken. Staatssecretaris Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hierover een brief naar gemeenten, provincies en waterschappen gestuurd. De brief benadrukt de urgentie om e-factureren te implementeren.
Lees meer
Juristen op de inkoopstoel
Bron: Aanbestedingscafé
“Er mag van alles binnen de Aanbestedingswet, maar juristen hebben vaak de neiging om te zeggen: doe maar niet, want dan lopen we risico. Ik zou het fijn vinden als aanbestedingsjuristen meer zouden kijken naar de mogelijkheden om een bepaald doel te bereiken. Kijken naar wat er wél kan”, stelt Matthijs Huizing, aanjager van het traject Beter Aanbesteden, tijdens het Groot Aanbestedingscongres.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 24
Bron: IBR
In de afgelopen week zijn er 7 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. In de uitspraken komen de onderwerpen relativiteitsvereiste, uitleg verlengingsoptie, gelijkwaardigheid, referentieproject, schaarse vergunningen, dwaling en knock-out criteria aan de orde. De uitspraken worden in het nieuwsbericht kort besproken.
Lees meer
Marktontmoeting en Pannenbier e-facturatie
Bron: PIANOo
Op woensdag 12 september 2018 organiseert het Programmabureau e-factureren het event ‘Marktontmoeting en Pannenbier’. Reserveer deze datum alvast in uw agenda. De komende periode maken we het programma bekend en start de inschrijving. De bijeenkomst bestaat uit een marktontmoeting en de viering van de groei van het aantal organisaties dat e-facturen kan ontvangen en het feit dat het e-facturatie gebouw staat.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld: Innoveren met de onderhandelingsprocedure
Bron: PIANOo
In 2030 moeten alle bussen in Amsterdam emissievrij zijn. Omdat alle bussen van GVB nu nog op diesel rijden, betekent dit dat er een innovatieslag nodig is. Na aanvankelijke interesse in het innovatiepartnerschap, koos het vervoerbedrijf uiteindelijk voor de mededingingsprocedure met onderhandeling als aanbestedingsprocedure. Maarten Louwerse van het GVB Amsterdam licht het besluit toe.
Lees meer
PIANOo-congres 2018: we connect!
Bron: PIANOo
‘Ontmoeten, verbinden en kennisdelen, daar draait het vandaag om.’ Met die woorden opende Barto Piersma, directeur Nationale Programma’s van RVO.nl op 7 juni 2018 het PIANOo-congres. Ruim 800 inkoopprofessionals namen deel aan het congres voor overheidsinkoop in ‘t Spant in Bussum met 29 sessies op uiteenlopende onderwerpen.
Lees meer
Online tool voor implementatie ISO 20400 Sustainable Procurement gelanceerd
Bron: NEVI
Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) doet ertoe. Na de introductie van ISO 20400 begin 2017 als internationale richtlijn voor MVI wordt nu de Webtool ISO 20400 gelanceerd. Een online tool die ondersteunt bij implementatie, verantwoording en benchmarking van de eigen prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen. De webtool is een gezamenlijk initiatief van NEN en NEVI.
Lees meer
Ruim 100 miljoen euro aan circulaire inkoopkracht in nieuwe Green Deal Circulair Inkopen
Bron: MVO Nederland
Zeker 50 publieke en private bedrijven en organisaties gaan circulair inkopen. Op donderdag 7 juni ondertekenden zij met de Rijksoverheid de Green Deal Circulair Inkopen 2.0 van initiatiefnemers MVO Nederland, NEVI, PIANOo en Rijkswaterstaat. De deelnemers vertegenwoordigen samen ruim 100 miljoen euro aan inkoopkracht.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 23
Bron: IBR
In de afgelopen week zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. In de uitspraken komen de onderwerpen aanbestedingsplichtig, Voldoende onderzoek naar irreële inschrijving en wezenlijke wijziging inschrijving aan de orde. De uitspraken worden in het nieuwsbericht kort besproken.
Lees meer
Bijeenkomsten
Innovatiepartnerschap of pre commercieel inkopen (SBIR)?
PIANOo organiseert op 3 juli 2018 een interactieve bijeenkomst waarin de verschillen tussen innovatiepartnerschap en pre commercieel inkopen (SBIR) worden toegelicht. Samen met experts en ervaringsdeskundigen van provincie, gemeente en een zelfstandig bestuursorgaan bekijken we welk instrument toe te passen is voor het inkopen van uw innovatievraag.

                  
Lees meer
Leernetwerk Energie op 3 juli 2018 van start
Op dinsdag 3 juli 2018 start PIANOo de eerste leernetwerkbijeenkomst duurzame energie in de Jaarbeurs Meetup te Utrecht. Bent u medewerker van een overheid en staat u binnenkort voor een nieuwe energie-aanbesteding en wilt u meer leren over het inkopen van duurzame energie? Of bent u vanuit uw rol bij een aanbestedende dienst simpelweg geïnteresseerd in duurzame energie. Sluit u dan nu aan bij het leernetwerk Energie.             
  
Lees meer
Kick-off Social Return Rijk
Per 1 januari 2018 is het nieuwe Social Return beleid ‘Maatwerk voor mensen’ voor het Rijk in werking getreden. Deze nieuwe aanpak biedt meer ruimte en kansen voor meer sociale impact. Graag vertellen we u tijdens de kick-off op 3 juli 2018 over de mogelijkheden en maken we u enthousiast om hiermee aan de slag te gaan. Na deze dag beschikt u over de nodige kennis, handvatten om aan de slag te gaan en inspiratie uit goede voorbeelden.

                  
Lees meer
Internationale Sociale Voorwaarden Academie
De Internationale Sociale Voorwaarden Academie (ISV-A) is een programma van 7 dagdelen dat deelnemers in 9 maanden opleidt om internationale sociale voorwaarden en due diligence toe te passen op hun inkoop- en aanbestedingsprocessen voor het verbeteren van sociale en arbeidsomstandigheden in de internationale keten. Het programma wordt gefinancierd door PIANOo.
               
  
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties