Thema-update innovatiegericht inkopen
21 september 2018

Online lezen  |  Afmelden

Nieuws
Verspreiding van innovaties hapert
Bron: AWTI
De verspreiding van innovaties in Nederland hapert. Nederland innoveert volop maar te veel innovaties blijven klein of ongebruikt doordat ze zich slecht verspreiden. De regering moet haar innovatiebeleid veel krachtiger richten op het verspreiden van innovaties. Dit constateert de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in zijn advies Verspreiding - De onderbelichte kant van innovatie.
Lees meer
Metrokaart Innovatiegericht inkopen geactualiseerd
De Metrokaart Innovatiegericht inkopen met daarin de meest gestelde vragen is geactualiseerd. Er zijn vragen aan toegevoegd en de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van innovatiegericht inkopen zijn erin opgenomen.
Lees meer
Praktijkvoorbeelden en handreikingen
Instrumentenoverzicht Innovatiegericht inkopen
PIANOo heeft samen met RVO.nl een handzaam overzicht gemaakt waarin alle beschikbare instrumenten staan die u kunt toepassen bij innovatiegericht inkopen. Dit compacte overzicht geeft u een idee van de mogelijkheden van de verschillende instrumenten en biedt ondersteuning in uw instrumentkeuze.
Lees meer
Innovatiepartnerschap of pre-commercieel inkopen?
Op dinsdag 3 juli 2018 organiseerde PIANOo de bijeenkomst Innovatiepartnerschap of pre-commercieel inkopen. In deze bijeenkomst verkenden experts en ervaringsdeskundigen welke van deze twee instrumenten in een bepaalde situatie het meest geschikt is voor het inkopen van een innovatieve oplossing. PIANOo heeft de belangrijkste verschillen tussen beide inkoopvormen op een rij gezet.
Lees meer
Zo kreeg Zuid-Holland een weg die energie opwekt
Een weg die genoeg energie opwekt om de straatlantaarns te laten branden en die warmte kan opslaan om te zorgen dat het asfalt ’s winters ijsvrij blijft: aan zo’n weg werkt BAM Infra in de provincie Zuid-Holland. Niels Karremans begeleidde de provincie als tactisch inkoper ad interim bij de aanbesteding van de N211. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen.
Lees meer
Handreiking ‘Hefbomen voor circulair inkopen in de gww en bouw’
De PIANOo vakgroep GWW en Bouw heeft een praktische handreiking gemaakt waarin hefbomen staan die een circulaire inkoop in de utiliteitsbouw en de grond-, weg- en wegenbouw (gww) kunnen versnellen. Hefbomen zijn oplossingsrichtingen die de transitie versnellen en uitvoerbaar zijn. Twijnstra Gudde heeft onder begeleiding van de vakgroep onderzocht welke hefbomen een circulaire inkoop versnellen.
Lees meer
Bijeenkomsten
Hoe dagen we overheden uit tot financiering van innovatie?
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de bijeenkomst die PIANOo organiseert over de financiering van innovatie op 27 september 2018. Waarom stimuleren we overheden met financiële prikkels om innovatieve oplossingen in te kopen? Welke vormen van financiële prikkels zijn er beschikbaar? Hoe pas je deze succesvol toe? Deze vragen worden tijdens deze kennisbijeenkomst aan de hand van een viertal praktijkvoorbeelden behandeld.
                  
Lees meer
Congres innovatiegericht inkopen 2018
                 
Tijdens het congres innovatiegericht inkopen op 1 november 2018 vertelt o.a. de gemeente Amsterdam over het eerste grote innovatiepartnerschap in de GWW sector die in oktober 2018 van start gaat.
Het innovatiepartnerschap Kademuren combineert de ontwikkeling van innovatieve concepten van marktpartijen met de grootschalige inkoop van het concept. 
    
     
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties