PIANOo-alert nr. 307
27 september 2018

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
In de afgelopen weken heeft de Commissie van Aanbestedingsexperts een aantal adviezen gepubliceerd. De adviezen hebben betrekking op onderhands gunnen, abnormaal lage prijs, transparantie en artikel 1.4 lid 2 van de Aanbestedingswet 2012.
Lees meer
Architectendiensten onderhands gunnen als artistieke prestatie
Bron: Cobouw
Architectendiensten dienen – mits de waarde daarvan boven de drempelwaarde ligt – in beginsel Europees te worden aanbesteed. Kan een aanbestedende dienst onder deze aanbestedingsplicht uitkomen door een beroep te doen op de uitzonderingsgrond, zoals opgenomen onder artikel 2.32 lid 1 sub b onder 1° Aanbestedingswet 2012: een aanbesteding met als doel het vervaardigen van een artistiek kunstwerk of een unieke artistieke prestatie?
Lees meer
Inkoop en de rijksbegroting van 2019
Bron: PIANOo
De rijksbegroting heeft voor de vierde keer op rij een overschot. Tegenover de 305 miljard aan (verwachte) inkomsten staat een (verwachte) uitgave van 295 miljard. In dit artikel vat PIANOo enkele verwachte inkoopgerelateerde ontwikkelingen samen die worden benoemd in de departementale beleidsagenda's.
Lees meer
Handreiking Hefbomen voor circulair inkopen in de Bouw en GWW
Bron: PIANOo
De PIANOo vakgroep GWW en Bouw heeft een praktische handreiking gemaakt waarin 11 hefbomen staan beschreven die een circulaire inkoop in de utiliteitsbouw en de GWW kunnen versnellen. Hefbomen zijn oplossingsrichtingen die de transitie versnellen en uitvoerbaar zijn. Twijnstra Gudde heeft onder begeleiding van de vakgroep onderzocht welke hefbomen een circulaire inkoop versnellen.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 38
Bron: IBR
In week 38 zijn er 5 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: Uitleg van norm, ontbinding en wezenlijke wijziging, geen eenvoudig herstel en onduidelijkheid over beoordeling gunningscriterium. De uitspraken worden in het nieuwsbericht kort besproken.
Lees meer
Stem mee: KoopWijsPrijs 2018
Bron: PIANOo
De provincie Noord-Brabant, de gemeenten Amsterdam, Venlo en Zevenaar en een gezamenlijke aanbesteding van de provincies zijn genomineerd voor de KoopWijsPrijs 2018. De jury van de prijs selecteerde de 5 meest vooruitstrevende inkoopprojecten op het gebied van MVI. U kunt nu uw stem online uitbrengen. De winnaar wordt bekend gemaakt op het MVI-congres op 3 oktober 2018 in Nijmegen.
Lees meer
Overheid moet bodem leggen voor arbeidsvoorwaarden bij aanbesteding
Bron: Financieel Dagblad
CNV wil betere arbeidsvoorwaarden afdwingen voor vaste en flexibele werknemers door overheden direct aan te spreken op hun inkoop- en aanbestedingsbeleid. Dat zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen tegen het FD. Het is voor het eerst dat een vakbond op landelijk niveau deze route kiest. CNV Vakmensen heeft een relatief sterke positie in de bouw en het vervoer.
Lees meer
‘Durf Briljant te mislukken!’
Bron: PIANOo
MVI vergt anders denken en anders doen binnen een organisatie. Lef hebben om te innoveren en risico’s te nemen. ‘Uitproberen, durven mislukken en daarvan leren, wordt steeds belangrijker in onze ‘global connected world’, stelt innovator Bas Ruyssenaars van Instituut voor Briljante Mislukkingen. Ruyssenaars is een van de sprekers tijdens het MVI Congres op 3 oktober a.s. in Nijmegen.
Lees meer
Verslag bijeenkomst: Practise what you preach in de biobased economy
Bron: RVO.nl/PIANOo
Biobased inkopen is in opkomst. En dat is nodig, biobased inkopen helpt bij het terugdringen van de CO2 uitstoot en inzet van primaire grondstoffen. Nederland heeft hoge ambities op dit vlak. Veel gaat al goed, maar er zijn ook uitdagingen. Op 30 augustus 2018 organiseerde RVO.nl en PIANOo samen met de Green Chemistry Campus een bijeenkomst op het snijvlak van bedrijfsleven en overheid.
Lees meer
Ambulancezorgverleners presenteren nieuwe ambulancekleding
Bron: Ambulancezorg Nederland
Donderdag 13 september 2018 presenteerde de ambulancesector de nieuwe ambulancetenues in bijzijn van ruim 400 mensen. Minister Bruins van VWS gaf het startschot voor de kledingpresentatie. De sector heeft zeer bewust aangegeven dat de nieuwe ambulancekleding geproduceerd moet worden van duurzame stoffen die een zo laag mogelijke milieu impact hebben.
Lees meer
Staatssecretaris Knops: "Nog stappen te ondernemen bij implementatie e-factureren"
Bron: PIANOo
40 gemeenten, 4 provincies en bijna alle waterschappen zijn gereed met de implementatie van e-factureren. Dat meldde staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op12 september op het PIANOo e-facturatie event in Den Haag. Een flink aantal decentrale overheden moet dus nog stappen ondernemen.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 37
Bron: IBR
In de afgelopen week zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: Intrekking voorlopige gunningsbeslissing/Uitleg PvE, abnormaal lage inschrijving en beoordeling kwalitatieve criteria. De uitspraken worden in het nieuwsbericht kort besproken.
Lees meer
Verspreiding van innovaties hapert
Bron: AWTI
De verspreiding van innovaties in Nederland hapert. Nederland innoveert volop maar te veel innovaties blijven klein of ongebruikt doordat ze zich slecht verspreiden. De regering moet haar innovatiebeleid veel krachtiger richten op het verspreiden van innovaties. Dit constateert de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) in zijn advies Verspreiding - De onderbelichte kant van innovatie.
Lees meer
Circulaire ICT tijdens MVI-congres 2018
Bron: PIANOo
Bij de inkoop van ICT zijn er veel mogelijkheden om CO2-besparing en circulariteit te realiseren, maar de mondiale markt is lastig te beïnvloeden. Op korte termijn zijn hergebruik en levensduurverlenging kansrijk. De sessie Circulaire ICT tijdens het MVI-congres op 3 oktober 2018 in Nijmegen geeft daarom inzicht in de internationale ontwikkelingen op het gebied van circulair design van ICT.
Lees meer
Bijeenkomsten
MVI-congres Nijmegen,
3 oktober 2018
Dit jaar vindt op 3 oktober 2018 vindt het MVI-congres plaats. Ook dit keer is er een interessant en inspirerend programma voor alle overheidsprofessionals. Hoe eerder duurzame of maatschappelijke doelen meegenomen worden in een project, hoe succesvoller de uiteindelijke inkoop. U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen, uw ervaringen te delen en die van anderen tot u te nemen.

                  
Lees meer
EcoProcura conferentie over duurzame en innovatieve aanbestedingen
Gemeente Nijmegen, ICLEI, Nederlandse overheid, PIANOo en de Europese Commissie organiseren deze 10e editie van EcoProcura. Een unieke kans om over de nieuwste ontwikkelingen in Europa te horen en om met collega’s uit Europa ervaringen uit te wisselen. EcoProcura is een toonaangevend internationaal congres over duurzaam inkopen. De eerste dag valt samen met het Nederlandse MVI-congres.
Lees meer
Leernetwerk inkopen Duurzame mobiliteit - Doelgroepenvervoer
Wilt u meer leren over het duurzaam inkopen van dienstvoertuigen en doelgroepenvervoer en het hierdoor stimuleren van CO2-reductie? Sluit u dan aan bij het leernetwerk Duurzame mobiliteit. De derde bijeenkomst op 9 oktober 2018 gaat over doelgroepenvervoer.
    
     
                  
Lees meer
Leernetwerk Circulaire ICT- Sleutelen aan criteria
Wilt u (meer) aan de slag met het circulair inkopen van ICT? Wilt u hierbij werk maken van klimaat en emissiereductie maar ook van het hergebruik van producten en grondstoffen en het verminderen van elektronisch afval (eWaste)? Sluit u dan aan bij het leernetwerk Circulair inkopen ICT. Tijdens deze derde bijeenkomst op 10 oktober 2018 wordt ingegaan op het sleutelen aan de criteria (uitvraag, evaluatie en beoordeling).
Lees meer
Leernetwerk Duurzame bedrijfskleding
Wilt u meer leren over het duurzaam inkopen van bedrijfskleding, het stimuleren van de toepassing van hergebruikte materialen klimaatneutraal en het behalen van CO2-reductie daarbij? Sluit u dan aan bij het leernetwerk Duurzame bedrijfskleding. Tijdens deze tweede bijeenkomst op 23 oktober 2018 gaan we aan de slag met concrete casussen van deelnemers rondom bedrijfskleding.
                                
Lees meer
Leernetwerk Samenwerking Markt & Overheid - Manieren van uitvragen
Wilt u meer weten over welke mogelijkheden er zijn in het samenwerken met de markt als het gaat om maatschappelijk verantwoord inkopen? Meld u dan aan voor het leernetwerk Samenwerking Markt & Overheid. In deze derde bijeenkomst op 6 november 2018 gaan we in op de manieren van uitvragen.
 
 
Lees meer
Leernetwerk Duurzame Energie - Nieuwe opwekcapaciteit
Hoe kunt u als aanbestedende dienst bijdragen aan het verduurzamen van de energievoorziening? Wilt u meer leren over het inkopen van duurzame energie, het realiseren van nieuwe opwekcapaciteit en zelf duurzame energie opwekken? In deze derde bijeenkomst op 8 november 2018 van het leernetwerk Duurzame Energie worden de mogelijkheden van eigen opwekking alsmede een aantal innovatieve manieren van energie aanbesteden toegelicht.
Lees meer
Leernetwerk inkopen circulaire kantoorinrichting - Beoordelen van circulariteit
Wilt u meer weten over de mogelijkheden om kantoorinrichting circulair in te kopen? Sluit u dan aan bij het leernetwerk circulaire kantoorinrichting. Tijdens deze derde bijeenkomst op 1 november 2018 gaan we in op het onderwerp 'beoordeling van circulariteit'. U krijgt praktische handvatten voor het slim inrichten van een circulair inkooptraject van kantoormeubilair.
            
             
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties