PIANOo-alert nr. 310
8 november 2018

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Staatstecretaris regaeert op artikel 'Duurzaam inkopen stelt nog weinig voor'
Bron: Rijksoverheid
Op 4 oktober 2018 heeft het Financieel Dagblad een artikel geplaatst onder de titel "Duurzaam inkopen stelt nog weinig voor”. De strekking van het artikel is dat overheden kiezen voor het product of de dienst met de laagste prijs. De staatssecretaris zegt dat er nog veel te winnen valt bij het toepassen van maatschappelijk verantwoord inkopen. Tegelijkertijd hebben overheden de afgelopen jaren niet stilgezeten.
Lees meer
Uitgevers en distributeurs van schoolboeken tegenover elkaar in rechtszaal
Bron: Financieel Dagblad
Hebben distributeurs van schoolboeken nog een toekomst op de 300 miljoen euro grote markt voor schoolboeken als middelbare scholen gedrukte boeken inruilen voor digitaal lesmateriaal? Of kunnen scholen en uitgeverijen het dan ook zonder die nu nog dominante partijen af? Dat is de kern van een kort geding dat speelde bij de rechtbank in Den Haag. Scholen uit heel Nederland volgen de aanbesteding op de voet.
Lees meer
Registreren in adresboek e-facturatie maakt overheden makkelijk vindbaar
Bron: PIANOo
In het gewijzigde Aanbestedingsbesluit worden overheden geadviseerd om aan hun leveranciers kenbaar te maken dat zij gereed zijn om e-facturen te ontvangen en op welke wijze zij deze graag willen ontvangen. In de Nota van Toelichting geeft de wetgever aan dat zij dit eenvoudig kunnen realiseren door zich in het adresboek van het Europese PEPPOL e-Delivery netwerk te (laten) registreren als ontvanger.
Lees meer
Tweede Leernetwerk Circulaire Kantoorinrichting: we gaan de goede kant op
Bron: PIANOo
Voor het begrip ‘circulaire economie’ bestaat geen eenduidige definitie. Dat maakt het voor inkopers van circulair kantoormeubilair lastig om te bepalen wat het juiste aanbestedingstraject is. In het tweede Leernetwerk Circulaire Kantoorinrichting leerden deelnemers hoe ze de vraagstelling kunnen afstemmen op de behoefte, zodat de markt een passende circulaire oplossing kan aanbieden.
Lees meer
Eerste webtool met geheel vernieuwde criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen
Bron: PIANOo
Per 1 november 2018 zijn de landelijke criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) beschikbaar via een gebruiksvriendelijke webtool mvicriteria.nl. Inkopers kunnen hierin eenvoudig de voor hen relevante criteria selecteren. De tool geeft criteria op drie ambitieniveaus, zodat inkopers en opdrachtgevers zo goed mogelijk en zo duurzaam mogelijk kunnen gaan inkopen.
Lees meer
Ook inkopers van Defensie, Politie en IFV bezig met duurzaam inkopen
Bron: PIANOo
Op 11 september 2018 vond een extra bijeenkomst plaats van het Leernetwerk Bedrijfskleding, speciaal voor medewerkers die bij Defensie, Politie en het IFV betrokken zijn bij inkoop. Ook zij toonden belangstelling voor de mogelijkheden om een positieve invloed te hebben op duurzaam inkopen. Gastspreker Rob van Arnhem van Defensie was bereid zijn ervaringen te delen.
Lees meer
Adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
In de afgelopen weken heeft de Commissie van Aanbestedingsexperts 2 adviezen gepubliceerd. De adviezen hebben betrekking op beoordeling van de inschrijving en motivering van de mededeling van de gunningsbeslissing en of de inschrijvingen van ondernemers terecht door aanbesteder terzijde zijn gelegd. De adviezen worden in het bericht kort besproken.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 44
Bron: IBR
In week 44 zijn er 8 uitspraken, waarvan 2 Europese uitspraken, op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan de orde: contractuele vervaltermijn, beoordeling van de economische en financiële draagkracht, uitsluiting op grond van erkenningssysteem, onnodige samenvoeging en evenredigheid technische specificaties.
Lees meer
Steeds betere inkoop jeugdhulp: zeven goede gewoonten
Bron: VNG
De afgelopen maanden zijn in opdracht van het Ondersteuningsteam Zorglandschap Jeugd 4 jeugdregio’s ondersteund bij het komen tot een op transformatie gericht aanbestedingstraject. De leerpunten uit dit traject zijn gebundeld in de brochure Inkoopjeugdhulp: zeven goede gewoonten. De toelichting op de brochure licht elk van de goede gewoonten uitgebreid toe.
Lees meer
Nieuw marktdossier voor onderwijsinstellingen
Bron: PIANOo
PIANOo heeft een marktdossier voor onderwijsinstellingen toegevoegd. Veel onderwijsinstellingen zijn een ‘publiekrechtelijke instelling’ en moeten daarom bij de inkoop van bijvoorbeeld meubilair en leermiddelen de aanbestedingsregelgeving volgen. Dit marktdossier helpt u onder meer met informatie over wanneer u verplicht bent aan te besteden en wie hiertoe bevoegd is.
Lees meer
Gemeenten hardnekkig nalatig bij duurzaam inkopen vervoer
Bron: Natuur & Milieu
Gemeenten sturen nauwelijks op duurzaamheid bij de keuze van hun eigen vervoersmiddelen. Slechts 8% voldoet aan de landelijke duurzaamheidscriteria voor luchtkwaliteit en CO2-uitstoot bij aanbestedingen voor dienstauto’s, contractvervoer en huisvuilwagens. De overgrote meerderheid stelt onvoldoende eisen, waarmee de gemeente niet effectief stuurt op schone voertuigen.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 43
Bron: IBR
In week 42 zijn er 7 uitspraken, waarvan 1 Europese uitspraak, op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd. De volgende onderwerpen komen aan de orde: ‘vernieuwend’ als gunningscriterium, vordering tot mediation, rechtsverwerking, rechtstreekse gunning, concessie voor buitenreclame, valse verklaring bij aanbesteding kerstevenement en geen eenvoudig herstel van (on)geldige inschrijving.
Lees meer
Verbeteringen bij duurzaamheidskeurmerken hard nodig
Bron: SOMO
Nieuw onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen laat zien dat de arbeidsomstandigheden op veel boerderijen en plantages met een duurzaamheidskeurmerk nog steeds ondermaats zijn. Zo verdienen de werknemers geen leefbaar loon, werken ze onder ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden en worden ze belemmerd bij het opkomen voor hun rechten.
Lees meer
Bijeenkomsten
Beter Aanbesteden MET de markt (voor gemeentebestuurders)
Van een gemeentebegroting gaat 70% naar bedrijven die uitvoering geven aan het beleid van de gemeente. Deze bedrijven geven invulling aan de ambities van een gemeente op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, innovatie en transformatie.
De inkoopfunctie speelt hierbij een sleutelrol. Bizob en PIANOo nodigen wethouders uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg uit om hierover op 15 november 2018 met elkaar van gedachten te wisselen.

                  
Lees meer
Leernetwerk Circulaire ICT
Wilt u (meer) aan de slag met het circulair inkopen van ICT? Wilt u hierbij werk maken van klimaat en emissiereductie maar ook van het hergebruik van producten en grondstoffen en het verminderen van elektronisch afval (eWaste)? Sluit u dan aan bij het leernetwerk Circulair inkopen ICT. Tijdens deze 4e bijeenkomst op 28 november 2018 wordt ingegaan op de marktdialoog. 
 
 
          
  
 
 
 
Lees meer
Internationale Sociale Voorwaarden Academie
In samenwerking met Conducto organiseert PIANOo de Internationale Sociale Voorwaarden Academie (ISV-A). De eerste bijeenkomst vindt plaats op 20 november 2018. In 9 maanden tijd leert u in 6 bijeenkomsten internationale sociale voorwaarden en due diligence toe te passen op inkoop- en aanbestedingsprocessen voor het verbeteren van sociale en arbeidsomstandigheden in de internationale keten.

                  
Lees meer
Leernetwerk inkopen circulaire kantoorinrichting - Marktontmoeting
Deze 4e bijeenkomst op 11 december 2018 betreft een marktontmoeting. Inkopende organisaties en leveranciers van kantoorinrichting ontmoeten elkaar om vraagstukken rondom circulair inkopen én circulair leveren met elkaar te bespreken. In 4 bijeenkomsten bediscussieert u met collega’s en experts uw eigen ervaringen en specifieke kansen en valkuilen die komen kijken bij circulair inkopen van kantoorinrichting.   
  
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties