PIANOo-alert nr. 315
17 januari 2019

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
                      
Rijksoverheid biedt ondersteuning aan overheden om meer klimaatneutraal en circulair in te kopen
Bron: PIANOo
Tijdens de Week van de Circulaire Economie heeft de Rijksoverheid bekendgemaakt hoe zij in 2019 ondersteuning biedt aan kansrijke inkoopprojecten met veel mogelijkheden tot CO2- en grondstoffenbesparing. In oktober werd al bekend dat de Rijksoverheid in 2019 7,5 miljoen euro investeert in klimaatneutraal en circulair inkopen. Nu is ook bekend hoe dit geld besteed wordt. Er zijn verschillende regelingen voor gemeenten, provincies, waterschappen, ZBO’s en zorgorganisaties.
Lees meer
Nieuw kennisdossier helpt inkopers op weg naar echt duurzame energie
Bron: PIANOo
PIANOo stelt met het nieuwe kennisdossier Duurzame energie kennis beschikbaar die overheden helpt bij het inkopen van duurzame energie. In de totale CO2-voetafdruk van overheden heeft de ingekochte energie vaak een aanzienlijk aandeel. Door duurzame energie in te kopen kan deze CO2-voetafdruk worden verkleind en tegelijkertijd een bijdrage worden geleverd aan het verduurzamen van de energievoorziening in Nederland.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld innovatiepartnerschap: Zo kan Almere nog meer plastic recyclen
Bron: PIANOo
Veel gemeentes zitten ermee in hun maag: ingezameld plastic dat moeilijk te recyclen is. De gemeente Almere werkte met het bedrijfsleven aan een innovatieve oplossing. Hiervoor zette zij een speciale aanbestedingsprocedure in: het innovatiepartnerschap. Johan Luijks, Regisseur Stedelijke Grondstoffen, vertelt hoe deze procedure leidde tot de juiste oplossing. ‘Onze Plasticfabriek gaat binnenkort van start.’
Lees meer
Nieuwe inzichten door Marktontmoeting Circulaire Kantoorinrichting
Bron: PIANOo
Een zinvolle ontmoeting tussen twee werelden die nog veel van elkaar kunnen, willen én moeten leren op weg naar circulariteit. Zo laat zich in het kort de vierde bijeenkomst beschrijven van het PIANOo-leernetwerk circulaire kantoorinrichting, op 11 december 2018 in de New World Campus in Den Haag. De persoonlijke kennismaking tussen marktpartijen en inkopende partijen levert meer begrip op voor elkaars positie.
Lees meer
Aangifte tegen politie om gesjoemel aanbesteding alcoholtesters
Bron: Aanbestedingscafé
Er is mogelijk opnieuw gesjoemeld met een aanbesteding van de Nationale Politie. Het gaat deze keer om de aanschaf van alcoholtesters. Inmiddels is er aangifte gedaan van misleiding, machtsmisbruik, chantage en bedrog door Gerard van Hoeven, directeur Tomar Europe. Eerder bracht hij ook het corruptieschandaal rond autoleverancier Pon aan het licht.
Lees meer
SUEZ en de kliko
Bron: Houten Nieuws
Gemeente Houten heeft vanaf 1 januari 2019, samen met 5 andere gemeenten, een overeenkomst gesloten met afvalverwerker SUEZ. De maximaal toegestane termijnverlenging van de samenwerking met de voormalige afvalverwerker Renewi was verlopen. Er verschijnen daarom nieuwe kraakperswagens, vuilniswagens, in het straatbeeld.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 2
Bron: IBR
In de week 2 zijn er 2 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: geen herstel mogelijk (referenties) en handelen conform contractuele bepalingen (niet tijdig leveren). De uitspraken worden in het nieuwsbericht kort besproken.
Lees meer
Europese Commissie negeert Code Verantwoordelijk Marktgedrag
Bron: Aanbestedingscafé
De Europese Commissie (EC) heeft voor de Joint Research Centre in Petten een aanbesteding voor schoonmaakdienstverlening gegund met ‘laagste prijs’ als enig gunningscriterium. Dat is tegen het zere been van de commissie Code Verantwoordelijk Martkgedrag, dat benadrukt dat inschrijvers gevraagd hebben om het gunningscriterium om te zetten naar ‘prijs en kwaliteit.’
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 52
Bron: IBR
In de week 52 zijn er 2 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op eur-lex.europa.eu. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: clausule tot uitbreiding van de raamovereenkomst naar andere aanbestedende diensten en concessie kansspelen. De uitspraken worden in het nieuwsbericht kort besproken.
Lees meer
Bijeenkomsten
Tweewekelijkse webinars e-factureren voor alle aanbestedende diensten
PIANOo organiseert van 22 januari tot 15 april 2019 tweewekelijks een webinar, speciaal voor aanbestedingsplichtige organisaties uit bijvoorbeeld het onderwijs, het sociaal domein, cultuurinstellingen, speciale sectoren en heel veel andere publiekrechtelijke instellingen en natuurlijk ook de decentrale overheden.

                  
Lees meer
Marktontmoeting e-facturatie
Op 13 februari 2019 vindt de marktontmoeting e-facturatie plaats. De marktontmoeting brengt aanbestedingsplichtige organisaties en aanbieders van e-facturatie oplossingen bij elkaar. Het evenement bestaat uit presentatierondes van aanbieders en een e-facturatie informatiemarkt. Er zijn aanbieders op het terrein van financiële/ERP systemen, scan/herken en OCR oplossingen, inkoop/purchase to pay oplossingen en Simplerinvoicing access points met aanvullende diensten.
Lees meer
Leernetwerk Energie
Het leernetwerk Energie start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het inkopen van duurzame energie. Aan de orde komen onderwerpen als het inkopen van warmte en van eigen opwekcapaciteit, Energie Prestatie Contracten (EPC) en Energy Service Company (ESCO). Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met energieleveranciers en -producenten.

 
   
         
                  
Lees meer
Leernetwerk Zero emissie voertuigen
Het leernetwerk Zero emissie voertuigen start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het inkopen van zero emissie voertuigen en laadinfrastructuur. Aan de orde komen onderwerpen als de ambities uit het concept Klimaatakkoord, het uitdagen van leveranciers tot het bijdragen aan zero emissie doelstellingen en de laadinfrastructuur. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met leasemaatschappijen, leveranciers van voertuigoplossingen en laadinfrastructuur.
Lees meer
Leernetwerk Bedrijfskleding
Het leernetwerk Bedrijfskleding start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het circulair inkopen van bedrijfskleding. Aan de orde komen onderwerpen als marktbenadering, inkoopcriteria en beoordelingsmethodiek, meten en monitoring en verificatie en contractbeheer. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met kledingleveranciers en -producenten.                
Lees meer
Leernetwerk GWW
Het leernetwerk GWW start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het circulair inkopen van projecten en werken in de GWW. Aan de orde komen onderwerpen als het vaststellen en delen van ambities, samenwerking, praktijkvoorbeelden en geleerde lessen rondom selectie- en gunningcriteria. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met partijen uit de bouw.
Lees meer
Leernetwerk Bouw
Het leernetwerk Bouw start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het inkopen van circulaire gebouwen. Aan de orde komen onderwerpen als het vaststellen en delen van ambities, samenwerking, praktijkvoorbeelden en geleerde lessen rondom selectie- en gunningcriteria. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met partijen uit de bouw.
        
  
      
          
            
Lees meer
Leernetwerk Doelgroepenvervoer
Het leernetwerk Doelgroepenvervoer start op 4 april 2019. In dit leernetwerk leert u meer over duurzaam doelgroepenvervoer. Aan de orde komen onderwerpen als interne organisatievraagstukken en -randvoorwaarden en het openbreken van contracten met duurzame maatregelen. Tevens vindt een intervisie aan de hand van praktijkcases rondom inkoopspecificaties plaats. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met bijvoorbeeld importeurs.
Lees meer
Leernetwerk Kantoorinrichting
Het leernetwerk Kantoorinrichting start op 4 april 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het inkopen van circulaire kantoorinrichting. Aan de orde komen onderwerpen als interne organisatievraagstukken en -randvoorwaarden, implementatie van circulaire contracten, contractmanagent en circulaire verdienmodellen. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met leveranciers en producenten van kantoorinrichting.         
Lees meer
Leernetwerk Hout
Het leernetwerk Hout start op 27 juni 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het circulair en klimaatneutraal inkopen van hout binnen de bouw en GWW-sector. Aan de orde komen onderwerpen als inkoop en contractmanagement van duurzaam hout, keurmerken en handelsketencertificering, functioneel specificeren met milieukostenindicator (MKI-waarde) en nieuwe technologieën voor het garanderen van een duurzame oorsprong.
Lees meer
Leernetwerk Catering
Het leernetwerk Catering start op 27 juni 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het circulair inkopen van catering en koffieautomaten. Aan de orde komen onder meer onderwerpen als de vermindering van grondstof- en materiaalgebruik, vermindering CO2 uitstoot, het voorkomen van voedselverspilling, het gebruiken van reststromen en voedsel uit de regio en het seizoen, de transitie naar meer plantaardige eiwitten en de reductie en duurzame alternatieven van verpakkingsmateriaal.
Lees meer
Leernetwerk Adviesdiensten
Het leernetwerk Adviesdiensten vindt plaats op 27 juni 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het circulair en klimaatneutraal inkopen van adviesdiensten. Aan de orde komen onderwerpen als het beperken van de milieu-impact van mobiliteitsbewegingen binnen adviesopdrachten en het stimuleren van alternatieve vervoersmiddelen daarbinnen en alternatieve mogelijkheden voor het maken van duurzame impact via inkoop van adviesdiensten, zoals het stimuleren van maatschappelijke tegenprestaties.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties