Thema-update e-factureren nr. 10

februari 2019

Online lezen
  |  Afmelden
Periodiek houdt het PIANOo programmabureau e-factureren u via deze thema-update op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van e-factureren voor aanbestedingsplichtige organisaties. Daar horen de decentrale overheden bij, maar ook gemeenschappelijke regelingen en veel organisaties in bijvoorbeeld het onderwijs , het sociaal domein en andere publiekrechtelijke instellingen. De thema-update e-factureren is bedoeld voor iedereen die zich bij deze organisaties bezig houdt met e-factureren. Bijvoorbeeld binnen de afdelingen Financiële Administratie, ICT of Inkoop.

In deze update:

Frequentie verschijning thema-update verhoogd
De wettelijke e-facturatieverplichting van 18 april komt nu razendsnel dichterbij. De urgentie voor decentrale overheden en andere aanbestedingsplichtige organisaties om te implementeren neemt nu echt toe. Niet voor niets heeft het PIANOo programmabureau een aflopende teller op zijn startpagina. Zo wordt meteen duidelijk dat de deadline snel nadert. Om dat te onderstrepen en e-facturatie ‘top of mind’ te houden, hebben we de verschijningsfrequentie van de thema-update opgevoerd. Vanaf nu verschijnt de update ongeveer elke vier weken tot half april.
Stijging e-facturatie implementaties zet door
In de thema-update van begin januari konden we melden dat eind 2018 een significante groei was ingezet van e-facturatie implementaties. De groei zet nu verder door en wordt zichtbaar gemaakt op de PIANOo implementatiemonitor. Deze interactieve kaart van Nederland biedt een overzicht van de stand van zaken bij alle gemeenten, provincies en waterschappen voor zover die nu bij ons bekend is. Decentrale overheden die gereed zijn krijgen daarop de kleur groen. Helaas is inmiddels ook de kleur rood op de kaart verschenen. Deze kleur betekent dat een overheidsorganisatie aangegeven heeft definitief niet gereed te (kunnen) zijn per 18 april.
Lees meer
Borger-Odoorn maakt serieus werk van onboarding toeleveranciers
PIANOo presenteerde eind 2017 al eens het praktijkvoorbeeld e-factureren bij de gemeente Borger-Odoorn. Deze Drentse gemeente was zijn tijd toen eigenlijk ver vooruit. Technisch was men al in staat e-facturen te ontvangen en de eerste (test)facturen konden succesvol worden ontvangen en verwerkt.

Hoe staat het nu, ruim een jaar later, met de gemeente? Worden er al massaal e-facturen ingestuurd? Het PIANOo programmabureau e-factureren had een interview met Alexander Legendal, Kassier bij het cluster Financiële Administratie. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het informeren en stimuleren van toeleveranciers – het zogenaamde onboarden - als het om e-factureren gaat.
Lees meer
Tweewekelijkse webinars voor aanbestedingsplichtige organisaties. Schrijf u nu in.
PIANOo organiseert van 19 februari tot 15 april 2019 tweewekelijks een webinar, speciaal voor aanbestedingsplichtige organisaties. Ook alle andere publiekrechtelijke instellingen en natuurlijk de decentrale overheden zijn welkom.

De webinars zijn met name interessant voor managers en medewerkers van afdelingen financiële Administratie, Inkoop en ICT. Alle webinars duren circa 1 uur, zijn kosteloos en starten om 10.00 uur.  

Tijdens elk webinar gaan we onder andere in op de geldende Europese regelgeving en Nederlandse wetgeving. Ook komt aan de orde via welke kanalen en conform welke standaard u e-facturen kunt ontvangen. We nemen u mee in de ICT overwegingen en geven inzicht in hoe de financiële processen veranderen. Ook de relatie van e-factureren met inkoop komt voorbij. Tenslotte geven we u handvatten om uw toeleveranciers te stimuleren e-facturen aan u te sturen. Klik voor alle informatie en om in te schrijven op een van onderstaande links.
Webinar 19 februari
Webinar 4 maart
Webinar 19 maart
Webinar 1 april
Webinar 15 april
Nieuwe introductievideo e-factureren op PIANOo site
Om aanbestedingsplichtige organisaties globaal kennis te laten maken met e-factureren, ontwikkelde PIANOo een speciale introductievideo. In circa 12 minuten komt u te weten wat e-factureren inhoudt, wat de voordelen zijn, wat de verplichting voor u betekent en welke afwegingen en keuzes u moet maken om succesvol e-factureren te kunnen invoeren. De video zal iedereen aanspreken die zich bezig houdt met e-factureren en met name managers en medewerkers van de afdelingen Financiële Administratie, ICT en Inkoop.

Op korte termijn verschijnen bovendien nog twee video’s. Allereerst een versie die e-factureren en ICT aspecten behandelt en daarna een versie die onboarden als thema heeft. Onboarden is het informeren en stimuleren dat toeleveranciers e-facturen aan u gaan sturen.
Lees meer
Eneco: Minder handwerk, minder fouten, snellere betaling
PIANOo laat in de thema-updates meestal een ontvangende organisatie aan het woord. Want de wettelijke verplichting per 18 april a.s. gaat immers over het kunnen ontvangen en verwerken van e-facturen door decentrale overheden en andere aanbestededingsplichtige instellingen. Maar hoe ervaart een grote verzendende organisatie eigenlijk e-factureren? Ziet men daar ook de voordelen en zo ja, welke zijn dat dan? Om daar antwoord op te krijgen plaatsen we in deze thema-update een interview met Ilse Bouwman en Sonja Thissen, beiden van energiemaatschappij Eneco.
Lees meer
Wettelijke verplichting geldt voor álle aanbestedingsplichtige organisaties
Álle circa 1.500 aanbestedingsplichtige organisaties in Nederland zijn conform de Aanbestedingswet per 18 april 2019 verplicht e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Niet alle organisaties uit bijvoorbeeld het onderwijs, het sociaal domein, culturele instellingen en speciale sectoren zijn al voorbereid. PIANOo roept deze organisaties op om zich te oriënteren op de te nemen stappen. Dat kan bijvoorbeeld via deelname aan een van onze webinars (zie elders in deze thema-update) of via onze website. U vindt daar onder andere handreikingen, stappenplannen en factsheets om u op weg te helpen bij de implementatie van e-factureren.
Lees meer
U ontvangt deze thema-update omdat wij uw mailadres hebben geregistreerd tijdens een bijeenkomst of een ander (in)direct contact. Wilt u de volgende thema-updates niet ontvangen? Schrijft u zich dan uit via de link onderaan deze e-mail. Heeft u geïnteresseerde collega’s? Zij kunnen zich online aanmelden.
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties