Thema-update e-factureren nr. 11

maart 2019

Online lezen
  |  Afmelden
Periodiek houdt het PIANOo programmabureau e-factureren u via deze thema-update op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van e-factureren voor aanbestedingsplichtige organisaties. Daar horen de decentrale overheden bij, maar ook gemeenschappelijke regelingen en veel organisaties in bijvoorbeeld het onderwijs, het sociaal domein en andere publiekrechtelijke instellingenn. De thema-update e-factureren is bedoeld voor iedereen die zich bij deze organisaties bezig houdt met e-factureren. Bijvoorbeeld binnen de afdelingen Financiële Administratie, ICT of Inkoop.

In deze update:

Nog circa 40 dagen te gaan tot de wettelijke verplichting
In de afgelopen periode steeg het aantal e-facturatie implementaties zoals verwacht gestaag verder. Veel decentrale overheden geven aan in de laatste fase tot aan de wettelijke e-facturatieverplichting alles op alles te zetten om de deadline van 18 april te halen. Opvallend is de verdere toename van organisaties die de ontvangstwijze via Simplerinvoicing kiezen. Soms ook als overstap na eerdere tegenvallende ervaringen met e-mail en de e-factuur als XML bijlage. Op de implementatiemonitor van PIANOo is de update per 1 maart te zien van de stand van zaken bij de decentrale overheden.
Lees meer
Animatievideo voor toeleveranciers van (semi-)overheden over het verzenden van e-facturen
PIANOo/RVO.nl heeft in een informele stijl een animatievideo voor verzenders van e-facturen ontwikkeld. In vijf minuten worden toeleveranciers van (semi-)overheden geïnformeerd hoe zij e-facturen moeten verzenden. Het filmpje presenteert de ondernemers Johan, Laura en Nadir in cartoonstijl, waarin zzp’ers en het MKB zich ongetwijfeld zullen herkennen. Via voorbeeldsituaties uit de praktijk worden de te nemen stappen toegelicht. PIANOo raadt ontvangende partijen (decentrale overheden e.d.) aan deze video mee te nemen in hun ‘onboarding-activiteiten’ richting toeleveranciers.
Lees meer
Drie hoogheemraadschappen ontvangen al 16% e-facturen
Voor sommige decentrale overheden is het toekomstmuziek, maar drie hoogheemraadschappen – in de volksmond waterschappen – bewijzen dat het kan: ruim vóór de wettelijke verplichting van 18 april ontvangen de hoogheemraadschappen Schieland/Krimpenerwaard, Rijnland en Delfland samen al ruim 16% van alle facturen als e-factuur. Zo’n overtuigend aantal vraagt om nadere toelichting. PIANOo had een interview met Arjen Looijenga. Hij is de overall verantwoordelijke projectleider e-invoicing bij de Financiële Eenheid van de drie genoemde hoogheemraadschappen.
Lees meer
Webinar 18 maart voor uw toeleveranciers over het verzenden van e-facturen
PIANOo/RVO.nl organiseert op 18 maart een webinar voor het mkb en zzp-ers over het verzenden van e-facturen naar (semi-)overheidsklanten. Dit webinar is feitelijk een verdiepingsslag ten opzichte van onze beknopte animatievideo (zie elders in deze thema-update). Het webinar is interessant voor diegenen in het bedrijfsleven die zich bezig houden met het opstellen en afhandelen van facturen. Dat kunnen zzp-ers zijn, maar ook het MKB en medewerkers en managers Financiën, ICT en accountmanagers zullen zich aangesproken voelen. We gaan in op wat e-factureren is, de voordelen voor ontvangende en verzendende organisaties, de kanalen via welke men e-facturen kan versturen en hoe men kan overstappen op e-factureren. Natuurlijk is het webinar interactief en kan men vragen tijdens of na de sessie aan PIANOo/RVO.nl stellen. Datum en tijdstip: 18 maart, 10.00 – 11.00 uur. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. PIANOo adviseert ontvangende partijen (decentrale overheden e.d.) hun toeleveranciers te wijzen op dit webinar.
Inschrijving is mogelijk via de website van PIANOo of rechtstreeks via onderstaande knop.
Aanmelden
Nieuwe video ICT-aspecten bij e-factureren op PIANOo
Onlangs ontwikkelde PIANOo een video die specifiek ingaat op de ICT-aspecten bij de  implementatie van e-factureren. De video is bedoeld voor alle ruim 1.500 aanbestedingsplichtige organisaties in Nederland en gaat bijvoorbeeld in op de Europese Norm en standaarden, de wijze van ontvangst en de te nemen stappen om de ICT-voorzieningen te implementeren. Daarbij veronderstellen we dat u enige basiskennis heeft van e-factureren en de wettelijke verplichting. Mocht dat niet zo zijn, kijk dan eerst naar onze introductievideo e-factureren.
Op korte termijn verschijnt bovendien een video met als thema ‘onboarding’. Dat is het informeren en stimuleren dat toeleveranciers e-facturen aan u gaan sturen. Hou daarvoor de PIANOo thema-update en onze website in de gaten.
Lees meer
Inkoopfunctie nauw betrokken bij e-factureren in Rotterdam
De gemeente Rotterdam besloot al zo'n vier jaar geleden om te starten met het project e‑facturatie. “Dat was nog ten tijde van de financiële crisis en werd vooral ingegeven vanuit een krimpopdracht”, zegt Maikel Ossewaarde, teamleider afdeling Accounting, team crediteuren. “We moesten het met veel minder middelen gaan doen en daar werd e-facturatie mede als oplossing voor gezien. Ook verbetering van ons inkoopproces en uiteindelijk automatisch matchen stonden hoog op de lijst van de uiteindelijk beoogde doelen. De afdeling inkoop was dan ook vanaf het begin af aan betrokken bij het project.”
Lees meer
Webinars over het ontvangen van e-facturen voor aanbestedingsplichtige organisaties. Schrijf u nu in.
PIANOo organiseert nog tot en met 15 april tweewekelijks een webinar, speciaal voor aanbestedingsplichtige organisaties. Ook alle andere publiekrechtelijke instellingen en natuurlijk de decentrale overheden zijn welkom.
De webinars zijn met name interessant voor managers en medewerkers van afdelingen financiële Administratie, Inkoop en ICT. Alle webinars duren circa 1 uur, zijn kosteloos en starten om 10.00 uur.
Tijdens elk webinar gaan we onder andere in op de geldende Europese regelgeving en Nederlandse wetgeving. Ook komt aan de orde via welke kanalen en conform welke standaard u e-facturen kunt ontvangen. We nemen u mee in de ICT overwegingen en geven inzicht in hoe de financiële processen veranderen. Ook de relatie van e-factureren met inkoop komt voorbij. Tenslotte geven we u handvatten om uw toeleveranciers te stimuleren e-facturen aan u te sturen. Klik om in te schrijven op een van onderstaande links.
Webinar 19 maart
Webinar 1 april
Webinar 15 april
Helpdesk e-factureren voor toeleveranciers ondergebracht bij RVO.nl
Vanaf 1 januari is de helpdesk e-factureren voor toeleveranciers ondergebracht bij Antwoord voor Bedrijven (directie KAI), onderdeel van RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Tot nu toe richtte de helpdesk zich voornamelijk op vragen over het verzenden van e-facturen naar de Rijksoverheid. Inmiddels komen er meer en meer vragen binnen van toeleveranciers die aan decentrale overheden e-facturen sturen. Ook de beantwoording daarvan neemt de helpdesk nu voor zijn rekening. De helpdesk moet overigens niet verward worden met de rol van het PIANOo programmabureau e-factureren. Die blijft als voorheen vragen van decentrale overheden en andere aanbestedingsplichtige organisaties beantwoorden over het ontvangen en verwerken van e‑facturen.
Lees meer
U ontvangt deze thema-update omdat wij uw mailadres hebben geregistreerd tijdens een bijeenkomst of een ander (in)direct contact. Wilt u de volgende thema-updates niet ontvangen? Schrijft u zich dan uit via de link onderaan deze e-mail. Heeft u geïnteresseerde collega’s? Zij kunnen zich online aanmelden.
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties