PIANOo-alert nr. 319
14 maart 2019

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Maatschappelijk verantwoord inkopen in kaart
Bron: PIANOo
PIANOo heeft een interactief overzicht gemaakt van de Nederlandse activiteiten op gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). De landkaart bevat onder andere informatie over praktijkvoorbeelden, ondertekenaars van het Manifest MVI en projecten die zijn ondersteund op gebied van klimaatneutraal en circulair inkopen. De kaart is opgebouwd uit 3 tabbladen: praktijkvoorbeelden, manifestondertekenaars en ondersteuning.
Lees meer
PIANOo publiceert handreiking circulaire kantoorinrichting
Bron: PIANOo
PIANOo heeft een handreiking circulaire kantoorinrichting gepubliceerd om inkopers op weg te helpen bij circulaire inkooptrajecten. De handreiking is een combinatie van theorie, praktische handvatten en praktijkvoorbeelden. Kantoorinrichting is een kansrijke circulaire productcategorie. Het hergebruiken van producten, componenten of materialen kan veel milieutechnische- en financiële voordelen bieden.
Lees meer
Rapport openbaar: Transitie te koop? beleid opdrachtgever en inkoper samen aan de slag
Bron: PIANOo
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Infrastructuur en Waterstaat hebben laten onderzoeken hoe de opdrachtgevers binnen de Rijksoverheid de duurzame transitie van Nederland kunnen versnellen. Het rapport van ABD-topconsult getiteld: ‘Transitie te koop?’ is op 7 maart 2019 aan de Tweede Kamer gestuurd. Uit het rapport blijkt dat er de afgelopen jaren stappen zijn gezet in het verduurzamen van de Rijksinkoop.
Lees meer
Oproep: voorbehouden opdrachten gezocht
Bron: PIANOo
PIANOo is op zoek naar aanbestedende diensten die reeds gebruik hebben gemaakt van de ruimte die de Aanbestedingswet 2012 (conform art. 2.82) biedt om een opdracht voorbehouden aan te besteden. Overheden kunnen deelname aan een aanbesteding voorbehouden aan SW-bedrijven en sociale ondernemingen, mits de medewerkers die voor de uitvoering van de opdracht worden ingezet aan strikte voorwaarden voldoen.
Lees meer
Reactie op rapport onderzoek TenderNed
Bron: PIANOo
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft, als eigenaar en financier van TenderNed, een verkennend onderzoek uit laten voeren naar medefinanciering door decentrale overheden van TenderNed en het aan de markt overlaten van (delen van de) TenderNed-functionaliteit. Voordat over de toekomst van TenderNed besluitvorming kan plaatsvinden zal het ministerie van EZK zelf een nadere verkenning uitvoeren.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld: 3 hoogheemraadschappen ontvangen al 16% e-facturen
Bron: PIANOo
Voor sommige decentrale overheden is het toekomstmuziek, maar 3 Hoogheemraadschappen – in de volksmond waterschappen – bewijzen dat het kan: ruim vóór de wettelijke verplichting van 18 april 2019 ontvangen de Hoogheemraadschappen Schieland/Krimpenerwaard, Rijnland en Delfland samen al ruim 16% van alle facturen als e-factuur. Zo’n overtuigend aantal vraagt om nadere toelichting.
Lees meer
Regiobijeenkomst inkoop sociaal domein in Roermond
Bron: PIANOo
Wilt u meer weten over inkoop in het sociaal domein en werkt u bij een gemeente in Zuid-, Midden- of Noord-Limburg? Meld u dan aan voor de regiobijeenkomst op dinsdag 16 april 2019 in Roermond. PIANOo en de VNG organiseren deze tweede regiobijeenkomst. De eerste van de reeks bijeenkomsten vond vorig jaar december plaats in Groningen. In 4 sessies worden verschillende onderwerpen rondom inkoop in het sociaal domein toegelicht.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld: Inkoopfunctie nauw betrokken bij e-factureren in Rotterdam
Bron: PIANOo
De gemeente Rotterdam besloot al zo'n 4 jaar geleden om te starten met het project e-facturatie. “Dat was nog ten tijde van de financiële crisis en werd vooral ingegeven vanuit een krimpopdracht”, zegt Maikel Ossewaarde, teamleider afdeling Accounting, team crediteuren. “We moesten het met veel minder middelen gaan doen en daar werd e-facturatie mede als oplossing voor gezien.”
Lees meer
Daadkracht, Fix It, Impact & Samen: programma’s leernetwerken klimaatneutraal en circulair inkopen bekend
Bron: PIANOo
Op 4 april 2019 starten de leernetwerken klimaatneutraal en circulair inkopen. De eerste bijeenkomst staat in het teken van het thema “Daadkracht”. In de ochtend ontdekt u samen met filosoof en futuroloog Ruud Veltenaar waarom we klimaatproblemen niet langer voor ons uit kunnen schuiven en nú aan de slag moeten. Samen met duurzaam ondernemer en lobbyist Marga Hoek inventariseren we de uitdagingen en leert u uw onbegrensde mogelijkheden kennen.
Lees meer
Video ICT aspecten bij e-factureren
Bron: PIANOo
Deze video is bedoeld voor de ruim 1.500 aanbestedingsplichtige organisaties in Nederland, variërend van decentrale overheden tot instellingen in bijvoorbeeld het onderwijs en veel zelfstandige bestuursorganen. Deze instellingen moeten, conform de wet, per 18 april 2019 e-facturen kunnen ontvangen en verwerken. De video is interessant voor iedereen die zich binnen deze organisaties bezig houdt met de ICT aspecten van e-factureren.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld sociaal domein: gemeenten binnen budget door sturing op kwaliteit
Bron: PIANOo
Negen gemeenten kopen als ‘regio West-Brabant West’ samen jeugdzorg in. Hun keus voor een aanbieder hing niet van een prijs af. Sterker nog: de regio wilde vooral dat er genoeg goede jeugdzorg zou zijn. Haar inkoopteam vond in SPRING een organisatie die voor de hele regio de instroom naar en kwaliteit van zorg garandeert. Ook in West-Brabant West zijn er meer jeugdigen de jeugdhulp ingestroomd. En het aantal fte aan jeugdprofessionals is flink gestegen.
Lees meer
Provincie-inkopers hebben machtig wapen om duurzame verkiezingsambities te realiseren
Bron: Binnenlands Bestuur
Van debatten tussen provinciale lijsttrekkers en de altijd terugkerende vraag wat die provincies nou eigenlijk precies doen tot Haagse politici die opzichtig een vinger in de pap van de provinciale politiek willen houden – het is verkiezingstijd! En ik moet zeggen dat het dan toch altijd een beetje begint te kriebelen. Met als kers op de taart: het grote thema van deze verkiezingen is duurzaamheid.
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 10
Bron: IBR
In week 10 zijn er 2 uitspraken, waarvan 1 Europese uitspraak, op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl en eur-lex.europa.eu. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: verwarring door foute antwoorden in Nota van Inlichtingen (is gemeente voldoende duidelijk geweest in haar communicatie) en uitleg van artikel 5 Richtlijn 2004/17/EG (prejudiciele vragen). De uitspraken worden in het nieuwsbericht kort besproken.
Lees meer
Minimumdoelen voor aanbesteden van schone en energiezuinige wegvoertuigen
Bron: Europa decentraal
De commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement heeft op 27 februari 2019 ingestemd met het bereikte compromis over de wijziging van Richtlijn 2009/33/EC inzake de bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen. Met deze richtlijn zullen decentrale overheden genoodzaakt zijn bij aanbestedingen van openbaar vervoer en goederenvervoer schoon of energiezuinig in te kopen.
Lees meer
‘Rijkswaterstaat moet ingrijpen op GWW-markt’
Bron: Cobouw
Bouwers lopen enorme risico’s en maken nauwelijks winst op infra-projecten. Zijn de huidige marktpartijen wel bereid en in staat om de nieuwe generatie gww-projecten uit te voeren? Waarom blijft de GWW-markt zo kwakkelen bij de verder zo florerende bouwsector? Consequent kiest de markt voor huizen en blijven de wegen en sluizen links liggen. Wat is er mis met de GWW-markt? Waarom loopt het aantal inschrijvingen zo terug? Hoe is deze trend te doorbreken?
Lees meer
Monitor gebruik Open standaarden 2018
Bron: Rijksoverheid
De Monitor Open standaarden 2018 is 25 februari 2019 aan de Kamer gezonden. Elk jaar meet het Forum Standaardisatie het gebruik van open standaarden van de ‘pas-toe-of-leg-uit’-lijst. De monitor laat onder meer zien dat de uitvraag van open standaarden bij aanbestedingen nog steeds toeneemt. Zo werd in 2018 in 85% van de aanbestedingen gevraagd om een of meer relevante standaarden van de ‘pas-toe-of-leg-uit’-lijst (in 2017 was dat 81%).
Lees meer
Actuele uitspraken Aanbestedingsrecht week 9
Bron: IBR
In week 9 zijn er 5 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: toetsing kwaliteitscriteria, uitleg bepaling in aanbestedingsdocument, twee keer vordering tot uitsluiting, herbeoordeling en gunningsbeslissing voldoende gemotiveerd. De uitspraken worden in het nieuwsbericht kort besproken.
Lees meer
Geschillencommissie Sociaal Domein van start
Bron: VNG
Gemeenten en jeugdhulpaanbieders kunnen sinds kort terecht bij de Geschillencommissie Sociaal Domein (commissie). De commissie fungeert als laagdrempelig loket voor het beslechten van geschillen tussen gemeenten en tussen gemeenten en aanbieders van jeugdhulp. De geschillencommissie heeft als doel tussen partijen het opdrachtgever – opdrachtnemerschap te versterken, het lerend vermogen te vergroten, vertrouwen te herstellen en transparantie te creëren.
Lees meer
Inschrijven voor Procura+ Awards 2019
Bron: Procura+
Aanbestedende diensten kunnen zich inschrijven voor de Procura+ Awards 2019. De Procura + Awards belonen succesvolle, duurzame en innovatieve openbare aanbestedingen. Deze aanbestedingen leiden tot aanzienlijke verbeteringen van publieke goederen, diensten, processen en infrastructuur. Procura+ is een netwerk van Europese overheidsinstanties die actief zijn op het gebied van duurzame inkoop.
Lees meer
Berenschot publiceert Handreiking Kostprijzen voor de jeugd-ggz
Bron: Berenschot
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Gemeenten kopen hiervoor onder meer zorg in bij aanbieders van jeugd-ggz. Daarmee zijn zij samen verantwoordelijk voor toegankelijke, betaalbare en goede zorg aan de doelgroep tot 18 jaar. De handreiking ‘Kostprijzen voor de jeugd-ggz’ ondersteunt hen. Hierin staan kostprijzen van jeugd-ggz beschreven. De handreiking biedt gemeenten en zorgaanbieders handvatten om gezamenlijk tot reële tarieven te komen.
Lees meer
Bijeenkomsten
Tweewekelijkse webinars e-factureren voor alle aanbestedende diensten
PIANOo organiseert tot en met 5 april 2019 tweewekelijks een webinar, speciaal voor aanbestedingsplichtige organisaties uit bijvoorbeeld het onderwijs, het sociaal domein, cultuurinstellingen, speciale sectoren en heel veel andere publiekrechtelijke instellingen en natuurlijk ook de decentrale overheden.        
            
                    
Lees meer
Webinars Klimaatneutraal en circulair inkopen: hoe zet u de volgende stap
Wilt u aan de slag met klimaatneutraal en circulair inkopen? Of wilt u zich goed voorbereiden op de nieuwe leernetwerken? Meld u dan aan voor live webinars van PIANOo over klimaatneutraal en circulair inkopen. In 45 minuten krijgt u kennis, tools en ervaringen aangereikt om zelf aan de slag te gaan of beslagen ten ijs te komen voor de nieuwe leernetwerken. De webinars vinden plaatsen in maart 2019.
Lees meer
Beter aanbesteden met de markt
70% van een gemeentebegroting gaat naar bedrijven die uitvoering geven aan het beleid van de gemeente. Hoe laat u die bedrijven optimaal bijdragen aan de ambities van de gemeente of regio op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, innovatie en transformatie? Hoe zet u uw inkoopfunctie in voor het verbinden van de markt en de gemeente. Op 28 maart 2019 vindt hierover een bijeenkomst plaats voor bestuurders uit Groningen, Friesland en Drenthe. Deze bijeenkomst is onderdeel van de Actieagenda Beter Aanbesteden.                            
Lees meer
Leernetwerk Energie
Het leernetwerk Energie start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het inkopen van duurzame energie. Aan de orde komen onderwerpen als het inkopen van warmte en van eigen opwekcapaciteit, Energie Prestatie Contracten (EPC) en Energy Service Company (ESCO). Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met energieleveranciers en -producenten.
       
         
        
            
           
Lees meer
Leernetwerk Zero emissie voertuigen
Het leernetwerk Zero emissie voertuigen start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het inkopen van zero emissie voertuigen en laadinfrastructuur. Aan de orde komen onderwerpen als de ambities uit het concept Klimaatakkoord, het uitdagen van leveranciers tot het bijdragen aan zero emissie doelstellingen en de laadinfrastructuur. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met leasemaatschappijen, leveranciers van voertuigoplossingen en laadinfrastructuur.                           
Lees meer
Leernetwerk Bedrijfskleding
Het leernetwerk Bedrijfskleding start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het circulair inkopen van bedrijfskleding. Aan de orde komen onderwerpen als marktbenadering, inkoopcriteria en beoordelingsmethodiek, meten en monitoring en verificatie en contractbeheer. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met kledingleveranciers en -producenten.
 
 
 
 
Lees meer
Leernetwerk GWW
Het leernetwerk GWW start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het circulair inkopen van projecten en werken in de GWW. Aan de orde komen onderwerpen als het vaststellen en delen van ambities, samenwerking, praktijkvoorbeelden en geleerde lessen rondom selectie- en gunningcriteria. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met partijen uit de bouw.                 
Lees meer
Leernetwerk Bouw
Het leernetwerk Bouw start op 4 april 2019. In het leernetwerk leert u meer over het inkopen van circulaire gebouwen. Aan de orde komen onderwerpen als het vaststellen en delen van ambities, samenwerking, praktijkvoorbeelden en geleerde lessen rondom selectie- en gunningcriteria. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met partijen uit de bouw.
Lees meer
Leernetwerk Doelgroepenvervoer
Het leernetwerk Doelgroepenvervoer start op 4 april 2019. In dit leernetwerk leert u meer duurzaam doelgroepenvervoer. Aan de orde komen onderwerpen als interne organisatievraagstukken en -randvoorwaarden en het openbreken van contracten met duurzame maatregelen. Tevens vindt een intervisie aan de hand van praktijkcases rondom inkoopspecificaties plaats. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met bijvoorbeeld importeurs. 
Lees meer
Leernetwerk Kantoorinrichting
Het leernetwerk Kantoorinrichting start op 4 april 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het inkopen van circulaire kantoorinrichting. Aan de orde komen onderwerpen als interne organisatievraagstukken en -randvoorwaarden, implementatie van circulaire contracten, contractmanagent en circulaire verdienmodellen. Het leernetwerk sluit af met een marktontmoeting met leveranciers en producenten van kantoorinrichting.
               
                             
Lees meer
Slotbijeenkomst Green Deal Biobased Producten voor de openbare ruimte
Op 31 maart 2019 loopt de Green Deal Stimuleren van biobased producten voor de openbare ruimte af. Deze Green Deal heeft in 3 jaar direct en indirect enkele tientallen biobased projecten voortgebracht. Wij willen deze prachtige opbrengsten graag met u delen. Op 11 april 2019 organiseren we daarom een inspirerende Slotbijeenkomst van deze Green Deal.
       
Lees meer
Leernetwerk Hout
Het leernetwerk Hout start op 27 juni 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het circulair en klimaatneutraal inkopen van hout binnen de bouw en GWW-sector. Aan de orde komen onderwerpen als inkoop en contractmanagement van duurzaam hout, keurmerken en handelsketencertificering, functioneel specificeren met milieukostenindicator (MKI-waarde) en nieuwe technologieën voor het garanderen van een duurzame oorsprong.
Lees meer
Leernetwerk Catering
Het leernetwerk Catering start op 27 juni 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het circulair inkopen van catering en koffieautomaten. Aan de orde komen onder meer onderwerpen als de vermindering van grondstof- en materiaalgebruik, vermindering CO2 uitstoot, het voorkomen van voedselverspilling, het gebruiken van reststromen en voedsel uit de regio en het seizoen, de transitie naar meer plantaardige eiwitten en de reductie en duurzame alternatieven van verpakkingsmateriaal.
Lees meer
Leernetwerk Adviesdiensten
Het leernetwerk Adviesdiensten vindt plaats op 27 juni 2019 In dit leernetwerk leert u meer over het circulair en klimaatneutraal inkopen van adviesdiensten. Aan de orde komen onderwerpen als het beperken van de milieu-impact van mobiliteitsbewegingen binnen adviesopdrachten en het stimuleren van alternatieve vervoersmiddelen daarbinnen en alternatieve mogelijkheden voor het maken van duurzame impact via inkoop van adviesdiensten, zoals het stimuleren van maatschappelijke tegenprestaties.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties