PIANOo-alert nr. 321
11 april 2019

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
 
Wegwijzer: strategische en praktische hulp bij circulair inkopen
Bron: PIANOo
Voor inkopers, projectleiders, duurzaamheidscoördinators en bestuurders die circulair willen inkopen is er een nieuw hulpmiddel: de Wegwijzer Circulair Inkopen. De online tool biedt strategische en praktische hulp bij het circulaire inkoopproces en de organisatie daarvan. Dit initiatief van de Green Deal Circulair Inkopen biedt actuele kennis, tips en praktijkcases voor organisaties met circulaire ambities.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld: Innovatiekracht ministerie van Justitie en Veiligheid ontwaakt
Bron: PIANOo
Innovatieve oplossingen binnen het ministerie stimuleren en daarmee adequaat inspelen op maatschappelijke verandering. Dat is in een notendop het doel van het Innovatieteam van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). "Er komt steeds meer aandacht voor het thema innovatie; bij steeds meer afdelingen van het ministerie begint innovatie te leven."
Lees meer
Ruimte voor creativiteit fundament voor innovatie in de bouw
Bron: PIANOo
Innoveren is een spannende opgave die niet altijd goed samengaat met reguliere bouwprocessen. Om antwoorden te bieden op prangende vraagstukken, zoals klimaatneutrale en circulaire infrastructuur en gebouwen, is innovatie echter onmisbaar. Creativiteit is een belangrijke randvoorwaarde om een innovatie te laten slagen, maar hoe borg u dit in het aanbestedingsproces? Voor zijn afstudeeronderzoek ontwierp Jesse van der Mieden op basis van het innovatiepartnerschap een stappenplan om overheden met een bouwgerelateerde innovatievraag op weg te helpen.
Lees meer
Launching customer: welke rol pakt de overheid?
Bron: PIANOo
Op 5 maart 2019 organiseerde PIANOo een bijeenkomst over het begrip launching customer. Aan de hand van onderzoeksresultaten van Dialogic en de ervaringen en inzichten van Rijkswaterstaat en gemeente Amsterdam werd de rol van launching customer nader onderzocht. De overheid kan als launching customer haar eigen inkoopkracht inzetten voor de ontwikkeling en toepassing van innovaties voor maatschappelijke uitdagingen. Hoe kan een overheid deze rol invullen? En hoe ervaren overheden deze rol?
Lees meer
Praktijkvoorbeelden e-factureren
Bron: PIANOo
Afvalverwerkingsbedrijf Attero besloot na verzoeken van gemeentelijke klanten om e-factureren te implementeren en aan te leveren via Simplerinvoicing. Döne Savas, functioneel specialist bij Attero, licht toe hoe zij zijn gestart met e-factureren en wat hun ervaringen zijn na de eerste maanden.
 
De provincie Gelderland was er drie jaar geleden vroeg bij met het benoemen van Peter Reinders, Coördinator Beheer Grootboek, als ‘trekker’ van het project e-factureren. Al snel werd duidelijk dat de kanaalkeuze voor het ontvangen van e-facturen een beveiligd netwerk moest worden.
Attero bbbbb Gelderland
Nederlands milieubeleid 2019 gooit hoge ogen
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Nederland heeft een koppositie op het gebied van circulaire economie en duurzaam inkopen van de overheid zelf. En ook op andere milieuthema’s is sprake van vooruitgang, maar ook ruimte voor verbetering. Dat concludeert de Europese Unie in haar tweejaarlijkse Evaluatie Uitvoering EU-Milieubeleid 2019.
Lees meer
Ondersteuning Europese Commissie innovatiegericht inkopen
Bron: Europese Commissie
De Europese Commissie biedt via het ‘European Assistance for Innovation Procurement’ (eafip) initiatief gratis ondersteuning aan alle Europese aanbestedende diensten bij de ontwikkeling en inkoop van innovatieve oplossingen. Ondersteuning is specifiek bedoeld voor innovatieve oplossingen in het ICT-domein. Er kan zowel technisch als juridische ondersteuning worden aangeboden. In 2019 is er ruimte om ten minste 3 inkooptrajecten te ondersteunen.
Lees meer
Uitspraken aanbestedingsrecht week 13 en 14
Bron: IBR
In week 13 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.: Uitleg van art. 5, leden 1 en 2, verordening nr. 1370/2007 en concessies van openbare diensten en het rechtszekerheidsbeginsel. De uitspraken worden kort besproken.

In week 14 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.: Uitleg aanbestedingsdocumentatie en uitsluiting procedure voor overheidsopdrachten. De uitspraken worden kort besproken.
Week 13 bbbbb Week 14
Eenzijdige communicatie over Open House en aanbesteden zorg
Bron: Aanbestedingscafé
Minister Hugo de Jonge heeft aangegeven het aanbesteden van zorg te willen afschaffen, maar hij geeft niet aan op welke legitieme manier zorgaanbieders dan wel kunnen worden gecontracteerd. Deels is de verplichting al afgeschaft als de gemeente alle zorgaanbieders contracteert die voldoen aan de eisen. De minister lijkt echter ook niet gecharmeerd van Open House-contractering.
Lees meer
Enquête toepassing Europese aanbestedingsrichtlijnen op regionaal en lokaal niveau
Bron: Europese Commissie
De Raad van Europese gemeenten en regio's (CEMR) en het Europees Comité van de Regio's (CvdR) zijn een enquête gestart over de toepassing van de richtlijnen uit 2014 inzake overheidsopdrachten. De enquête richt zich op de uitdagingen en kansen op regionaal en lokaal niveau. Onder meer vertegenwoordigers van provincies een gemeenten worden dan ook uitgenodigd deel te nemen.
Lees meer
Gunnen op levenscycluskosten: naar een circulaire wereld?
Bron: Gemeente.nu
Het is opvallend dat een erg geschikte manier om duurzaamheid te stimuleren via aanbestedingen haast niet wordt gebruikt in de praktijk. Beoordeel inschrijvingen eens op de levenscycluskosten.
Lees meer
Bijeenkomsten
Webinar e-factureren
PIANOo organiseert op 15 april 2019 een webinar, speciaal voor aanbestedingsplichtige organisaties uit bijvoorbeeld het onderwijs, het sociaal domein, cultuurinstellingen, speciale sectoren en heel veel andere publiekrechtelijke instellingen en natuurlijk ook de decentrale overheden. Tijdens het webinar gaan we onder andere in op de geldende Europese regelgeving en Nederlandse wetgeving.
                 
Lees meer
Leernetwerk Hout
Het leernetwerk Hout start op 27 juni 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het circulair en klimaatneutraal inkopen van hout binnen de bouw en GWW-sector. Aan de orde komen onderwerpen als inkoop en contractmanagement van duurzaam hout, keurmerken en handelsketencertificering, functioneel specificeren met milieukostenindicator (MKI-waarde) en nieuwe technologieën voor het garanderen van een duurzame oorsprong.
Lees meer
Leernetwerk Catering
Het leernetwerk Catering start op 27 juni 2019. In dit leernetwerk leert u meer over het circulair inkopen van catering en koffieautomaten. Aan de orde komen onder meer onderwerpen als de vermindering van grondstof- en materiaalgebruik, vermindering CO2 uitstoot, het voorkomen van voedselverspilling, het gebruiken van reststromen en voedsel uit de regio en het seizoen, de transitie naar meer plantaardige eiwitten en de reductie en duurzame alternatieven van verpakkingsmateriaal.  
Lees meer
Leernetwerk adviesdiensten
Het leernetwerk Adviesdiensten vindt plaats op 27 juni 2019 In dit leernetwerk leert u meer over het circulair en klimaatneutraal inkopen van adviesdiensten. Aan de orde komen onderwerpen als het beperken van de milieu-impact van mobiliteitsbewegingen binnen adviesopdrachten en het stimuleren van alternatieve vervoersmiddelen daarbinnen en alternatieve mogelijkheden voor het maken van duurzame impact via inkoop van adviesdiensten, zoals het stimuleren van maatschappelijke tegenprestaties.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties