Thema-update e-factureren nr. 13

18 april 2019

Online lezen
  |  Afmelden
Periodiek houdt het PIANOo programmabureau e-factureren u via deze thema-update op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van e-factureren voor aanbestedingsplichtige organisaties. Daar horen de decentrale overheden bij, maar ook gemeenschappelijke regelingen en veel organisaties in bijvoorbeeld het onderwijs, het sociaal domein en andere publiekrechtelijke instellingenn. De thema-update e-factureren is bedoeld voor iedereen die zich bij deze organisaties bezig houdt met e-factureren. Bijvoorbeeld binnen de afdelingen Financiële Administratie, ICT of Inkoop.

In deze update:

Het is 18 april 2019. De wettelijke e-facturatieverplichting is een feit
Het kan u niet ontgaan zijn: vandaag, 18 april 2019, treedt de aanbestedingswetgeving in werking die bepaalt dat de decentrale overheden, alle andere aanbestedingsplichtige organisaties en speciale sectoren elektronische facturen (e-facturen) moeten kunnen ontvangen en verwerken. In deze thema-update informeren we u over het nieuwsbericht dat door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) als verantwoordelijk ministerie is verspreid. Daarnaast gaat Kornelis Drijfhout, hoofd van het PIANOo programmabureau e-factureren, in op de uitdaging om de e-facturatiestroom op gang te krijgen. Tenslotte kondigen we een nieuwe serie webinars aan waarop u of uw toeleveranciers zich kunnen inschrijven.
Nieuwsbericht BZK: Overheid klaar om e-facturen te ontvangen en verwerken
Uit een recente inventarisatie van PIANOo blijkt dat meer
dan driekwart van de medeoverheden gereed is. Een deel van de resterende medeoverheden heeft aangegeven dat zij vanwege praktische redenen iets uitloop hebben in hun implementatieproces. De verwachting is dat zij voor de zomer alsnog gereed zijn. 5% van de overheden zegt niet op korte termijn gereed te kunnen zijn vanwege een ambtelijke fusie of een herindelingsvraagstuk. De Rijksoverheid was eerder al helemaal klaar om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken.
Lees meer
Overheden zijn er klaar voor. Nu de e-factuurstroom nog.
Kornelis Drijfhout is hoofd van het PIANOo programmabureau e-factureren, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het bureau is - vanuit een opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - verantwoordelijk voor de ondersteuning bij de implementatie van e-factureren door aanbestedingsplichtige organisaties. Daartoe behoren onder andere de medeoverheden. Het PIANOo programmabureau houdt tevens een monitor bij van de implementaties bij de medeoverheden. Kornelis gaat in dit artikel in op de uitdaging de e-factuurstroom echt op gang te brengen en hoe dat te bereiken is.
Lees meer
Webinars over het ontvangen van e-facturen voor aanbestedingsplichtige organisaties
Wegens het succes van de eerdere webinars, organiseert PIANOo nog drie extra webinars, speciaal voor aanbestedingsplichtige organisaties, zoals het onderwijs en andere publiekrechtelijke instellingen.
De webinars zijn met name interessant voor managers en medewerkers van afdelingen financiële Administratie, Inkoop en ICT. Alle webinars duren circa 1 uur, zijn kosteloos en starten om 10.00 uur.  
Tijdens elk webinar gaan we onder andere in op de geldende Europese regelgeving en Nederlandse wetgeving. Ook komt aan de orde via welke kanalen en conform welke standaard u e-facturen kunt ontvangen. We nemen u mee in de ICT overwegingen en geven inzicht in hoe de financiële processen veranderen. Ook de relatie van e-factureren met inkoop komt voorbij. Tenslotte geven we u handvatten om uw toeleveranciers te stimuleren e-facturen aan u te sturen. Klik om in te schrijven op een van onderstaande links.
Webinar  7 mei
 Webinar 20 mei
 Webinar 17 juni
Webinars voor uw toeleveranciers over het verzenden van e-facturen
RVO/PIANOo organiseert twee webinars voor het mkb en zzp-ers over het verzenden van e-facturen naar (semi-)overheidsklanten. Deze webinars zijn feitelijk een verdiepingsslag ten opzichte van onze beknopte animatievideo.
Dit webinar is interessant voor diegenen in het bedrijfsleven die zich bezig houden met het opstellen en afhandelen van facturen. Dat kunnen zzp-ers zijn, maar ook het MKB en medewerkers en managers Financiën, ICT en accountmanagers zullen zich aangesproken voelen. We gaan in op wat e-factureren is, de voordelen voor ontvangende en verzendende organisaties, de kanalen via welke u e-facturen kunt versturen en hoe u kunt overstappen op e-factureren. Natuurlijk is het webinar interactief en kunt u vragen tijdens of na de sessie aan RVO/PIANOo stellen. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. PIANOo adviseert ontvangende partijen (decentrale overheden e.d.) hun toeleveranciers te wijzen op dit webinar.
Webinar 2 mei
Webinar 4 juni
U ontvangt deze thema-update omdat wij uw mailadres hebben geregistreerd tijdens een bijeenkomst of een ander (in)direct contact. Wilt u de volgende thema-updates niet ontvangen? Schrijft u zich dan uit via de link onderaan deze e-mail. Heeft u geïnteresseerde collega’s? Zij kunnen zich online aanmelden.
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties