PIANOo-alert nr. 326
20 juni 2019

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
PIANOo Congres 2019: samenwerken, samen mislukken, samen leren
Bron: PIANOo
Kennis delen over inkoop en aanbesteden is al jaren de spil van het PIANOo congres. Dit jaar ging het naast inkoopsuccessen, nadrukkelijk om de briljante mislukkingen. Een goed voorbereide poging om waarde te creëren, maar met een andere uitkomst dan gepland en met een leereffect, lichtte Chief Failure Officer Paul Iske dit begrip toe. Iske opende het PIANOo congres van 6 juni 2019 in de Fokker Terminal in Den Haag.
Lees meer
Doe mee aan de KoopWijsPrijs 2019!
Bron: PIANOo
De zoektocht naar het meest vooruitstrevende MVI-project van 2019 is geopend. Heeft u een ambitieus, vernieuwend of anderszins opvallend project op gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI)? Meld u dan nu aan voor de KoopWijsPrijs 2019. De prijs is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Lees meer
Kunt u circulair inkopen op basis van visie en ambitie?
Bron: PIANOo
Een circulaire economie vraagt om andere verdienmodellen dan de traditionele economie. In plaats van het lineaire ‘take, make, waste’ model, staat het toevoegen van maatschappelijke waarde centraal. In de transitie naar een circulaire economie is circulair inkopen een belangrijk middel. Doel is dat producten het milieu minder belasten, zoveel mogelijk hun waarde behouden, en opnieuw ingezet kunnen worden.
Lees meer
Lek bij Prorail zorgt voor kopzorgen bij aanbesteding megaproject
Bron: RTL Nieuws
Geheime documenten van Prorail over het megaproject ERTMS zijn '13 tot 21 keer' gedownload, voordat het lek werd opgemerkt. Het gaat om een aantal gevoelige documenten die van invloed kunnen zijn op aanbestedingsprocedures. Het ERTMS-project is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Prorail en de NS.
Lees meer
Minister wil dat Rijkswaterstaat ingrijpt op gww-markt: Spanning tussen belangen
Bron: Cobouw
Infra-minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat Rijkswaterstaat ingrijpt op de grond-, weg- en waterbouw (GWW) markt. De voorstellen uit het McKinsey-rapport, om de risico’s te verlagen en de marges te verhogen, gelden daarbij als leidend. Van Nieuwenhuizen laat dat de Tweede Kamer weten in een brief over de uitdagingen in de gww-sector.
Lees meer
Uitspraken aanbestedingsrecht weken 23 en 24
Bron: IBR
In de weken 23 en 24 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd, waarvan 3 op rechtspraak.nl en 1 op eur-lex.europa.eu. Onderwerpen zijn onder meer meerwaarde van het certificaat, onjuiste beoordeling gunningscriteria, artikel 10 Richtlijn 2014/24, gelijkheidsbeginsel en subsidiariteitsbeginsel en verlengingsoptie en overbruggingsovereenkomst. De uitspraken worden kort besproken.
Week 23 Week 24
Kabinet: hoopgevende ontwikkeling jeugdzorg
Bron: Gemeente.nu
Problemen in de jeugdhulp? Het kabinet benadrukt dat er sprake is van een ‘hoopgevende ontwikkeling, die met kracht moet worden voortgezet’. Vanaf nu is het een kwestie van ‘doorpakken’, aldus de verantwoordelijke ministers De Jonge van Volksgezondheid en Dekker voor Rechtsbescherming. Ze schrijven dit op basis van een stapel onderzoeken waarover de Tweede Kamer 13 juni 2019 debatteert.
Lees meer
Rijksinkoop verrijkt met lessen van leveranciers inkoopdiensten
Bron: Rijksoverheid
Bij de rijksoverheid hebben de leveranciers van de raamovereenkomst Inkoopadviesdiensten nu 3 jaar ervaring met hun dienstverlening aan de inkoopuitvoeringscentra. Tijd voor deze leveranciers om zich te verenigen en de ‘verantwoordelijken voor inkoop’ binnen het Rijk te verrijken met hun best practices.
Lees meer
Amsterdam wil meer hergebruik van oud textiel
Bron: Gemeente Amsterdam
Er komt steeds meer textiel op de markt dat slecht herbruikbaar is: we dragen kleding steeds korter en een goede recycling staat nog in de kinderschoenen. Daarom heeft het college van B en W nieuwe richtlijnen vastgesteld voor de verwerking, sortering en inzameling van afgedankt huishoudelijk textiel. Amsterdam wil zo bijdragen aan een circulaire en klimaatvriendelijker textielketen.
Lees meer
Het doelgroepenvervoer als aanjager voor elektrisch rijden
Bron: Binnenlands Bestuur
Uit recent onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat het aantal aanbestedingen in het doelgroepenvervoer, waarin gevraagd werd om elektrische voertuigen, gedaald is met 10% ten opzichte van een jaar eerder. Het wil niet lukken met de verduurzaming van deze markt, terwijl deze zich juist uitermate goed leent om snel stappen te zetten naar een duurzame leefomgeving. Wij zien twee uitdagingen die overwonnen moeten worden om te komen tot een versnelling van de verduurzaming van het doelgroepenvervoer: laadinfrastructuur en een integrale aanpak.
Lees meer
Bijeenkomsten
Internationale Sociale Voorwaarden Academie 2019-2020
In september 2019 start PIANOo voor het tweede jaar met een nieuwe Internationale Sociale Voorwaarden Academie (ISV-A). In 7 dagdelen worden deelnemers opgeleid in het toepassen van internationale sociale voorwaarden en due diligence op hun inkoop- en aanbestedingsprocessen.

                  
Lees meer
Circulair Inkopen Academie 2019-2020
De Circulair Inkopen Academie (CIA) is een programma van circa 8 dagdelen dat deelnemers in 9 maanden opleidt om circulaire principes toe te passen op hun inkoop- en aanbestedingsprocessen. Na afronding van het programma hebben deelnemers concrete handvatten en eerste ervaringen, waarmee zij zelfstandig verder aan de slag kunnen.
 
 
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties