PIANOo-alert nr. 330
15 augustus 2019

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Praktijkvoorbeelden Circulair inkopen: Viaduct Kampen & Busbaan Utrecht
Bron: PIANOo
IIn 2019 werd het eerste circulaire viaduct ooit onthuld. Waar reguliere viaducten over het algemeen na 30 tot 50 jaar gesloopt worden, kan dit viaduct tot wel 200 jaar meegaan. Alle gebruikte bouwcomponenten van het viaduct kunnen zonder waardeverlies hergebruikt worden. Interessant detail: niet de opdrachtgever, maar de opdrachtnemer nam het eerste initiatief tot dit project.

De gemeente Utrecht heeft grote ambities op gebied van duurzaam en circulair inkopen. De openbare ruimte is in het actieplan MVI benoemd als kansrijke productgroep, waarbij er extra wordt ingezet op de MVI doelstellingen. Bij het project Busbaan Dichterswijk kwam dit tot uiting in een DuboCalc berekening én het gunningscriterium ‘circulaire kansen’.
Viaduct   Busbaan
Visie Intellectueel eigendom en innovatiegerichte inkooptrajecten
Bron: PIANOo
De PIANOo-vakgroep Aanbestedingsrecht publiceert haar visie over intellectueel eigendom en innovatiegerichte inkooptrajecten. Bij het organiseren van een innovatief inkooptraject is het van belang om vooraf na te gaan hoe om te gaan met de intellectuele eigendomsrechten van de betrokken partijen.
Lees meer
Terugblik ISV Academie: op zoek naar het waarom
Bron: PIANOo
Het programma van de laatste dag (13 juni 2019) stond in het teken van de afronding. Daarom is afgetrapt met een Kahoot quiz over de opgedane kennis en de toepassing van ISV. In de afgelopen 6 sessies hebben de deelnemers een uitgebreid programma doorlopen. In de ISV-A worden de eerste handvatten gegeven om ISV mee te nemen in aanbestedingen.
Lees meer
ACM in beroep tegen schrappen miljoenenboete NS
Bron: OVPro
Hoewel de rechter onlangs de miljoenenboete van ACM voor spoorvervoerder van tafel veegde, is het laatste woord hier nog niet over gesproken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat namelijk in hoger beroep tegen het besluit. De termijn om het besluit van de rechter aan te vechten verliep donderdag. ACM gaat in eerste instantie in pro forma in hoger beroep.
Lees meer
Uitspraken aanbestedingsrecht weken 31 en 32
Bron: IBR
In de weken 31 en 32 zijn er 12 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl en eur-lex.europa.eu. Onderwerpen zijn onder meer: Lidstaataansprakelijkheid en de beginselen van gelijkwaardigheid en doeltreffendheid, uitsluitingsgronden, bezwaren aanbestedingsprocedure, voorwaardelijke inschrijving en motivering beoordelingssystematiek. De uitspraken worden kort besproken.
Week 31   Week 32
Ministerie trekt stekker uit gefaald it-project
Bron: RTLZ
Er is al 4,5 miljoen euro in geïnvesteerd, maar minister Cora van Nieuwenhuizen neemt haar verlies op een it-project dat niet op tijd is afgeleverd door Deloitte. Haar geduld met het bedrijf is op, ze heeft het contract ontbonden. Het gaat om een ict-systeem waarmee verschillende overheidsdiensten externe krachten makkelijker kunnen inhuren. Eind vorig jaar bleek al dat de bouw van dit project bij lange na niet verliep zoals de bedoeling was.
Lees meer
Rechter verbiedt verleggen van aanbestede opdracht
Bron: Groene Ruimte
Overheden die een opdracht in de markt zetten kunnen met de winnaar van de aanbesteding een raamovereenkomst sluiten. Maar deelopdrachten binnen de 'scope' van die raamovereenkomst moeten dan ook naar die winnaar gaan. Voor zulke deelopdrachten een andere onderneming inschakelen is niet de bedoeling. Dat blijkt uit een zaak waarin de rechtbank Noord-Holland op 6 juni 2019 uitspraak deed.
Lees meer
Gezamenlijke Brandweer Amsterdam: boost voor brandveiligheid in de haven
Bron: Brandveilig
In juni 2019 werd in het Westelijk Havengebied van Amsterdam de eerste paal geslagen voor de kazerne van de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA). De nieuwe publiek-private brandweerorganisatie moet het brandveiligheidsniveau in de Amsterdamse haven een boost geven. Niet alleen door grotere paraatheid en taakspecialisatie in industriële brandbestrijding, maar ook doordat de GBA een partnerschap met de in het havengebied gevestigde bedrijven wil aangaan om de brandveiligheid op preventief gebied te verbeteren.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties