PIANOo-alert nr. 332
12 september 2019

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Inspiratiemiddag social return - 21 november 2019
Bron: PIANOo
Op 21 november 2019 organiseren PIANOo en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tijdens The Impact Days de bijeenkomst ‘Mensen voor Maatwerk’ waar overheid en leverancier met elkaar in gesprek gaan om de laatste kennis en ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën te pitchen.
Lees meer
Praktijkvoorbeelden circulair inkopen: Fietspad en kantoormeubilair
Bron: PIANOo
Toen er uit de wijk de Parken in Apeldoorn een grote hoeveelheid bouw- en sloopmateriaal vrijkwam zag de gemeente Apeldoorn een kans om dit afval te gebruiken om de fietsstructuur te verbeteren. Samen met lokale samenwerkingspartners ontwierpen zij een zo duurzaam en circulair mogelijk fietspad dat voor 75% uit betongranulaat uit de wijk de Parken bestaat.

De provincie Zuid-Holland heeft haar kantoormeubilair circulair aanbesteed. Eén van de belangrijkste uitgangspunten in het nieuwe contract tussen Gispen en de provincie is het zoveel mogelijk hergebruiken van bestaand meubilair..
Fietspad    Kantoormeubilair
Praktijkvoorbeeld social return: Rijk start proeftuin voor ICT-Inhuur
Bron: PIANOo
Nog voor het ingaan van de nieuwe social return werkwijze bij de Rijksoverheid broedden Sander Klaver (RVO) en Anike Wildervanck de Blécourt (OCW) al op een proeftuin voor de categorie ICT-Inhuur. Begin 2018 hakten ze de knoop door: met onder andere een leveranciersbijeenkomst riepen zij leveranciers op met goede ideeën voor het realiseren van sociale impact te komen.
Lees meer
Laatste mogelijkheid: meld u aan voor de KoopWijsPrijs 2019!
Bron: PIANOo
Heeft u een ambitieus, vernieuwend of anderszins opvallend project op gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI)? U heeft nog tot 21 september 2019 om u aan te melden voor het meest vooruitstrevende MVI-project 2019.
Lees meer
Volop aandacht bij overheden voor innovatiegericht inkopen
Bron: PIANOo
Uit cijfers blijkt dat aanbestedende organisaties bij hun aanbestedingen vaak kiezen voor een innovatieve oplossingen (7,7%). Floris den Boer (PIANOo) ziet hierbij dat innovatiegericht inkopen vaker gezien wordt als de aanpak om samen met leveranciers strategische organisatiedoelen te bereiken als het reduceren van de CO2-voetafdruk en het betaalbaar houden van publieke diensten.
Lees meer
Politie start pilot emissieloze voertuigen
Bron: Politie
Drie politie-eenheden zijn op 6 september 2019 gestart met de pilot 0-emissie. Het komende jaar testen zij verschillende emissieloze voertuigen, zoals elektrische auto’s, motoren en speed pedelecs. Die voertuigen worden gerouleerd tussen basisteams in de eenheden Midden-Nederland, Oost-Nederland en Amsterdam. Hiermee bereidt de politie zich ook voor op toekomstige aanbestedingen van het wagenpark.
Lees meer
Actieagenda Beter Aanbesteden afgerond, betrokkenen gezamenlijk verder
Bron: Rijksoverheid
De Actieagenda Beter Aanbesteden, met daarin 23 acties voor het verbeteren van aanbesteden in de praktijk, is afgerond. De agenda werd in 2018 overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Betrokken ondernemersorganisaties en overheden kondigen aan om gezamenlijk aan een vervolgprogramma te gaan werken.
Lees meer
Uitspraken aanbestedingsrecht weken 35 en 36
Bron: IBR
In de weken 35 en 36 zijn er 5 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn onder meer: Tekortkoming, beoordelingsregime niet transparant, twee voorlopige gunningsbeslissingen en motivering gunningsbeslissing voldoende. De uitspraken worden kort besproken.
Week 35 Week 36
Buitensporige ontwerpwedstrijd aangepakt
Bron: BNA
De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) verzet zich tegen disproportionele selecties waarmee geen droog brood te verdienen is. Onlangs publiceerde de Commissie van Aanbestedingsexperts een nieuw advies op een klacht van de BNA over een buitensporige ontwerpwedstrijd, dat het standpunt van de BNA onderschrijft.
Lees meer
Maakt de diesel tussen Apeldoorn en Zutphen plaats voor een elektrische trein?
Bron: De Stentor
Zeg je spoorlijn Apeldoorn-Zutphen, dan zeg je - behalve station Klarenbeek - dieseltrein. Nou is de huidige trein op dat traject al een stuk vlotter en schoner dan z'n brommende voorgangers. Maar het zou zo maar kunnen dat over een paar jaar er een elektrisch exemplaar over het lijntje gaat.
Lees meer
5 miljoen voor laadpalen van de toekomst
Bron: Rijksoverheid
Een stabieler elektriciteitsnet, groene stroom beter benutten en geld verdienen met een elektrische auto. Dat is wat slimme laadpalen mogelijk maken. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) trekt daarom 5 miljoen euro uit om gemeenten te subsidiëren bij de aanleg ervan. Met het geld komen in 21 Nederlandse gemeenten door heel Nederland laadpleinen met in totaal 472 slimme laadpunten.
Lees meer
Bijeenkomsten
Vervolgbijeenkomst: De overheid als launching customer
Een overheid als launching customer zet haar inkoopkracht bewust in voor de ontwikkeling en toepassing van innovatieve oplossingen voor het efficiënter en effectiever uitvoering van haar publieke taken. In deze tweede bijeenkomst op 25 september verkennen we welke sleutelrollen je hiervoor bij de organisatie betrekt.

                  
Lees meer
Leernetwerkdag 3: impactmeting klimaatneutraal en circulair inkopen
Overheden zetten volop in op klimaatneutraal en circulair inkopen. Maar wat levert dit eigenlijk op voor uw organisatie? En hoeveel grondstoffen en CO2 bespaart u met uw project? Op 26 september 2019 staat het ochtendprogramma van de derde leernetwerkdag in het teken van impactmeting. Hiervoor zijn nog enkele plekken vrij.           
  
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties