PIANOo-alert nr. 350
20 mei 2020

Online lezen  |  Afmelden

De coronacrisis grijpt diep in op de maatschappij. In de PIANOo-Alert geven we daarom voorrang aan crisisgerelateerd nieuws. Overig nieuws vindt u in de rubriek Ander nieuws.
 
Corona nieuws
Analyse aanbestedingen: Gemiddeld aantal nieuwe en gewijzigde aanbestedingen
Bron: PIANOo
Om een globaal beeld te geven van het effect van de coronacrisis, brengt PIANOo wekelijks het aanbestedingsgedrag in kaart aan de hand van aankondigingen op TenderNed. Uit de analyse blijkt dat het gemiddeld aantal nieuwe aanbestedingen vanaf week 16 iets onder het gemiddelde van 2019 zakt (159). In week 19 was wel een duidelijke piek zichtbaar in het aantal nieuwe bouw- en infra-opdrachten.
Lees meer
PIANOo webinars in juni
Bron: PIANOo
Door de coronamaatregelen kan het PIANOo Congres 2020 helaas niet doorgaan. In juni organiseert PIANOo daarom wekelijks een webinar voor en door inkoop- en aanbestedingsexperts uit de publieke sector. Elke week staat een ander actueel inkooponderwerp centraal, met een of meerdere sprekers. Fredo Schotanus, hoogleraar Publieke Inkoop aan de Universiteit Utrecht opent de reeks op 2 juni.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld Súdwest-Fryslân: ‘Juist nu moeten we de markt aan het werk houden’
Bron: PIANOo
De coronacrisis kan problemen veroorzaken voor marktpartijen die willen deelnemen aan aanbestedingen. Sommige aanbestedingsdiensten komen daarom al bij voorbaat met maatregelen, zoals het verlengen van inschrijftermijnen. Maar niet de gemeente Súdwest-Fryslân. ‘Wij voeren pas veranderingen door als de markt erom vraagt’, zegt Sonja Kimsma, Aanbestedingsjurist en Inkoopadviseur bij de Friese gemeente.
Lees meer
Webinar Versneld aanbesteden & contracteren terugkijken
Bron: PIANOo
Door de coronacrisis is de roep om opdrachten te versnellen groot, vooral in de bouw. Zowel aanbestedingsrechtelijk als contractueel zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. In een webinar op 24 april 2020 gingen Andrea Chao en Leon Hombergen in op aanbestedingsrechtelijke invalshoeken om opdrachten te versnellen en de mogelijkheden voor het uitbreiden van contracten in het licht van de coronacrisis.
Lees meer
Gemeenschappelijke verklaring: Samen doorbouwen aan Nederland
Bron: Rijksoverheid
Het belang van doorbouwen aan Nederland is groot. De continuïteit en de werkgelegenheid in de bouwsector moet gewaarborgd blijven om het woningtekort niet verder te laten oplopen. De overheid, de bouw- en technieksector, banken en brancheverenigingen hebben daarom de verklaring Samen doorbouwen aan Nederland opgesteld. De verklaring komt voort uit de gesprekken die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert met de partijen om de impact van het coronavirus op de sector en de Nederlandse economie te beperken.
Lees meer
Corona webinars
Webinar: Coronacrisis en het versnellen van MVI
De coronacrisis raakt onze samenleving op allerlei manieren. Maar deze crisis biedt ook kansen voor socialere, innovatievere en klimaatvriendelijkere overheidsinkoop, meent Fredo Schotanus, hoogleraar Publieke Inkoop. In dit webinar op 2 juni licht hij met wetenschappelijke inzichten toe, wat deze crisis op lange en korte termijn betekent voor maatschappelijk verantwoorde overheidsinkoop.
 

                  
Lees meer
Webinar: Reality Check op Innovatiemanagement
Op woensdag 3 juni organiseren IT Circle Nederland en de Rijks Innovatie Community (RIC) samen een gemeenschappelijk webinar over de impact van de coronacrisis op innovatie. De coronacrisis vraagt om aangepast gedrag bij onszelf, onze collega’s en onze organisaties. Vanuit PIANOo verzorgt Floris den Boer – programmamanager Innovatiegericht inkopen - een interactieve workshop over innovatiemanagement in de publieke sector.           
  
Lees meer
Webinar: Coronacrisis en de inkooppraktijk
De impact van de coronacrisis wisselt per branche en onderneming. Hoe ga je daar als inkooporganisatie mee om, als ook je interne organisatie verandert? Wat betekent het voor lopende en geplande aanbestedingen en contracten? Frank Weerheijm, Commoditymanager bij Bizob, inkooporganisatie voor ruim 30 Brabantse gemeente en publieke organisaties, gaat in dit webinar op 4 juni in op hun aanpak en lessen.
 

                  
Lees meer
Webinar Inkopen met sociale impact in tijden van Corona
Hoe hou je in deze crisistijd oog voor mensenrechten, (internationaal) sociaal ondernemen en diversiteit en inclusie? PIANOo geeft in dit webinar op 9 juni een korte inleiding over sociaal inkopen en ethisch inkopen. WerkgeversServicepunt Rijnmond en Sykehusinnkjop (Noorwegen), lichten vervolgens toe wat de gevolgen van de coronacrisis zijn voor respectievelijk de toepassing van social return en internationale sociale voorwaarden voor hun organisatie.           
  
Lees meer
Ander nieuws
Meten en monitoren van maatschappelijk verantwoord inkopen bij waterschappen
Bron: Unie van Waterschappen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het kader van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) verkend hoe waterschappen het effect van inkoop en aanbesteding kunnen meten en monitoren. De resultaten hiervan zijn 12 mei 2020 bekendgemaakt.
Lees meer
Resultaten subsidietraject klimaatneutraal en circulair inkopen
Bron: Unie van Waterschappen
De waterschappen hebben in 2019 een subsidie ontvangen vanuit de Klimaatenvelop. Hiermee zijn 11 projecten opgezet om ervaring op te doen met klimaatneutraal en circulair inkopen. Het subsidietraject is op 1 april dit jaar afgerond. Wat is er bereikt?
Lees meer
Overheden in Europa maken te weinig gebruik van duurzaam aanbesteden
Bron: Duurzaamondernemen.nl
Overheden maken onvoldoende gebruik van de mogelijkheden om duurzame-, sociale en innovatiegerichte overwegingen op te nemen in aanbestedingen. Dat blijkt uit een briefing van de Europese Commissie over duurzaam aanbesteden in de Europese Unie (EU). Het advies is om het aantal verplichte groene aanbestedingen te verhogen. Ook moeten er duidelijkere richtlijnen en instrumenten komen om ambtenaren rechtszekerheid te bieden op het gebied van duurzame overheidsopdrachten.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 20
Bron: IBR
In week 15 zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.: onduidelijke aanbieding, UEA ontbreekt en uitleg prijsregels. De uitspraken worden kort besproken.
Uitspraken week 20
Stakeholderanalyse Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Bron: Rijksoverheid
In opdracht van de 5 bij Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) betrokken departementen is er een stakeholdersanalyse uitgevoerd rondom MVI. De centrale vragen zijn: Welke stakeholders zijn bij de uitvoering van het huidige Plan van Aanpak MVI 2015-2020 betrokken? Hoe liggen de verhoudingen tussen- en binnen aanbestedende diensten op het gebied van MVI? De resultaten van deze analyse vormen input voor de invulling van een eventueel vervolg van het MVI beleid in 2021-2025.
Lees meer
Nieuw: het Utrecht University Centre for Public Procurement
Bron: Universiteit Utrecht
Op 23 maart 2020 is het Centre for Public Procurement (UUCePP) opgericht. Een interdisciplinair onderzoekscentrum op het terrein van aanbestedingsrecht en publieke inkoop. Het doel is om bij te dragen aan een betere regulering, stimulering, en maatschappelijke en duurzame benutting van de markt voor overheidsopdrachten. Het centrum voert wetenschappelijk en toegepast interdisciplinair onderzoek uit en verzorgt innovatief onderwijs, ook in opdracht van een veelheid aan marktpartijen en (semi-)publieke instellingen.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties