PIANOo-alert nr. 351
4 juni 2020

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden. In de PIANOo-Alert maken we onderscheid tussen coronagerelateerd nieuws en ander nieuws.
 
Corona nieuws
Meld u aan: begeleiding en financiering voor innovatiecompetities COVID-19
Bron: PIANOo
Met een innovatiecompetitie nieuwe producten of diensten laten ontwikkelen om de gevolgen van COVID-19 aan te pakken? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt hiervoor 3 miljoen euro beschikbaar. Doe nu een beroep op financiering en begeleiding door RVO/PIANOo.
Lees meer
Aantal nieuwe aanbestedingen onder het gemiddelde
Bron: PIANOo
Uit de analyse van de aankondigingen uit TenderNed blijkt dat het gemiddeld aantal nieuwe aanbestedingen sinds week 17 onder het weekgemiddelde van 2019 (159) zakt. Het aantal nieuwe aanbestedingen voor werken ligt al enkele weken boven het weekgemiddelde van 2019 (10). Dit in tegenstelling tot de nieuwe aanbestedingen voor leveringen en diensten, die beide onder het weekgemiddelde van 2019 liggen.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld gemeente Nijmegen
Bron: PIANOo
De coronacrisis zorgt ervoor dat ook aanbestedingen en overheidsopdrachten in de knel komen. Dat merken aanbestedende diensten en marktpartijen nu al. Wat zijn die knelpunten precies? En hoe tackel je ze? Pieter van Diemen, Senior Juridisch Beleidsadviseur bij de gemeente Nijmegen, vertelt hoe zijn organisatie ze aanpakt. ‘Wees steeds duidelijk over wat wel en niet mogelijk is.’
Lees meer
Praktijkvoorbeeld inkoopbureau Bizob
Bron: PIANOo
Aanbestedende diensten stonden door de coronamaatregelen opeens voor belangrijke beslissingen: wat doen we met lopende projecten? Kunnen we überhaupt wel verder? Starten we nog nieuwe aanvragen? Brabant werd als eerste provincie van Nederland getroffen door het coronavirus en voorzorgsmaatregelen. Het Brabantse inkoopbureau Bizob reageerde direct. ‘We moesten snel en gericht in actie komen’, vertelt inkoopmanager Douwe van de Goorberg.
Lees meer
Kabinet investeert in doorbouwen
Bron: Rijksoverheid
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties neemt voor 2020 kortetermijnmaatregelen om de bouw door te laten bouwen tijdens de coronacrisis. Het woningtekort blijft immers groot en de bouw is een belangrijke economische pijler. Het kabinet doet dit door zelf te investeren, verduurzaming te stimuleren en door maatregelen te nemen om de bouw door te laten gaan.
Lees meer
Ander nieuws
Tolkdiensten overheid toch aanbesteed
Bron: Aanbestedingscafé
Minister Grapperhaus van Justitie heeft de Tweede Kamer laten weten dat tolkdiensten toch aanbesteed zullen worden, ondanks aanhoudend protest van tolken en vertalers. Het intern regelen van tolkdiensten – waardoor een aanbesteding niet noodzakelijk is – is volgens Grapperhaus geen optie.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 22
Bron: IBR
In week 22 zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: Herstel fout in inschrijving, geschiktheidseis of uitvoeringseis en beoordeling kwalitatief subgunningscriterium.
Lees meer
Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2019
Bron: Rijksoverheid
Het kabinet blikt terug op 2019 en gaat onder meer in op de inkoopstrategie Inkopen met Impact. Deze strategie beschrijft dat duurzame, sociale en innovatieve impact voortaan de standaard moet zijn bij alle inkoop. En dat is hard nodig, want het lukt niet een aantal Klimaatdoelen te behalen. Denk hierbij aan de aanschaf van emissievrije voertuigen.
Lees meer
Nieuwe modelovereenkomst voor bouwteam
Bron: Duurzaam Gebouwd
Duurzaam Gebouwd (DG) heeft de definitieve versie van de Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 (het Model) gepubliceerd. Dit Model regelt de bilaterale relatie tussen een opdrachtgever en aannemer voor een samenwerking in bouwteamverband. In het Model zijn de laatste inzichten, ervaringen en suggesties uit de praktijk verwerkt.
Lees meer
PIANOo dossier jurisprudentie bijgewerkt
Bron: PIANOo
PIANOo heeft het jurisprudentieoverzicht bijgewerkt. In het overzicht staan richtinggevende uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Hoge Raad en (sporadisch) lagere Nederlandse rechters.
Lees meer
Aanbesteden met de concurrentiegerichte dialoog light
Bron: Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat gunde het groot onderhoud A6 (Lelystad-Noord - Ketelbrug) onlangs aan Heijmans. Het aanbestedingstraject voor het vernieuwen van deze snelweg was in meerdere opzichten bijzonder. Zo was circulariteit en duurzaamheid een van de gunningscriteria. En werkte Rijkswaterstaat voor de eerste keer op basis van de concurrentiegerichte dialoog light.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 21
Bron: IBR
In week 21 zijn er 5 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd, waarvan 4 op rechtspraak.nl en 1 op eur-lex.europa.eu. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.: Verkeerde scorematrix gebruikt bij voorlopige gunningsbeslissing, vergoeding meerwerk en uitvoeringstermijn, SPO verklaring, geschiktheidseis of uitvoeringseis?
Lees meer
Webinars
PIANOo webinar: Coronacrisis en de inkooppraktijk
De impact van de coronacrisis wisselt per branche en onderneming. Hoe ga je daar als inkooporganisatie mee om, als ook je interne organisatie verandert? Wat betekent het voor lopende en geplande aanbestedingen en contracten? Frank Weerheijm, Commoditymanager bij Bizob, inkooporganisatie voor ruim 30 Brabantse gemeente en publieke organisaties, gaat in dit webinar op 4 juni 2020 (15.00-16.30 uur) in op hun aanpak en lessen.
                  
Lees meer
PIANOo webinar: Inkopen met sociale impact in tijden van Corona
Hoe houdt u in deze crisistijd oog voor mensenrechten, (internationaal) sociaal ondernemen en diversiteit en inclusie? In dit webinar op dinsdag 9 juni 2020 (15.00-16.30 uur), krijgt u een korte inleiding over sociaal en ethisch inkopen. Ook komen 2 praktijkvoorbeelden aan bod: over de risico’s van dwangarbeid in de productieketen van medische handschoentjes en het effect van de coronacrisis op social return.
          
  
Lees meer
PIANOo webinar: Innovatie aanjagen door flexibel te contracteren
Na het contracteren innovatie blijven stimuleren? U leert van Nino Lopulalan (Significant Synergy) en Richard Brabers (Gemeente Rotterdam) hoe u door flexibiliteit in het contract kan blijven profiteren van nieuwe kennis om maatschappelijke-doelen te halen. Tijdens het webinar op dinsdag 16 juni 2020 (15.00-16.30 uur), ontvangt u als eerste een inspiratiebundel, waaruit we een praktijkvoorbeeld behandelen.
                  
Lees meer
PIANOo webinar: Inkopen met de Milieukostenindicator
Hoe koopt u in met de Milieukostenindicator (MKI)? In dit webinar op 23 juni 20202 (15.00-16.30 uur) geven Paul Prinssen (Eco Review) en Sara Rademaker (PIANOo) aan de hand van een stappenplan en praktijkvoorbeeld uitleg over hoe MKI en Levenscyclusanalyse (LCA) passen bij de mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord in te kopen.
 
           
  
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties