PIANOo-alert nr. 353
2 juli 2020

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden. In de PIANOo-Alert maken we onderscheid tussen coronagerelateerd nieuws en ander nieuws.
 
Corona nieuws
Bijstelling weekcijfers en trends aantal nieuwe aanbestedingen
Bron: PIANOo
Vanaf week 13 heeft PIANOo wekelijks actuele cijfers gepubliceerd om een beeld te krijgen van het effect van de coronamaatregelen op nieuwe en lopende aanbestedingen. Op 25 juni heeft PIANOo de weekcijfers voor het aantal nieuwe aanbestedingen bijgesteld, waarmee een beter beeld wordt gegeven van de nieuwe opdrachten per week. Dit heeft met name invloed op de trends voor nieuwe opdrachten voor leveringen.
Lees meer
Versnellen en investeren in infraprojecten
Bron: Rijksoverheid
Het kabinet wil de bouwsector en de vele mensen die er werken zo goed mogelijk door deze zware tijd heen helpen. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft voor een eerste pakket om bouwwerkzaamheden te versnellen ruim 44 miljoen euro beschikbaar en haalt de aanbesteding voor de A58 en de A1 naar voren.
Lees meer
Duitse inkoop mondkapjes via Open House leidt tot chaos
Bron: Aanbestedingscafe
De coronacrisis zorgt ervoor dat ook aanbestedingen en overheidsopdrachten in de knel komen. Dat merken aanbestedende diensten en marktpartijen nu al. Wat zijn die knelpunten precies? En hoe tackel je ze? Pieter van Diemen, Senior Juridisch Beleidsadviseur bij de gemeente Nijmegen, vertelt hoe zijn organisatie ze aanpakt. ‘Wees steeds duidelijk over wat wel en niet mogelijk is.
Lees meer
Ander nieuws
Interactieve pdf UEA geüpgraded
Bron: PIANOo
Er is een verbeterde versie van de interactieve pdf van het UEA. De versie van juli 2017 leverde veel technische problemen op bij zowel aanbestedende diensten als ondernemers, omdat deze niet meer goed functioneerde na de upgrade van AcrobatReader. In de nieuwe versie zijn deze verholpen. In verband met de beveiliging en functionaliteiten voor ondernemers is het formulier alleen te gebruiken in Acrobat Reader.
Lees meer
Praktijkvoorbeelden verduurzaming maatschappelijk vastgoed
Bron: PIANOo
Met duurzame gebiedsontwikkeling de binnenstad nieuw leven inblazen. Daar wil de gemeente Deventer aan bijdragen met de renovatie en nieuwbouw van haar stadhuis. Maar hoe realiseer je duurzaam gemeentelijk eigendom? Welke contractvorm kies je? En waar moet je zoal op letten?

De oude Elfstedenhal vervangen voor een vrijwel CO2-neutrale schaatsbaan. Dat was in 2013 het doel van de gemeente Leeuwarden. Omdat het budget van het project al vast stond, kon ze de aannemer selecteren op kwaliteit en duurzaamheid. Maar hoe kreeg ze het beste én het duurzaamste resultaat uit de markt?
Deventer   Leeuwarden
Gids Proportionaliteit en ARW wijzigen per 1 juli 2020
Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Per 1 juli 2020 wijzigen de Gids Proportionaliteit en het Aanbestedingsreglement Werken (ARW). De wijziging van Gids Proportionaliteit verduidelijkt dat het disproportioneel is om op voorhand tenderkostenvergoedingen uit te sluiten bij het voortijdig intrekken van een aanbesteding. De wijziging van het ARW is niet inhoudelijk, maar bevat kleine correcties.
Lees meer
Werkgroep Circulair Textiel zet belangrijke stap naar circulaire economie
Bron: NEN
Op donderdag 25 juni is tijdens een online evenement de eerste Nederlands Technische Afspraak (NTA) Circulair Textiel uitgereikt aan Rob van Arnhem. Deze NTA beschrijft categorieën van circulaire textielproducten en stelt eisen aan de inputstromen en toegepaste circulaire strategieën om te kunnen rapporteren over circulaire textielproducten.
Lees meer
Uitspraken aanbestedingsrecht weken 25 en 26
Bron: IBR
In de weken 25 en 26 zijn er 12 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd, waarvan 9 op rechtspraak.nl en 3 op eur-lex.europa.eu. Onderwerpen zijn onder meer: Te laat geklaagd over (herziene) gunningsbeslissing?, nationale procedureregels: selectiecriteria, onderhandelingsprocedure zonder aankondiging toegestaan? en onvoldoende specifieke inschrijving. De uitspraken worden kort besproken.
Week 25   Week 26
Handreiking over Inkoop en Banenafspraak
Bron: Op Naar De 25.000!
Jaarlijks gunt de overheid voor ongeveer 92 miljard euro aan aanbestedingen. Hoe kan deze inkoop van diensten worden gekoppeld aan de uitvoering van de Banenafspraak? Met deze vraag in het achterhoofd ontwikkelde de Kennisalliantie van het ministerie van BZK met strategische partners als PIANOo en De Normaalste Zaak, een complete handreiking: Inkoop en Banenafspraak.
Lees meer
Kamervragen weren buitenlandse partijen bij overheidsaanbestedingen
Bron: Rijksoverheid
Staatssecretaris Keijzer en minister Kaag beantwoorden vragen over de berichten dat de VS van plan is uit het WTO-onderdeel te stappen en dat Chinese bussen bij aanbestedingen niet kunnen worden geweerd. De vragen en antwoorden gaan onder meer over het feit dat Nederlandse – en andere Europese – aanbestedende diensten geen inschrijvingen hoeven toe te laten uit landen die niet zijn aangesloten bij de GPA en/of waarmee de EU geen bilaterale handelsovereenkomst heeft gesloten waarin afspraken over toegang tot de markt voor overheidsopdrachten zijn gemaakt.
Lees meer
Eindrapport Evaluatie AMvB reële prijs Wmo 2015
Bron: Vindplaats Inkoop Sociaal Domein
Sinds 1 juni 2017 is de AMvB Reële prijs Wmo 2015 van kracht. Het doel van deze AMvB is dat gemeenten reële tarieven hanteren voor maatschappelijke ondersteuning. Dit om de kwaliteit en continuïteit van deze hulp te borgen. In de AMvB worden daarom onder andere elementen benoemd die gemeenten moeten meenemen in de berekening van de prijs van de verschillende vormen van maatschappelijke ondersteuning.
Lees meer
Effecten van de impuls klimaatneutraal en circulair inkopen in 2019
Bron: RIVM
Sinds 1 juni 2017 is de AMvB Reële prijs Wmo 2015 van kracht. Het doel van deze AMvB is dat gemeenten reële tarieven hanteren voor maatschappelijke ondersteuning. Dit om de kwaliteit en continuïteit van deze hulp te borgen. In de AMvB worden daarom onder andere elementen benoemd die gemeenten moeten meenemen in de berekening van de prijs van de verschillende vormen van maatschappelijke ondersteuning.
Lees meer
Handreiking kwaliteitscriteria jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning voor inkoop
Bron: Vindplaats Inkoop Sociaal Domein
De werkgroep Kwaliteit van het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein heeft een Handreiking kwaliteitscriteria jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning voor inkoop opgesteld. Deze bevat een handzaam stappenplan waarmee gemeenten zo eenvoudig mogelijk kwaliteitscriteria voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning voor inkoopdocumenten kunnen opstellen.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties