PIANOo-alert nr. 355
30 juli 2020

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
  
 
Terugkijken webinar: Reële tarieven bij inkopen sociaal domein
Bron: PIANOo
Het webinar Hoe voorkom je discussies over reële tarieven bij inkoop in het sociaal domein? van 30 juni 2020 is nu beschikbaar. Wat is een reëel tarief en waar moet u nu rekening mee houden? In dit webinar behandelen Nienke Keus en Sanne Groenewold van Croon advocaten een aantal spelregels op basis van wet- en regelgeving en jurisprudentie. Daarnaast staan zij stil bij praktische uitvoering van een kostprijsonderzoek.
Lees meer
Van start met circulaire renovatie woningbouw
Bron: PIANOo
U kunt zich aanmelden voor Community of Practice circulaire renovatie woningbouw. Om kennis over de circulaire economie te delen met woningcorporaties, start PIANOo na de zomer met deze Community of Practice. Het doel is om zoveel mogelijk woningcorporaties te laten profiteren van wat we in de Buyer Group renovatie corporatiewoningen leren over circulaire renovatietrajecten.
Lees meer
Terugkijken webinar: Inkopen met sociale impact in tijden van corona
Bron: PIANOo
U kunt nu het webinar Inkopen met sociale impact in tijden van corona van 9 juni 2020 terugkijken. In tijden van corona kunnen arbeidsomstandigheden in de internationale keten onder druk komen te staan, maar ook in Nederland kan de crisis de toepassing van social return door opdrachtnemers bemoeilijken. Hoe houdt u rekening met diversiteit, inclusie en mensenrechten bij inkopen tijdens en in de nasleep van de coronacrisis?
Lees meer
Change agents in bouw en infra gezocht
Bron: PIANOo
In de bouwsector wilt u kansrijke ontwikkelingen stimuleren maar met behoud van wat nog bruikbaar is. Dat gaat het beste met professionals die al ervaring hebben opgebouwd en tegelijkertijd de verandering niet schuwen. Dát zijn de ambassadeurs van de innovatie, aldus Niels van Ommen, adviseur Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) bij PIANOo, in een column in Cobouw.
Lees meer
Let op: extra aanpassing in interactieve pdf UEA
Bron: PIANOo
Op 1 juli 2020 bracht het ministerie van Economische Zaken een verbeterde versie van de interactieve pdf van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) uit. Deze bleek enkele programmeerfouten te bevatten. Gekozen uitsluitingsgronden werden in sommige gevallen niet volledig vergrendeld en de standaardinstelling van antwoorden week af. In de nieuwe versie van 17 juli 2020 zijn deze fouten gecorrigeerd.
Lees meer
Gewijzigde Wet Bibob treedt per 1 augustus in werking
Bron: Justis
Op 1 augustus 2020 treedt de gewijzigde Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) in werking. Met deze wet kunnen overheden, zoals ministeries, gemeenten en provincies, de integriteit (laten) controleren van bedrijven en personen met wie zij zaken doen. Het Bibob-onderzoek wordt uitgebreid naar alle overheidsopdrachten en beperkt het zich niet langer tot de sectoren bouw, ICT en milieu.
Lees meer
Eindrapportage 2019: rekenen met toekomst
Bron: Klimaatverbond Nederland
De overheid heeft een voorbeeldfunctie. De CO2-reductie van 49% in 2030 uit het Klimaatakkoord is dan ook voor de eigen bedrijfsvoering en inkoop van rijk, gemeenten, provincies en waterschappen een logisch doel. Daarom onderzoekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de koepels van decentrale overheden en ondersteund door PIANOo, het RIVM en Klimaatverbond Nederland, hoe de overheid deze ambitie concreet kan invullen.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht weken 29 en 30
Bron: IBR
In de weken 29 en 30 zijn er 7 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn onder meer: reële kostprijs, proportionaliteit uitsluiting aanbestedingsprocedure, intrekking aanbestedingsprocedure voor definitieve gunning, geoorloofd? en aantasting overeenkomst mogelijk twee jaar na sluiting? en summiere motivering gunningsbeslissing. De uitspraken worden kort besproken.
Week 29   Week 30
Regionale schoonmaakbedrijven schrijven niet in op Europese aanbestedingen
Bron: Service management
Het is een algemeen beeld in de schoonmaakbranche: het gros van de regionale schoonmaakbedrijven laat Europese aanbestedingen het liefst links liggen. Ook facilitair adviesbureau Seiso zag dit gebeuren bij de schoonmaakopdrachten die zij in de markt zet en vroeg zich af waarom dat zo is. En natuurlijk: hoe ze daar verandering in kunnen brengen. Sanne Kooijman, student Facility Management aan de HAN, ging op onderzoek uit.
Lees meer
Dakdekkers beboet voor concurrentievervalsing bij aanbesteding
Bron: ACM
De ACM legt 2 dakdekkers een boete op voor het vervalsen van de concurrentie bij een aanbesteding. Een bedrijf in Amsterdam wilde de beste prijs voor de renovatie van zijn dak en organiseerde daarom een aanbesteding. Het bedrijf nodigde 4 partijen uit zodat die met elkaar konden concurreren om de opdracht. Twee dakdekkers maakten vooraf in het geheim afspraken over hun inschrijving bij de aanbesteding.
Lees meer
Invoeringsdatum Veiligheid in Aanbestedingen naar 2022
Bron: Rijkswaterstaat
De beoogde invoeringsdatum van Veiligheid in Aanbestedingen wordt met een jaar opgeschoven. De invoeringsdatum wordt 1 januari 2022, in plaats van de geplande 1 januari 2021. Door de coronamaatregelen zijn geplande audits niet uitgevoerd. Veiligheidsbewustzijn wordt als verplichting opgenomen in aanbestedingen en contracten in de bouw. Ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB ) hebben dat in 2019 afgesproken.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties