PIANOo-alert nr. 359
24 september 2020

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
                
Startups en ambtenaren maken goed kennis met elkaars cultuur en aanpak
Bron: PIANOo
Experimenteren met innovatieve startups. Daartoe spoort minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn ambtenaren aan. In 2019 rondde het ministerie haar eerste Startup in Residence (SiR) programma af. Ook provincie Overijssel startte in 2019 een SiR-programma om samen met innovatieve bedrijven oplossingen te kunnen ontwikkelen voor maatschappelijk uitdagingen, zoals efficiënt onderhoud van bruggen. De organisaties delen hun lessen en ervaringen in een praktijkvoorbeeld op pianoo.nl.
Lees meer
Column: Bestuurder, maak een CO2-begroting!
Bron: PIANOo
Het is weer half september. Het koffertje is weer aan de Tweede Kamer aangeboden. Natuurlijk zal ook dit jaar verduurzaming weer volop in de spotlights staan. Zo houden we zicht op de doelen van het Klimaatakkoord. Terecht, want de ‘2030-deadline’ komt steeds dichterbij. Maar hoe zit het eigenlijk met de CO2-resultaten van de publieke sector? Haalt die zélf wel het onderste uit de kan?
Lees meer
PIANOo webinar Innovatiegericht inkopen in Wmo: Gemeente Leeuwarden
Bron: Pianoo
De gemeente Leeuwarden realiseerde een vernieuwend zorgaanbod door aan te besteden met een procedure voor sociale en andere specifieke diensten, geïnspireerd op de concurrentiegerichte dialoog. In dit webinar lichten Ynze Haitsma, projectleider Wmo, Monique Coenen, senior beleidsadviseur Wmo en Johan Hartmann, juridisch adviseur toe waarom de gemeente voor deze procedure heeft gekozen en hoe dit in de praktijk uitpakte.
Lees meer
Praktische handreiking voor bepaling gunningscriteria beschikbaar
Bron: BNA
Vanaf heden is de Handreiking Tool voor bepaling gunningscriteria (voorheen de EMVI-tool) beschikbaar. Deze handreiking is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen Nevi en de brancheorganisaties BNA, Cumela, MKB INFRA en Techniek Nederland. Deze tool biedt de inkooppraktijk een overzichtelijk afwegingskader voor de bepaling van gunningscriteria die innovatiegericht en duurzaam inkopen bevorderen.
Lees meer
Vernieuwde website voor inkoop en aanbesteden in het sociaal domein
Bron: Zorgkrant
Op de Vindplaats inkoopsociaaldomein.nl kunnen gemeenten én aanbieders terecht voor al hun vragen op het gebied van inkoop en aanbesteden in het sociaal domein. Sinds vandaag bevat deze website nog meer informatie, is de structuur vernieuwd en de zoekfunctie uitgebreid. Ook is het mogelijk om via de Helpdesk contact op te nemen voor persoonlijk advies.
Lees meer
Boete zorgverzekeraars vanwege onvoldoende transparantie in zorginkoopproces
Bron: Nederlandse Zorgautoriteit
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt zorgverzekeraar VGZ en drie andere zorgverzekeraars boetes op van in totaal 100.000 euro. Zij hebben wijzigingen in het inkoopbeleid en in de procedure van zorginkoop niet volgens de regels bekend gemaakt. Hiermee is artikel 7 van de Regeling transparantie zorginkoopproces Zvw overtreden.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht weken 37 en 38
Bron: IBR
In de weken 37 en 38 zijn er 9 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn onder meer: Noopt wezenlijke wijziging beoordelingssysteem tot herbeoordeling?, uitsluiting uitgaven financiering door EU verricht, kwalificeert PA-stone als asfaltgranulaat? De uitspraken worden kort besproken.
Week 37 Week 38
Platform CB'23 start twee nieuwe actieteams
Bron: Platform CB’23
Na een inventarisatie in de markt heeft Platform CB’23 twee nieuwe onderwerpen uitgekozen waarvoor sectorbreed behoefte is aan afspraken: Circulair Inkopen en Circulair Ontwerpen. Van oktober 2020 t/m juni 2021 gaan twee actieteams daarmee aan de slag. In het werk van de nieuwe actieteams zullen de eerdere leidraden van Platform CB’23, reeds bestaande handreikingen en andere ontwikkelingen verweven worden.
Lees meer
Onderzoek Inkoop en de SDG's
Bron: Nevi
Duurzaamheid/Sustainability in het algemeen wordt al door veel inkooporganisaties en -professionals meegenomen in hun dagelijkse werkzaamheden. Het besef dat hierdoor ook direct of indirect een positieve bijdrage wordt geleverd aan één van de zeventien SDG’s is er echter niet. Daar moeten we samen verandering in brengen.
Lees meer
Den Helder koopt ook op lange termijn vervoer in via open house
Bron: Aanbestedingscafé
Tien taxibedrijven gaan de komende jaren het Wmo-vervoer in de gemeente Den Helder verzorgen. Omdat het niet lukt één vervoerder te contracteren, schakelt de gemeente nu ook voor de lange termijn over op inkoop via open house.
Lees meer
Webinars
Online congres Innovatiegericht Inkopen: Leren van elkaars werelden
Op 7 oktober (13.30-16.30 uur) organiseren PIANOo, CROW, ProRail en Rijkswaterstaat het online congres Innovatiegericht Inkopen: “Leren van elkaars werelden”. Hoe kunnen overheden samen met de markt werken aan innovatieve oplossingen? Hoe komt een innovatieve samenwerking uiteindelijk tot stand? Deze en andere onderwerpen komen tijdens het congres aan bod met inspirerende casuïstiek en sprekers vanuit bouw, GWW en daarbuiten.
            
          
Lees meer
Versnellingskamer I: Duurzame bouw/renovatie stadhuis, Deventer
Met duurzame gebiedsontwikkeling de binnenstad nieuw leven inblazen. Daar wil de gemeente Deventer aan bijdragen met de renovatie en nieuwbouw van haar stadhuis. Maar hoe realiseert u duurzaam gemeentelijk eigendom, welke contractvorm kiest u en waar moet u zoal op letten? Benieuwd naar de geleerde lessen? Schrijf u in voor deze versnellingskamer op 13 oktober van 10 tot 11.30 uur. 
 
 
 
    
Lees meer
Versnellingskamer II: Duurzame nieuwbouw/vervanging Elfstedenhal, Leeuwarden
De oude Elfstedenhal vervangen voor een vrijwel CO2-neutrale schaatsbaan. Dat was in 2013 het doel van de gemeente Leeuwarden. Omdat het budget van het project al vast stond, kon ze de aannemer selecteren op kwaliteit en duurzaamheid. Maar hoe kreeg ze het beste én het duurzaamste resultaat uit de markt? En hoe maakt u de aannemer verantwoordelijk voor het energiegebruik van het gebouw? Benieuwd naar de geleerde lessen? Schrijf u in voor deze versnellingskamer op 27 oktober van 10 tot 11.30 uur.              
          
              
                
Lees meer
Versnellingskamer III: Nieuwbouw kleedgebouw De Nieuwe Lunet, Utrecht
De gemeente Utrecht wil haar vastgoed circulair, energie- en klimaatneutraal maken. En tijdens de bouw en verbouwing zelf zo min mogelijk CO2 uitstoten. Een aansprekende pilot op dit gebied is kleedgebouw De Nieuwe Lunet. Hoe is samengewerkt met de markt en wat betreft de financiën? Benieuwd naar de geleerde lessen? Schrijf u in voor deze versnellingskamer op 10 november van 10 tot 11.30 uur.
 
 
 
 
 
 
 
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties