PIANOo-alert nr. 360
8 oktober 2020

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
PIANOo is jarig!
Op 7 oktober 2005 gingen we van start als de organisatie voor Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers (PIANOo). Dat vieren we de komende tijd met elke 2 weken een jubileuminterview.
Dankzij PIANOo hebben inkopers een wij-gevoel
Bron: PIANOo
PIANOo is jarig! Het Expertisecentrum voor Aanbesteden is al 15 jaar de steun en toeverlaat van Nederlandse inkopers. Welke ontwikkeling maakte publieke inkoop in die tijd door? En welke rol speelde PIANOo daarin? Die vragen komen de komende weken aan bod in een serie artikelen. Dit is deel 1: de beginjaren, waar een stevige basis voor het netwerk van PIANOo gelegd werd. ‘Ons netwerk was niet altijd vanzelfsprekend.’
Lees meer
Analyse aanbestedingen september
Bron: Pianoo
Na de ‘vakantiedip’ in augustus, zien we in september een toename in het aantal nieuwe Europese aanbestedingen. In week 36 t/m 40 bleef het aantal aanbestedingen boven het weekgemiddelde van 2019 (105). Dit zien we ook terug bij opdrachten van het type diensten en leveringen. Voor het type werken lag het aantal nieuwe aanbestedingen in september alleen in week 40 boven het gemiddelde van 2019 (8). Het aantal rectificaties nam met name bij aanbestedingen van diensten toe en lag in de weken 37 t/m 39 boven het gemiddelde.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld SiR-programma ministerie van Justitie en Veiligheid
Bron: Pianoo
De Rijksoverheid wil up-to-date blijven in een maatschappij die steeds sneller verandert. Daar heeft zij innovatie voor nodig: vernieuwende werkprocessen en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft – als eerste partij binnen de Rijksoverheid – Startup in Residence-programma’s uitgevoerd. ‘Aanvankelijk zagen collega’s water branden. Maar inmiddels is iedereen enthousiast.’
Lees meer
Terugblik webinar: Marktbenadering op basis van aanbestedingsdata
Bron: PIANOo
Digitaal aanbesteden levert veel waardevolle data op. Maar hoe haalt u de data eruit en wat leidt u eruit af? Gemeente Utrecht startte dit jaar met hulp van een externe data-analist het analyseren van haar aanbestedingdata. In dit webinar vertellen Remi Baar van Akida en Lisette Hoogstraten en Ewoud Leijs van gemeente Utrecht hoe ze dit aanpakten, hoe je data beschermt en welke eerste inzichten het oplevert.
Lees meer
Haarlem wint met innovatieve aanbesteding de Procura+ Award 2020
Bron: Gemeente Haarlem
Met de aanbesteding voor grond, weg en waterbouw heeft de gemeente Haarlem de prestigieuze Procura+ Award 2020 gewonnen. De Procura+ Awards worden uitgereikt aan de meest innovatieve en duurzame aanbestedingen in Europa. De gemeente Haarlem werd uit vele inzendingen gekozen tot winnaar in de categorie ‘Aanbestedingsinitiatief van het jaar’.
Lees meer
AKCI-subsidie voor nieuwe brandweerpost zet circulariteit op de kaart in Borsele
Bron: De circulaire bouweconomie
‘Samen werken aan een duurzaam Borsele in 2030’, is de onderkop van de Duurzaamheidsvisie van de Zeeuwse gemeente Borsele. Mede dankzij de Subsidieregeling Advies bij Klimaatneutraal en Circulair Inkopen (AKCI) leidt dat in Heinkenszand mogelijk tot de circulaire bouw van een brandweerpost.
Lees meer
Veel lastig te meten kwaliteitseisen in vervoersaanbestedingen
Bron: De circulaire bouweconomie
In aanbestedingen voor zorgvervoer wordt veel gevraagd naar kwaliteitscriteria waar geen eenduidige norm of standaard voor is. Voorbeelden daarvan zijn klantgerichtheid en sociale vaardigheden van de chauffeurs. Het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit (AIM) pleit ervoor om ook voor zulke ‘zachte criteria’ tot vaste normen te komen. Tegelijk moet er in de aanbestedingen wel ruimte blijven voor inschrijvers om zich van elkaar te onderscheiden.
Lees meer
Samenwerking rijksinkoopkolom en zes hogescholen gestart
Bron: Rijksoverheid
Publieke inkoop is een krachtig middel om duurzame impact te bereiken, vindt het kabinet. Jong inkooptalent is daarbij hard nodig. Om meer kennis in huis te halen ondertekende André Weimar, Chief Procurement Officer Rijk in september 2020 een intentieverklaring over samenwerking van de rijksinkoopkolom met zes hogescholen op het gebied van publiek inkooponderwijs.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht weken 39 en 40
Bron: IBR
In de weken 39 en 40 zijn er 6 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn onder meer: Overgang geliberaliseerde markt, volledig ontleden van alle kosten, terechte afwijzing intern verzoek tot inbesteding? en onduidelijke en niet representatieve prijsaanbieding. De uitspraken worden kort besproken.
  Week 39         Week 40 
Limburg ambieert rol als circulaire grondstoffenregisseur
Bron: Duurzaam Actueel
Limburg ziet kansen in een afvalvrije samenleving en heeft daarvoor grensverleggende plannen gemaakt. Afval Samenwerking Limburg (ASL), waar 30 Limburgse gemeenten lid van zijn – zal de nieuwe aanbesteding in het tweede kwartaal van 2021 aankondigen. Het uitgangspunt is om 3 afvalstromen – ingezameld huishoudelijk afval van 1,1 miljoen inwoners – zo verantwoord en circulair mogelijk te laten verwerken.
Lees meer
Handreiking Partnership en inkoopkracht: samen kom je verder
Bron: Maatwerk voor Mensen
In oktober verschijnt de vernieuwde Handreiking Partnership & Inkoopkracht. De handreiking biedt markt en overheid een stappenplan om samen meer banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. In de nieuwe, verrijkte versie van de handreiking heeft inkoop een prominente plek gekregen. Want ook met inkoop kunt u sociale impact maken.
Lees meer
Webinars
Versnellingskamer I: Duurzame bouw/renovatie stadhuis, Deventer
Met duurzame gebiedsontwikkeling de binnenstad nieuw leven inblazen. Daar wil de gemeente Deventer aan bijdragen met de renovatie en nieuwbouw van haar stadhuis. Maar hoe realiseert u duurzaam gemeentelijk eigendom, welke contractvorm kiest u en waar moet u zoal op letten? Benieuwd naar de geleerde lessen? Schrijf u in voor deze versnellingskamer op 13 oktober van 10 tot 11.30 uur.
       
        

                  
Lees meer
Versnellingskamer II: Duurzame nieuwbouw/vervanging Elfstedenhal, Leeuwarden
De oude Elfstedenhal vervangen voor een vrijwel CO2-neutrale schaatsbaan. Dat was in 2013 het doel van de gemeente Leeuwarden. Omdat het budget van het project al vast stond, kon ze de aannemer selecteren op kwaliteit en duurzaamheid. Maar hoe kreeg ze het beste én het duurzaamste resultaat uit de markt? En hoe maakt u de aannemer verantwoordelijk voor het energiegebruik van het gebouw? Benieuwd naar de geleerde lessen? Schrijf u in voor deze versnellingskamer op 27 oktober van 10 tot 11.30 uur.
Lees meer
Versnellingskamer III: Nieuwbouw kleedgebouw De Nieuwe Lunet, Utrecht
De gemeente Utrecht wil haar vastgoed circulair, energie- en klimaatneutraal maken. En tijdens de bouw en verbouwing zelf zo min mogelijk CO2 uitstoten. Een aansprekende pilot op dit gebied is kleedgebouw De Nieuwe Lunet. Hoe is samengewerkt met de markt en wat betreft de financiën? Benieuwd naar de geleerde lessen? Schrijf u in voor deze versnellingskamer op 10 november van 10 tot 11.30 uur.                  
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties