PIANOo-alert nr. 373
8 april 2021

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Geef nu uw feedback op MVI-criteria
Bron: PIANOo
U kunt tot en met 30 april 2021 uw opmerkingen, verbeteringen en of onjuistheden van de criteria Maatschappelijke Verantwoord Inkopen doorgeven. Controleert u mee? Uw verbeteringen dragen bij aan het beter laten verlopen van uw inkoop/aanbesteding. Dit jaarlijkse onderhoud wordt namens de ministeries van BZK en IenW uitgevoerd door Royal Haskoning DHV en CE Delft.
Lees meer
Is versnelde ZE-transitie juridisch in orde?
Bron: OV magazine
Als opdrachtgevers de implementatie van nieuwe emissievrije bussen loskoppelen van concessiewisselingen, kan de ZE-transitie sneller gestalte krijgen. Daarover zijn EBS-directeur Wim Kurver en aanbestedingsjurist Petra Heemskerk het eens. Dat moeten we alleen wel zó vormgeven dat het aanbestedingsrecht niet wordt geschonden.
Lees meer
EAFIP biedt gratis ondersteuning bij innovatiegerichte aanbesteding
Bron: EAFIP
EAFIP, het Europese initiatief voor ondersteuning bij innovatiegericht inkopen, lanceert om de 3 maanden een nieuwe oproep waarmee u gratis ondersteuning kunt aanvragen. Aanbestedende diensten die een concreet innovatieproject starten, of gestart zijn, kunnen hun project aanmelden voor gratis ondersteuning. De eerste fase is momenteel open tot 25 juni 2021.
Lees meer
Actuele uitspraken weken 12 en 13
Bron: VdLC publishers/consultants BV
In week 12 en week 13 zijn er 7 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn: Coördinatieverplichting, lockdown geen excuus voor te laat inschrijven, tarieven goed onderbouwd, samenwerkingsovereenkomst social return, transparantie en gelijkheid bij open house en AMvB Reële prijs Wmo. De uitspraken worden kort besproken.
Week 12   Week 13
Nu beschikbaar: Afwegingskader Hoofd- en Onderaannemerschap
Bron: Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein
De werkgroep Hoofd- en onderaannemerschap van het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein heeft een Afwegingskader Hoofd- en Onderaannemerschap Sociaal Domein laten opstellen. Met dit afwegingskader kunnen gemeenten en (zorg)aanbieders beoordelen of het werken met hoofd- en onderaannemerschap de juiste keuze is voor hun organisatie en hoe zij eventuele negatieve gevolgen van het werken met deze constructie tegen kunnen gaan.
Lees meer
Mededeling over tegengaan van collusie bij overheidsopdrachten
Bron: Expertisecentrum Europees Recht
De Europese Commissie heeft richtsnoeren gepubliceerd over hoe de manipulatie van aanbestedingsprocedures kan worden bestreden. De richtsnoeren geven aanbestedende diensten onder meer achtergrondinformatie en handvatten bij de toepassing van de facultatieve uitsluitingsgronden in de EU-aanbestedingsrichtlijnen in het geval van manipulatieve inschrijvingen of bij aanwijzingen van collusie.
Lees meer
Brochure Ketenverantwoordelijkheid (ISV) in aanbestedingen
Bron: Fairtrade Nederland
Fairtrade Nederland maakte samen met CNV Internationaal, Electronics Watch, Fair Wear Foundation, FNV, FSC en MVO Nederland de brochure Inkopen met respect voor mensenrechten, zo kan het ook! Met deze brochure kunt u als publieke inkoper meteen concreet aan de slag met ketenverantwoordelijkheid en Internationale Sociale Voorwaarden (ISV).
Lees meer
Aantal aanbieders jeugdzorg rijst de pan uit: Markt is geëxplodeerd
Bron: De Stentor
Sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, is de markt geëxplodeerd. Voor de stelselwijziging in 2015 telde Nederland 384 jeugdzorgaanbieders. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn dat er nu ruim 6000 met Gelderland als onbetwiste koploper. En dat leidt tot grote problemen.
Lees meer
Knops informeert Tweede Kamer: gebruik open standaarden neemt gestaag toe
Bron: Forum Standaardisatie
Op 18 maart 2021 heeft Staatssecretaris Knops de Monitor Open Standaarden 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd als onderdeel van zijn brief over de voortgang van informatieveiligheid bij de overheid. Over het algemeen blijkt dat het gebruik van de verplichte open standaarden van de ‘Pas toe of leg uit’-lijst gestaag is toegenomen.
Lees meer
Markt kijkt met argusogen naar experiment met aanbesteding deel A27
Bron: Het Financiële Dagblad
De A27 tussen Houten en Hooipolder gaat tussen 2023 en 2031 op de schop. Rijkswaterstaat en markt doen in het project ervaringen op met een nieuwe vorm van aanbesteden. Rijkswaterstaat gelooft erin; aannemers kijken kritisch toe.
Lees meer
Bijeenkomsten
Marktbijeenkomst Buyer Group verkeersborden en bewegwijzering
Op 19 april 2021 presenteert de Buyer Group verkeersborden en bewegwijzering hun marktvisie op het bevorderen van duurzaamheid en circulariteit in de markt voor verkeersborden en bewegwijzering. Het afgelopen jaar heeft de buyer group samen met de gemeenten Wageningen, Zaanstad, Almere en Gooise Meren, Rijkswaterstaat en de Nationale Bewegwijzeringsdienst onderzocht.
                  
Lees meer
Noteer 3 juni alvast: PIANOo-congres 2021
Inkopen doe je niet alleen. Al 15 jaar is het PIANOo-congres hét inkoopevenement van en voor de publieke sector. De plek om collega’s te ontmoeten. Dit jaar doen we dat op 3 juni 2021 voor het eerst online. We werken aan een programma dat bol zal staan van inspirerende sprekers en praktijkcases. Noteer de datum alvast in uw agenda!         

 
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties