PIANOo-alert nr. 378
17 juni 2021

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
PIANOo congres 2021: het kan alleen samen
Bron: PIANOo
Het moest er eens van komen: een PIANOo congres gehost vanuit een pianobar. Afgelopen 3 juni was het zover bij het 15e PIANOo congres. In een speciaal gebouwde PIANOo-bar in Den Haag sprak dagvoorzitter Anouschka Laheij met diverse inspirerende gasten, muzikaal ondersteund door pianiste Fleur Raateland. Maar liefst 1.300 bezoekers keken mee vanuit huis of kantoor en volgden deze dag online presentaties en workshops.
Lees meer
Duurzame stroom uit eigen streek
Bron: Binnenlands Bestuur
Waar menige gemeente en regio langlopende contracten afsluit om duurzame energie in te kopen, tapt de Achterhoek uit een ander vaatje. Niet aanbesteden bij marktpartijen, maar inbesteden bij het eigen energiebedrijf is hier het devies om over te stappen naar duurzame energie.
Lees meer
Breda krijgt zware onvoldoende voor Europees aanbesteden
Bron: BN De Stem
Breda maakt te veel fouten bij het Europees aanbesteden van werk voor de gemeente. In 2020 is 13 miljoen euro niet Europees aanbesteed, terwijl dat wel had gemoeten. Dat kan Breda duur komen te staan.
Lees meer
Kabinet komt met ‘loket’ voor tips over gesjoemel rond import mondkapjes
Bron: Parool
Het kabinet laat een extern bureau de Sywert-deal onder de loep nemen. Ook komt er een loket voor tips over potentiële ‘onregelmatigheden’ rond de inkoop van beschermingsmiddelen tijdens de eerste golf van de coronacrisis vorig jaar.
Lees meer
Overheid kan zelf veel doen om schade aan klimaat en milieu te voorkomen
Bron: NOS
De Nederlandse overheid kan zelf veel doen aan de schadelijke impact op het milieu van alle goederen en diensten die we gebruiken. 15 procent van die goederen en diensten worden door de overheid aangeschaft, blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Lees meer
D66 wil duidelijkheid over eenzijdige aanbesteding fotografieklussen overheid
Bron: Villamedia
Er worden opnieuw Kamervragen gesteld over plannen van het ministerie van Algemene Zaken om fotografiediensten via een aanbesteding aan één partij te gunnen. Het ministerie opent begin juli een nieuwe aanbesteding waarmee minimaal 1,7 miljoen euro per jaar is gemoeid. Wat D66-Kamerlid Joost Sneller betreft, maakt niet alleen het ANP kans op het winnen van de tender.
Lees meer
Brussel waarschuwt Nederland over aanbestedingen woningcorporaties
Bron: Het Financiële Dagblad
Een al jaren slepend verschil van inzicht tussen Nederland en de Europese Commissie over de status van woningcorporaties is woensdag een nieuwe fase ingegaan. Brussel heeft Nederland een laatste waarschuwing gegeven. Als Den Haag de regelgeving over woningcorporaties niet aanpast, stapt de Commissie naar het Hof van Justitie van de Europese Unie.
Lees meer  
Actuele uitspraken weken 22 en 23
Bron: VdLC publishers/consultants BV
In week 22 en week 23 zijn er 5 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn: Geen misbruik van economische marktpositie, verstrekking van een accountantsverklaring, klachten leiden niet tot vernietiging van het arrest, gemeente had navraag moeten doen en acceptatie definitief ontwerp bevrijdt opdrachtnemer niet van verantwoordelijkheid.
Week 22   Week 23
Nieuw: Rapportage Woningbouw in hout
Bron: Buyer Group houtbouw
Veel woningcorporaties willen gaan bouwen in hout, maar hebben ook vragen. De ‘Rapportage Woningbouw in hout’ gaat in op houtbouwsystemen voor sociale woningbouw, bouwkosten, bouwkundige en bouwfysische aspecten, milieu-impact, bosbeheer en beschikbaarheid, en geeft tips voor een goede uitvraag. “Hier zijn wij heel blij mee”, zeggen Brabantse woningcorporaties van de Buyer Group houtbouw.
Lees meer
Nieuw advies Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts heeft 1 nieuw advies gepubliceerd op haar website. De klacht betreft het volgende onderwerp: Verzwaring eisen niet in verhouding tot objectief kenbare doelstellingen opdracht.
Lees meer
Bijeenkomsten
Beter Aanbesteden mét ambitie in Noord-Nederland
Op donderdag 1 juli 2021 van 9.00 - 11.30 uur organiseert Inkoop Platform Noord-Nederland (IPNN) samen met Beter Aanbesteden en het Nationaal Plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) een energieke, online kennissessie: Beter Aanbesteden mét ambitie in Noord-Nederland.
Lees meer
Beter Aanbesteden mét Ambitie in de Stedendriehoek
Op maandag 5 juli 2021 van 9.00 - 12.00 uur organiseert Gemeente Deventer samen met Beter Aanbesteden en het Nationaal Plan MVI een energieke, online kennissessie: Beter Aanbesteden mét Ambitie in de Stedendriehoek.


Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties