PIANOo-alert nr. 380
15 juli 2021

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
PIANOo deelt kennis in Europees netwerk expertisecentra
Bron: PIANOo
Via het Procure2Innovate netwerk deelt PIANOo kennis over (het bevorderen van) innovatiegericht inkopen met andere expertisecentra in Europa. Samen met Griekenland is Nederland/PIANOo dit jaar voorzitter van dit netwerk. In maart spraken de deelnemers elkaar over beleid om innovatiegericht inkopen te stimuleren. Volgens de Europese expertisecentra zijn 6 pijlers met name relevant, waaronder het formuleren van innovatiemissies en het creëren van eigenaarschap voor innovatiegericht inkopen.
Lees meer
Regeling bevordering schone wegvoertuigen per 2 augustus 2021
Bron: PIANOo
Per 2 augustus 2021 treedt de Clean Vehicles Directive in werking. In Nederland is deze Europese richtlijn omgezet in de Regeling bevordering schone wegvoertuigen. Deze regeling geldt voor alle aanbestedende diensten. Ter ondersteuning van dit proces neemt PIANOo contact op wanneer een aanbestedende dienst een aankondiging van een opdracht heeft gepubliceerd waarop de regeling van toepassing is.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld hergebruik verkeers- en straatnaamborden
Bron: PIANOo
Verkeers- en straatnaamborden: Nederland staat er vol mee. En ze zijn nog lang niet zo duurzaam als zou kunnen. Waar begin je als je zulke borden wilt verduurzamen? De Metropoolregio Amsterdam (MRA) richtte zich eerst op de inzet van ander materiaal. Maar gaandeweg bleek goed hergebruik van de bestaande voorraad een slimmere keus.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld duurzaam opdrachtgeverschap
Bron: PIANOo
Welk waterschap komt met de meest duurzame aanbestedingen? Daar maakt Bouwend Nederland elk jaar een lijst van. Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden staat al jaren aan de top. Dat is geen toeval: het waterschap vult zijn duurzaam opdrachtgeverschap professioneel in – zowel intern als extern.
Lees meer
Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts heeft 4 nieuwe adviezen gepubliceerd op haar website. De klachten betreffen de volgende onderwerpen: Afwijking van RAW-systematiek ondoelmatig en disproportioneel, objectief meetbare criteria nodig voor beoordeling gelijkwaardigheid alternatieven, diverse klachten over aanbesteding leermiddelen en klachten tegen beoordeling en motivering niet gegrond.
Lees meer
Waarderen van CO2-prestaties van biobased materialen
Bron: Dutch Green Building Counsil
Dutch Green Building Council (DGBC) wil de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving drastisch verlagen om aan de Parijse klimaatdoelen te voldoen voor de bouw- en vastgoedsector. Het gebruik van biobased materialen kan hier een belangrijke rol in spelen. Biobased materialen hebben een lage milieu-impact, en ze kunnen CO2 voor een langere tijd opslaan. Maar hoe is deze impact van biobased materialen op een eerlijke manier mee te wegen in de huidige rekenmethodes?
Lees meer
Actuele uitspraken weken 26 en 27
Bron: VdLC publishers/consultants BV
In week 26 en week 27 zijn er 8 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn o.a.: Geschiktheid mag aangetoond met vragenlijst, sanctie in strijd met fundamentele beginselen aanbestedingsrecht, bezwaar niet binnen vervaltermijn, ‘goed’ in plaats van ‘uitstekend’ en sleutelfunctionaris niet meer in dienst.
Week 26 Week 27  
Rijksoverheid ondertekent convenant met hogescholen
Bron: Rijksoverheid
Inkoop is een belangrijke hefboom voor duurzaamheid. Op woensdag 30 juni 2021 ondertekenden de vertegenwoordigers van een vijftal hogescholen en André Weimar als Chief Procurement Officer Rijk namens de Rijksoverheid dan ook het convenant ‘Opleiden tot inkopers met impact’. Dit convenant zorgt voor een optimale aansluiting tussen de uitstroom van hogescholen en de instroom in de inkoopkolom van het Rijk.
Lees meer
18% van de Nederlandse klimaatvoetafdruk door inkopen van de overheid
Bron: RIVM
Met het programma Nederland Circulair 2050 wil het kabinet uiterlijk in 2050 een volledig circulaire economie in Nederland. Uit RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-onderzoek blijkt nu dat de overheid daar zelf een aanzienlijke bijdrage aan kan leveren door maatschappelijk verantwoord in te kopen. 23% van de grondstoffen die nodig zijn voor onze levensstandaard worden ingekocht via de overheid.
Lees meer
Leidraden Circulair inkopen en Circulair bouwen
Bron: Platform CB'23
Onder grote belangstelling werden tijdens een online event nieuwe leidraden voor circulair bouwen overhandigd aan Vincent Gruis, Voorzitter Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Twee actieteams hebben afgelopen jaar bouw-brede werkafspraken opgesteld over Circulair Inkopen en Circulair Ontwerpen, toepasbaar in zowel de GWW als in de B&U.
Lees meer
Bijeenkomsten
Impact maken met klimaatneutraal inkopen
Rijkswaterstaat, PIANOo en SKAO, organiseren op 14 oktober 2021 dit online event. In de vorm van praktisch toepasbare trainingen wordt de nieuwe Aanpak Klimaatneutraal Inkopen gepresenteerd. Kom in één dag alles te weten over hoe en met welke instrumenten u klimaatneutraal kunt inkopen en wat de laatste ontwikkelingen zijn.
                  
Lees meer
Bekijk de volledige agenda
 
Wilt u uw kennis over aanbesteden up-to-date houden en uw competenties verder ontwikkelen? In onze agenda staan cursussen, opleidingen, webinars en congressen die u hierbij helpen.
 
 
 
 

                  
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties