PIANOo-alert nr. 381
29 juli 2021

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Praktijkvoorbeeld: circulaire brandweerkazernes verspreiden zich als een lopend vuurtje
Bron: PIANOo
Veiligheidsregio Fryslân ontving in 2019 de CoBouw-nominatie Meest Duurzame Project voor haar circulaire brandweerkazerne in Surhuisterveen. Deze kazerne is demontabel en met zoveel mogelijk hergebruikt materiaal gebouwd. Daarvoor stelde de veiligheidsregio een blauwdruk op, die ook in Harlingen gebruikt is. Hoe zij deze blauwdruk succesvol heeft kunnen toepassen? ‘Door flexibel te blijven, samen te werken en antwoorden dicht bij huis te zoeken.
Lees meer
Start Buyer Group Circulaire Viaducten
Bron: PIANOo
 Rijkswaterstaat start samen met PIANOo een Buyer Group Circulaire Viaducten. Hierin verkennen Rijkswaterstaat en andere publieke opdrachtgevers hoe zij circulaire viaducten het beste kunnen inkopen. Partijen gaan op deze manier verder met de transitie die is ingezet door de SBIR Circulaire Viaducten. De buyer group gaat officieel van start tijdens het Buyer Group Festival, op 7 september 2021. Publieke opdrachtgevers die willen aansluiten zijn welkom en kunnen zich aanmelden.
Lees meer
Innovaties: omgaan met free rider gedrag en staatssteun situaties
Bron: PIANOo
Innoveren is hard nodig om veeleisende uitdagingen aan te gaan. Tegelijkertijd brengt het ook onzekerheden met zich mee. Nog te vaak remt dat innovatie af. Denk aan het risico dat andere organisaties wachten tot de door een ander bekostigde oplossing op de markt beschikbaar is. En in bijzondere situaties kan er sprake zijn van onrechtmatige staatssteun aan een ondernemer die voor u een innovatie ontwikkelt. Beide risico’s zijn verder beschreven in 2 publicaties, met aanbevelingen hoe ze te beperken.
Lees meer
Dataset aanbestedingsdata 1e en 2e kwartaal 2021
Bron: TenderNed
Ieder halfjaar publiceert TenderNed de gegevens uit het aankondigingenplatform als dataset, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken voor analyses. De dataset van het eerste halfjaar van 2021 is nu beschikbaar.
Lees meer
Miljarden aan overheidsinkoop verlopen via belastingparadijzen
Bron: Binnenlands Bestuur
Mogelijk zonder het zich te realiseren kopen Nederlandse overheden voor miljarden in via leveranciers die belasting vermijden. Ongeveer 6 procent van de leveranciers van Nederlandse overheden blijkt namelijk vestigingen te hebben in belastingparadijzen.
Lees meer
Actuele uitspraken weken 28 en 29
Bron: VdLC publishers/consultants BV
In week 28 en week 29 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn o.a: uitsluiting na contact met 2 wethouders niet disproportioneel, aanbestedingsplicht & onrechtmatig splitsen, inschrijver voldoet wel aan geschiktheidseis en rechtsverwerking, gunningsmethodiek en gebruik relatieve methode.
Week 28 Week 29  
Bijeenkomsten
Beter Aanbesteden mét ambitie in Noord-Brabant
Op dinsdag 14 september 2021 van 10.00 tot 12.45 uur organiseert de gemeente Eindhoven samen met Beter Aanbesteden en het Nationaal Plan MVI een energieke, online kennissessie: Beter Aanbesteden mét ambitie in Noord-Brabant.
              


  
Lees meer
Impact maken met klimaatneutraal inkopen
Rijkswaterstaat, PIANOo en SKAO, organiseren op 14 oktober 2021 dit online event. In de vorm van praktisch toepasbare trainingen wordt de nieuwe Aanpak Klimaatneutraal Inkopen gepresenteerd. Kom in één dag alles te weten over hoe en met welke instrumenten u klimaatneutraal kunt inkopen en wat de laatste ontwikkelingen zijn.
                  
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties