PIANOo-alert nr. 384
9 september 2021

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Hulp bij toepassing Internationale Sociale Voorwaarden
Bron: PIANOo
Wilt u meer inzicht in de risico’s rondom mensenrechten in een productieketen? Of kunt u hulp gebruiken bij het formuleren van de juiste voorwaarden in een aanbesteding om misstanden in de keten te voorkomen of bij het beoordelen van een due diligence rapport? Dit najaar start PIANOo een pilot Ondersteuning ISV. Hierbij kunnen aanbestedende diensten advies en praktische ondersteuning krijgen bij de toepassing van Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) in een aanbesteding.
Lees meer
Procure2Innovate-netwerk publiceert opiniedocument over evalueren expertisecentra
Bron: PIANOo
Het Procure2Innovate- netwerk heeft een tweede opiniedocument gepubliceerd. Deze keer over de wijze waarop expertisecentra op het gebied van innovatiegericht inkopen hun rol kunnen evalueren. Via het Procure2Innovate netwerk delen Europese expertisecentra met elkaar hun ervaringen over innovatiegericht inkopen. Samen met Griekenland is Nederland/PIANOo dit jaar voorzitter van het netwerk.
Lees meer
Ambitieweb Circulaire Scholen biedt onderwijsveld houvast
Bron: IVVD kennisplatform
De Buyer Group Circulaire Scholen heeft in samenwerking met W/E Adviseurs het Ambitieweb Circulaire Scholen ontwikkeld. Met dit ambitieweb kunnen schoolbesturen, gemeenten en onderwijshuisvestingsadviseurs het thema circulariteit bij nieuwbouw en renovatie een volwaardige plek geven. Scholen of gemeenten, maar ook marktpartijen, die interesse hebben, kunnen nu deelnemen aan de testfase.
Lees meer
Inkoop worstelt met verantwoorde arbeidsnormen
Bron: PIANOo
Meer dan de helft van de Europese leveranciers stelt in een onderzoek van software-ontwikkelaar Ivalua dat inkoopteams er niet in slagen om verantwoorde arbeidsnormen af ​​te dwingen. Van de ondervraagde Europese leveranciers zegt 58% dat inkopers zelden of nooit verantwoorde arbeidspraktijken opnemen in contracten of overeenkomsten.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 34 & 35
Bron: VdLC publishers/consultants BV
In week 34 en week 35 zijn er 7 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn o.a.:  Integraal Ontwerp hoeft niet openbaar gemaakt te worden, uitsluitingsgronden niet van toepassing, fout aanbestedende dienst kan hersteld worden, geen grond om gunning tot na hoger beroep op te houden, rechtsbeschermingsclausule bij grote opdrachten eerder te rechtvaardigen.
Week 34   Week 35
Woningcorporatie gebruikt inkoopkracht voor creëren van werkplekken
Bron: Tubantia
Woningcorporatie De Woonplaats stelt bij aanbestedingen als voorwaarde dat er werk- en stageplekken worden gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels hebben zodoende 62 werkzoekenden meer kans op een baan gekregen. Woordvoerder Kristy Nijland van de Woonplaats: ‘Als eerste organisatie buiten de overheid sluiten we aan bij het convenant uniformering social return.’
Lees meer
Bouwkostenstijging zet aanbestedingen onder druk
Bron: Cobouw
Aannemers die boven budget inschrijven, of de opdracht helemaal laten schieten. Door de almaar stijgende bouwkosten zullen mislukte aanbestedingen alleen maar toenemen, waarschuwen experts. Vooral projecten waarbij de prijzen na gunning niet kunnen worden bijgesteld, worden straks vermeden. ‘Aannemers willen in deze tijd meer zekerheid.’
Lees meer  
Bijeenkomsten
Beter Aanbesteden mét ambitie in Noord-Brabant
Op dinsdag 14 september 2021 van 10.00 tot 12.45 uur organiseert de gemeente Eindhoven samen met Beter Aanbesteden en het Nationaal Plan MVI een energieke, online kennissessie: Beter Aanbesteden mét ambitie in Noord-Brabant. Geef u op voor een inspirerend programma met verschillende presentaties passend bij uw uitdagingen en gericht op samenwerking met marktpartijen.
Lees meer
Marktdag Circulair Ondernemen regio Zwolle
Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom circulair aanbesteden? Kom dan op donderdag 30 september 2021 naar de Marktdag Circulair Ondernemen in Hotel Lumen te Zwolle. Met deze bijeenkomst willen we graag opdrachtgevers en opdrachtnemers (vraag en aanbod) bij elkaar brengen en marktkansen ontwikkelen. Dus: kennis opdoen, kennis delen en kennis maken!
Lees meer
Webinar Duurzaam opdrachtgeverschap
Een duurzame inkoop start met duurzaam opdrachtgeverschap. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden staat al jaren in de top 25 van meest duurzame publieke opdrachtgevers van Bouwend Nederland. Zowel intern als richting de markt heeft dit waterschap duurzaam opdrachtgeverschap volwaardig en professioneel ingevuld. In een webinar op 5 oktober 2021 van 9.00 tot 10.30 uur gaan zij in op hun aanpak en delen tips en tricks.
       
Lees meer
Impact maken met klimaatneutraal inkopen
Rijkswaterstaat, PIANOo en SKAO, organiseren op 14 oktober 2021 dit online event. In de vorm van praktisch toepasbare trainingen wordt de nieuwe Aanpak Klimaatneutraal Inkopen gepresenteerd. Kom in één dag alles te weten over hoe en met welke instrumenten u klimaatneutraal kunt inkopen en wat de laatste ontwikkelingen zijn.
 
 
 
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties