PIANOo-alert nr. 385
23 september 2021

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Hulp nodig bij het inkopen met respect voor mensenrechten in de keten?
Bron: PIANOo
'Overheden zijn wel gemotiveerd om in een aanbesteding mensenrechten aan te kaarten, maar het ontbreekt ze vaak aan kennis en capaciteit', aldus Michiel Soeters – coördinator van de pilot Ondersteuning ISV waar PIANOo dit najaar mee start. Hier kunnen aanbestedende diensten advies en praktische ondersteuning krijgen bij de toepassing van Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) in een aanbestedingstraject.
Lees meer
Een snelle transitie door parallel experimenteren
Bron: PIANOo
Het laatste IPCC klimaatrapport is alarmerend. Het kabinet heeft dan ook de doelstelling dat Nederland in 2050 volledig circulair en klimaatneutraal is. Deze doelstelling heeft impact op de bouw. Zo is de bouw verantwoordelijk voor circa 50 procent van het grondstoffengebruik en 40 procent van het energieverbruik. Daarnaast is de sector een grote sector en werkgever. Dat betekent dat veel bedrijven en werknemers de transitie moeten maken.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 36 & 37
Bron: VdLC publishers/consultants BV
In week 36 en week 37 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn: Gehanteerde systematiek niet toegestaan, proportionaliteitstoets kan niet in aanbestedingsstukken buiten toepassing verklaard worden, geen bedrijfsvertrouwelijke informatie gedeeld, motiveren gunningsbeslissing en geen wezenlijke wijziging.
Week 36 Week 37
Traditionele aanbesteding dood in de pot voor verduurzamen scholen
Bron: Cobouw
Schoolbesturen en gemeenten zouden bouwers veel meer in hun kracht moeten zetten bij het renoveren van scholen, dat zeggen bouwers en deskundigen. Aanbestedingen waarin altijd de laagste prijs leidend is; gebrek aan deskundigheid bij bouwers en schoolbestuurders die steeds weer het wiel opnieuw willen uitvinden; verschillende geldstromen en belangen. Nederland telt ongeveer 6700 basisscholen. Een groot deel daarvan is al jaren ongezond.
Lees meer
Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts heeft 3 nieuwe adviezen gepubliceerd op haar website. De klachten betreffen de volgende onderwerpen: Disproportionele eis: gunning én implementatie binnen afgelopen 3 jaar, aanbesteder heeft raamcontractanten niet verboden in te schrijven als hoofd- en onderaannemer en schending motiveringsplicht.
Lees meer
Huiver voor aanbesteden in sociaal domein is onterecht
Bron: Roger
Er is veel ontevredenheid rondom contracteren in het sociaal domein. Onterecht vinden Robin Verheijden en Jeroen Veenendaal van adviesbureau Roger. De Aanbestedingswet biedt veel meer ruimte dan gemeenten durven innemen, zeggen zij. Bovendien: een gemeente met een heldere visie op Jeugdzorg en WMO, kan met elke inkoopvorm uit de voeten. ‘Een halve boodschap leidt in alle gevallen tot een suboptimaal resultaat.’
Lees meer
Westland zet contractmanagement in tegen tekorten sociaal domein
Bron: Aanbestedingscafé
Met behulp van onderbouwd en concreet contractmanagement probeert de gemeente Westland de tekorten in het sociaal domein tegen te gaan. Met data en gespreksleidraden kunnen ambtenaren beter sturen op de kosten, terwijl de relatie met de leverancier goed blijft.
Lees meer  
Marktconsultatie om dwangarbeid bij productie zonnepanelen te voorkomen
Bron: Cobouw
De provincie Utrecht heeft in de afgelopen periode een marktconsultatie georganiseerd om informatie te vergaren welke eisen zij bij een aanbesteding kan stellen om dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen te voorkomen. De provincie wil door het stellen van eisen marktpartijen stimuleren om mensenrechten te borgen.
Lees meer  
Hoe kies je een inkoopopleiding?
Bron: Inkoperscafé
Op de huidige arbeidsmarkt wordt duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker, waarbij werknemers blijven leren en zich blijven ontwikkelen. Dat geldt zeker ook voor inkopers, omdat hun vakgebied snel verandert. Het aanbod van opleidingen en cursussen op inkoopgebied is de laatste jaren dan ook fors toegenomen. Waar moeten inkopers op letten als ze een opleiding of cursus gaan volgen?
Lees meer  
Bijeenkomsten
Brugdialoog Innovatiegericht inkopen
Op 30 september 2021 voeren we de dialoog met elkaar over innovatiegericht inkopen. Want: een eenmalige innovatie realiseren is leuk, vernieuwend en geeft energie. Maar hoe wordt het écht impactvol en toepasbaar voor de hele sector? Naast de technische oplossing gaat het deze ochtend dus ook over het proces en samenwerking die bij realiseren van innovatie komt kijken.
Lees meer
Marktdag Circulair Ondernemen regio Zwolle
Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom circulair aanbesteden? Kom dan op donderdag 30 september 2021 naar de Marktdag Circulair Ondernemen in Hotel Lumen te Zwolle. Het kernthema van deze bijeenkomst is uiteraard circulariteit in de meest brede zin van het woord. Met deze bijeenkomst willen we graag opdrachtgevers en opdrachtnemers bij elkaar brengen en marktkansen ontwikkelen.
Lees meer
MVI ZET: zet stappen met de MVI-zelfevaluatie tool
Op vrijdag 1 oktober 2021 organiseert PIANOo een online bijeenkomst om meer uitleg te geven over het gebruik van de MVI-zelfevaluatie tool en de mogelijkheden die het biedt voor interne rapportages over Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Met de MVI-zelfevaluatie tool kunt u het maatschappelijk verantwoord inkopen door uw organisatie monitoren. Deze tool is gratis beschikbaar voor én laagdrempelig te gebruiken door alle aanbestedende diensten in Nederland.
Lees meer
Webinar Duurzaam opdrachtgeverschap
Een duurzame inkoop start met duurzaam opdrachtgeverschap. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden staat al jaren in de top 25 van meest duurzame publieke opdrachtgevers van Bouwend Nederland. Zowel intern als richting de markt heeft dit waterschap duurzaam opdrachtgeverschap volwaardig en professioneel ingevuld. In een webinar op 5 oktober 2021 van 9.00 tot 10.30 uur gaan zij in op hun aanpak en delen tips en tricks.
Lees meer
Impact maken met klimaatneutraal inkopen
Rijkswaterstaat, PIANOo en SKAO, organiseren op 14 oktober 2021 dit online event. In de vorm van praktisch toepasbare trainingen wordt de nieuwe Aanpak Klimaatneutraal Inkopen gepresenteerd. Kom in één dag alles te weten over hoe en met welke instrumenten u klimaatneutraal kunt inkopen en wat de laatste ontwikkelingen zijn.
Lees meer
Bekijk de volledige agenda
Wilt u uw kennis over aanbesteden up-to-date houden en uw competenties verder ontwikkelen? In onze agenda staan cursussen, opleidingen, webinars en congressen die u hierbij helpen. Hier vindt u ook bijeenkomsten van anderen dan PIANOo.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties