‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 387
21 oktober 2021

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Genomineerden KoopWijsPrijs 2021 bekend
Bron: PIANOo
De genomineerden voor de KoopWijsPrijs 2021 zijn bekend. De genomineerden zijn de gemeente Rotterdam met Herleggen kunstofleidingen, de provincie Noord-Holland met Vernieuwing Cruquiusbrug en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met IWR2021|Werkplekhardware. Namens het ministerie van Infrastructuur en Waterschap feliciteert PIANOo de genomineerden van harte met hun nominatie voor de KoopWijsPrijs 2021.
Lees meer
Column: Weersverwachting voor de GWW en Bouw
Bron: PIANOo
Nu de herfst weer in aantocht is, merk ik dat ik vaker de Buienradar app check. Moet ik mijn kinderen een regenjas meegeven of is het ’s ochtends zo koud dat ze een trui aan moeten?  Allemaal scenario’s waarop we ons voorbereiden door middel van meteorologische informatie. Ook in de GWW en bouw sector kunnen we meer anticiperen op de ‘weersverwachtingen’ in de sector, door complexe opgaven te combineren, zo verwacht de vakgroep GWW en Bouw van PIANOo.
Lees meer
Nieuw: Handreiking Monitoring en contractuele borging MVI
Bron: PIANOo
Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) is voor veel aanbestedende diensten een belangrijk onderwerp. Hoe organiseert u MVI-monitoring in uw organisatie? Hoe borgt u MVI in contracten met uw leveranciers? Deze 2 vragen staan centraal in de handreiking die CE Delft en Copper8 hebben opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met andere bij MVI betrokken departementen, RIVM en PIANOo.
Lees meer
Webinars Manifest MVI 2022 - 2025
Bron: Ministerie van Infrastructuur en waterstaat
Op 9 en 10 november 2021 vindt het webinar Manifest MVI 2022-2025 plaats. Samen de effectiviteit en de impact vergroten van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI), dat is waar het Manifest MVI voor staat. In 2016 ondertekenden meer dan 170 organisaties. Op 31 december 2021 loopt het huidige Manifest af. Nu ligt er een nieuw concept Manifest MVI 2022-2025. In 2022 komen er meerdere ondertekenmomenten. Uw organisatie mag hierbij niet ontbreken.
Lees meer
Vacature adviseur/secretaris Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Werken bij de overheid
Een belangrijke en dynamische rol binnen het kennisgebied van rechtsbescherming in aanbestedingszaken: dat is de brede functie van adviseur/secretaris bij de Commissie van Aanbestedingsexperts. Deze functie is vacant en u kunt solliciteren. De Commissie biedt ondernemers in het mkb een laagdrempelige mogelijkheid voor het indienen van klachten over Europese en nationale aanbestedingen.
Lees meer
Inschrijving Circular Awards geopend
Bron: Ministerie van IenW
Meld uw innovatieve project of product aan en maak kans op de Circular Awards 2022. De uitreiking vindt plaats tijdens de Week van de Circulaire Economie (7 - 12 februari 2022). De awards worden uitgereikt aan de meest impactvolle circulaire projecten en organisaties. Opnieuw is de zoektocht begonnen naar innovatieve projecten, producten en diensten die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 40 en 41
Bron: VdLC publishers/consultants BV
In de weken 40 en 41 zijn er 9 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn onder meer: AMvB Reële prijs Wmo 2015, belemmering buitenlandse opdrachtnemers niet in strijd met Dienstenrichtlijn, keuze tarieven gerechtvaardigd, terugkijktermijn bij invullen van UEA, eis kan op 2 manieren worden opgevat en ruimere herstelmogelijkheid ook in selectiefase in strijd met aanbestedingsrechtelijke beginselen.
Week 40 Week 41
Provincie Zeeland finalist Procura + Award 2021
Bron: Procura+
De jury van de Procura + Awards 2021 heeft in de categorie Inkoopinitiatief van het Jaar onder meer gekozen voor provincie Zeeland. De provincie wordt geprezen voor het gebruik van de Sustainable Development Goals (SDG's) als kompas voor al haar inkoop. Naast de provincie Zeeland is ook de Stad Helsinki (Finland) als finalist gekozen. Procura+ Awards belichten duurzame en innovatieve aanbestedingen en aanbestedingsprocedures.
Lees meer
Nu beschikbaar: Handreiking SAS zonder emvi
Bron: Vindplaats inkoop sociaal domein
Met een wijziging van de Jeugdwet en de Wmo 2015 wordt het aanbesteden van jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning eenvoudiger. Gemeenten hoeven met deze wijziging niet langer te kiezen voor de aanbieder met de economisch meest voordelige inschrijving (emvi-criterium). Vooruitlopend op deze wetswijziging is er een handreiking opgesteld:  SAS zonder emvi - vereenvoudigd aanbesteden Wmo 2015 en Jeugdwet.
Lees meer
Rechter wijst bezwaar tegen aanbesteding van coronatests af
Bron: NOS
Een aanbesteding waarmee de overheid de analysecapaciteit voor honderdduizenden coronatests dit najaar probeert te regelen, kan alsnog doorgaan. Een Oostenrijks laboratorium probeerde via een kort geding de procedure te laten wijzigen, maar dat bezwaar is afgewezen door de rechtbank in Den Haag. Volgens de rechter is voldoende aannemelijk gemaakt dat er met andere aanbestedingsregels een kans zou komen op 'een verschraling van het testlandschap'.
Lees meer
Bijeenkomsten
Beter Aanbesteden met Ambitie in Fryslân
Op dinsdag 26 oktober 2021 van 10.00 - 12.45 uur organiseren de gemeenten Leeuwarden, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel samen met Beter Aanbesteden en het Nationaal Plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ( MVI) een energieke, online kennissessie: Beter Aanbesteden met ambitie in Fryslân.



Lees meer
Marktconsultatie Buyer Group circulaire bouwmaterialen CV Pact
In de Buyer Group circulaire bouwmaterialen is gewerkt aan de handreiking marktvisie en -strategie voor het inkopen van circulaire bouwmaterialen. Deze concept-marktvisie en -strategie wordt nu voorgelegd aan de markt. Op 27 oktober 2021 vindt de marktconsultatie CV/warmtepomp pact plaats.
 
 
Lees meer
Marktconsultatie Buyer Group circulaire bouwmaterialen Keuken Pact
In de Buyer Group circulaire bouwmaterialen is gewerkt aan de handreiking marktvisie en -strategie voor het inkopen van circulaire bouwmaterialen. Deze concept-marktvisie en -strategie wordt nu voorgelegd aan de markt. Op 28 oktober 2021 vindt de marktconsultatie Keuken pact plaats.
                            
Lees meer
Viva la via: de weg naar een circulaire aanpak
Op 29 oktober 2021 organiseert de Buyer Group Circulaire Viaducten op de Floriade een expositie, waarin circulaire viaducten en bruggen centraal staan. Daarnaast worden 2 circulaire bruggen geopend en wordt voor 3 circulaire viaducten, winnaars van de SBIR, de handtekening gezet onder de opdracht tot realisatie.
                            

Lees meer
Webinar Inkopen van ICT: Innovatief naar duurzame resultaten
Heeft de ICT-wereld een Moonshot nodig zoals Marianna Mazzucato ons al jaren voorspiegelt? Is er betere samenwerking met leveranciers mogelijk? En hoe zit het met die ranglijst van PIANOo, welke instrumenten scoren het best en waarom? Dit en meer komt op 2 november 2021 aan bod in het webinar van IT Circle.
                            
Lees meer
Als het kan, koop ik biobased!
Live congres in het Biosintrum op 3 november 2021: Als ik kan, koop ik biobased in!. Kom naar het congres voor architecten, projectleiders, inkopers, aannemers en beleidsmakers. Door samen kennis en ervaringen te delen maken we toepassing van biobased bouwmaterialen mogelijk voor iedereen.
                            



Lees meer
CO2 beprijzing: Rekenen met de Toekomst
Dit webinar vindt plaats op 4 november 2021 van 8.30 – 10.30 uur. Onder begeleiding van Michel Schuurman (MVO Nederland) praten Maarten Otto (Alliander) en Diederik Samsom (kabinetschef van Frans Timmermans) onder meer over hoe CO2-beprijzing bijdraagt aan een duurzame bedrijfsvoering.
                            


Lees meer
Marktconsultatie Buyer Group circulaire bouwmaterialen Isolatie Pact
In de Buyer Group circulaire bouwmaterialen is gewerkt aan de handreiking marktvisie en -strategie voor het inkopen van circulaire bouwmaterialen. Deze concept-marktvisie en -strategie wordt nu voorgelegd aan de markt. Op 9 november 2021 vindt de marktconsultatie Isolatie pact plaats.

                            
Lees meer
Expeditie Buying the future: AI in de buitenruimte
Wat is er voor nodig om de AI-technologie die nu ontwikkeld wordt, over 5 jaar in te kunnen kopen voor de openbare ruimte? Met die vraag wil PIANOo op 9 december 2021 met ca. 50 publieke opdrachtgevers en hun inkoopadviseurs op expeditie in Amsterdam en Den Haag. We bekijken onder meer AI-technologie die nu wordt getest.  
                            
Lees meer
Bekijk de volledige agenda
Wilt u uw kennis over aanbesteden up-to-date houden en uw competenties verder ontwikkelen? In onze agenda staan cursussen, opleidingen, webinars en congressen die u hierbij helpen. Hier vindt u ook bijeenkomsten van anderen dan PIANOo.




                            
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties