‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 390
2 december 2021

Online lezen  |  Afmelden

 
De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Meld u aan voor de PIANOo Leergang Aanbestedingsrecht!
Bron: PIANOo
Op 31 januari 2022 start PIANOo weer met een leergang Aanbestedingsrecht. De leergang leidt u langs de belangrijkste aspecten van het aanbestedingsrecht. Anders dan voorgaande edities richt de komende leergang zich vooral op inkopers en juristen werkzaam bij decentrale overheden en andere aanbestedingsplichtige organisaties dan het Rijk. U kunt zich nu aanmelden.
Lees meer
Ambtenaren zijn cruciale factor bij succesvol innoveren
Bron: PIANOo
Bij overheidsorganisaties zijn de medewerkers de bepalende factor voor succesvolle innovatie. Dat blijkt uit de Innovatie Barometer Overheid 2021, een onderzoek naar innovaties in Nederlandse overheidsorganisaties. Van alle deelnemende overheden implementeerde 86% één of meerdere innovaties in 2019 en 2020.
Lees meer
Stem nu voor de winnaar van de KoopWijsPrijs 2021
Bron: PIANOo
U kunt nu stemmen voor de winnaar van de KoopWijsPrijs 2021. De genomineerden zijn de gemeente Rotterdam met Herleggen kunststofleidingen, de provincie Noord-Holland met Vernieuwing Cruquiusbrug en ministerie van Economische Zaken en Klimaat met IWR2021|Werkplekhardware. Tot 13 december 2021 kunt u uw stem uitbrengen.
Lees meer
Terugkijken: 'Impact maken met klimaatneutraal inkopen'
Bron: CO2-Prestatieladder
Op 14 oktober 2021 werd door Rijkswaterstaat, PIANOo en SKAO het event Impact maken met Klimaatneutraal Inkopen georganiseerd. MVI draagt enorm bij aan het verkleinen van de Nederlandse CO2-footprint, blijkt uit onderzoek. Maar welke middelen kunt u hier concreet voor gebruiken? En hoe zet u die in? Dit event was bedoeld om antwoord te geven op die vragen.
Lees meer
Als ik kan, koop ik biobased
Bron: Milieudatabase
Biobased bouwen staat volop in de belangstelling en heeft enthousiaste aanhangers. Dat bleek ook tijdens de bijeenkomst ‘Als ik kan, koop ik biobased’, georganiseerd door Biosintrum, Oldenboom en PIANOo. De bijeenkomst richtte zich op architecten, aannemers, inkopers en beleidsmakers in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en was bedoeld om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen over het bestaan en het gebruik van biobased bouwmaterialen.
Lees meer
Innovatiepartnerschap: meer duurzame scholen, minder faalkosten
Bron: Duurzaam Gebouwd
Amsterdam bouwt de komende jaren duizenden nieuwe woningen, wat een grote behoefte voor nieuwe schoolgebouwen met zich meebrengt. De gemeente start met het Innovatiepartnerschap, een aanbestedingsmethode die marktpartijen in staat stelt meerdere duurzame, flexibele en kwalitatief hoogwaardige schoolgebouwen te bouwen met minder faalkosten.
Lees meer
WBL wint European Innovation Procurement Award 2021
Bron: Waterschapsbedrijf Limburg
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de eerste prijs behaald bij de European Innovation Procurement Awards 2021. Dat is bekendgemaakt tijdens de EIC-top in Brussel. In de categorie Facing societal challenges bleek het project PCP & PPI goed voor een eerste prijs. De jury roemde het inspirerende concept en de innovatieve slagkracht van WBL.
Lees meer
Onderzoek: Goed voorbeeld doet volgen?
Bron: MVO Platform
Dit onderzoek ‘Goed voorbeeld doet volgen?’ van het MVO-Platform bekijkt op basis van een steekproef van 20 aanbestedingen van de Rijksoverheid (2018-2021) in sectoren met hoge risico’s op mensenrechtenschendingen en milieuschade in hoeverre het inkoopbeleid bijdraagt aan het realiseren van verantwoorde waardeketens.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 46 en 47
Bron: VdLC publishers/consultants BV
In week 46 en week 47 zijn er 6 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Onderwerpen zijn o.a.: Inschrijving terecht ongeldig verklaard, geen abnormaal lage inschrijfsom, voldoende zorgvuldig gehandeld bij vaststelling tarieven, intrekking aanbesteding niet onbegrijpelijk en geen wezenlijke wijziging door levering gebruikt i.p.v. nieuw materiaal.
Week 46   Week 47
Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts heeft 2 nieuwe adviezen gepubliceerd op haar website. De klachten betreffen de volgende onderwerpen: Meer is niet altijd beter en nadere gunningscriteria bekendmaken bij aankondiging, motivering toereikend, aanbesteder heeft te beschrijven kwaliteitsaspecten duidelijk benoemd in aanbestedingsstukken.
Lees meer
Provincie Zeeland wint Europese innovatieprijs inkopen
Bron: Provincie Zeeland
De provincie Zeeland werd 23 november 2021 uitgeroepen tot winnaar van de Europese innovatieprijs voor inkopen, de Procura+ Award. Dat werd bekendgemaakt tijdens een online bijeenkomst van de ICLEI (Local Governments for Sustainability).
Lees meer
Bijeenkomsten
Programma Beter Aanbesteden met ambitie in Midden Nederland
Op donderdag 9 december 2021 van 10.00 - 12.30 uur organiseert IBMN samen met Beter Aanbesteden en het Nationaal Plan MVI een energieke, online kennissessie: Beter Aanbesteden met ambitie in Midden Nederland. Geef u op voor een inspirerend programma met verschillende presentaties en deelsessies passend bij uw uitdagingen en werkzaamheden.
 
Lees meer
PIANOo-Event 'Starten met de MVI thema’s

U wilt graag met - één van - de MVI thema’s aan de slag, maar hoe pakt u het aan? Op dinsdag 14 december 2021 van 13.00 – 17.00 uur vindt het PIANOo-Event 'Starten met de MVI thema’s' plaats. Ook maken we tijdens dit event bekend wie de winnaar is van de KoopWijsPrijs 2021. Het event is online en gratis toegankelijk.
 

Lees meer
Expeditie Buying the future: AI in de buitenruimte
Wat is er voor nodig om de AI-technologie die nu ontwikkeld wordt, over 5 jaar in te kunnen kopen voor de openbare ruimte? Met die vraag wil PIANOo op 24 maart 2022 met ca. 50 publieke opdrachtgevers en hun inkoopadviseurs op expeditie in Amsterdam en Den Haag. We bekijken onder meer AI-technologie die nu wordt getest. 
                            
Lees meer
Bekijk de volledige agenda
 
Wilt u uw kennis over aanbesteden up-to-date houden en uw competenties verder ontwikkelen? In onze agenda staan cursussen, opleidingen, webinars en congressen die u hierbij helpen. Hier vindt u ook bijeenkomsten van anderen dan PIANOo.
 
 
                            
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties