‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Thema-update innovatiegericht inkopen

december 2021

Online lezen
  |  Afmelden
 

Thema-update innovatiegericht inkopen
In deze thema-update innovatiegericht inkopen leest u het laatste nieuws en delen we relevante praktijkvoorbeelden en publicaties
Nieuws
Volgende fase Buyer Group AI beeldherkenning met drones
Kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om beeldmateriaal
van drones te verwerken, biedt steeds meer mogelijkheden om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Echter, hoe krijg je waardevolle informatie uit deze nieuwe technologie, hoe pas je de innovatie verantwoord toe en hoe koop je het in? Om deze vragen te beantwoorden is de Buyer Group AI beeldherkenning met drones gestart. Na een verkenningsfase is nu de scope voor het vervolg vastgesteld. De buyer group richt zich het komende jaar op 5 thema’s: het borgen van kwaliteit, het delen van AI/datasets, cyber security, ethiek/publieke acceptatie, en toekomstige ontwikkelingen bij drones.
Meer over de buyer group
Minister Blok informeert Tweede Kamer over inzet innovatiegericht inkopen en nieuwe werkgroep
Minister Blok van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft
de Tweede Kamer geïnformeerd over de inzet van innovatiegericht inkopen en over een recente wijziging in de rentesystematiek van het Innovatiekrediet. In de kamerbrief gaat hij specifiek in op de uitvoering van de motie Bruins, die de regering verzoekt afspraken te maken om innovatiegericht inkopen te bevorderen. Blok stelt onder meer de Werkgroep Innovatiegericht Inkopen in, met koplopers op het gebied van innovatiegericht inkopen.
Lees meer
WBL wint European Innovation Procurement Award 2021
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de eerste prijs
behaald bij de European Innovation Procurement Awards 2021. Dat is bekendgemaakt tijdens de EIC-top in Brussel. In de categorie Facing societal challenges bleek het project PCP & PPI goed voor een eerste prijs. De jury roemde het inspirerende concept en de innovatieve slagkracht van WBL.
Lees meer
Europese expertisecentra delen kennis over inkopen van duurzame innovaties en de opdrachtgever
Het Procure2Innovate-netwerk heeft een derde
opiniedocument gepubliceerd. Deze keer over het inkopen van duurzame innovaties en de interne opdrachtgever. Via het Procure2Innovate (P2I) netwerk delen Europese expertisecentra met elkaar hun ervaringen over innovatiegericht inkopen. Samen met Griekenland is Nederland/PIANOo dit jaar voorzitter van het netwerk.
Lees meer
Publicaties
Ambtenaren zijn cruciale factor bij succesvol innoveren
Bij overheidsorganisaties zijn de medewerkers de bepalende
factor voor succesvolle innovatie. Dat blijkt uit de Innovatie Barometer Overheid 2021, een onderzoek naar innovaties in Nederlandse overheidsorganisaties. Van alle deelnemende overheden implementeerde 86% één of meerdere innovaties in 2019 en 2020.
Lees meer
Inventarisatie beleidsinterventies Innovatiegericht Inkopen
Om innovaties te laten ontwikkelen en te stimuleren kunnen overheden naast het verstrekken van subsidies aan bedrijven er ook voor kiezen om zelf als opdrachtgever innovatiegericht in te gaan kopen. Door middel van beleid kunnen overheden op verschillende manieren innovatiegericht inkopen stimuleren, zowel in de eigen organisatie, als regionaal of landelijk. Dialogic inventariseerde in opdracht van PIANOo de mogelijke beleidsinterventies.
Bekijk de 6 type interventies
TERUGKIJKEN
Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen
Op donderdag 2 december 2021 organiseerde PIANOo
de Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen. In hoog tempo werden de deelnemers meegenomen in recent wetenschappelijk onderzoek van innovatiegericht inkopen. Professoren, onderzoekers en studenten van Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente en Georgetown University deelden hun inzichten en ideeën met deelnemers en elkaar. Vanwege het internationale karakter was deze wetenschapsmiddag in het Engels. Dit gaf de gelegenheid om de Nederlandse kennis te verbinden aan het Europese netwerk van PIANOo en anderstalige deelnemers en sprekers te kunnen betrekken.
Impressie en video’s
Agenda
Expeditie Buying the Future: AI in de buitenruimte 24 maart 2022
Artificiële intelligentie (AI) technologie heeft veel potentie om
het beheer en monitoring van de openbare ruimte te verbeteren. Maar wat is er voor nodig om de technologie die nu ontwikkeld wordt, over 5 jaar in te kunnen kopen? Met die vraag wil PIANOo op 24 maart 2022 met ca. 50 publieke opdrachtgevers en hun inkoopadviseurs een dag lang op expeditie in Amsterdam en Den Haag. We bekijken AI-technologie die nu wordt getest in de praktijk of in een nog eerder stadium van ontwikkeling is.
Info en aanmelden
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties