‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Thema-update innovatiegericht inkopen

april 2022

Online lezen
  |  Afmelden
 

Thema-update innovatiegericht inkopen
In deze thema-update innovatiegericht inkopen leest u het laatste nieuws en delen we relevante praktijkvoorbeelden en publicaties
Nieuws
European Innovation Procurement Awards open voor inzendingen
De Europese Commissie reikt dit jaar voor de tweede keer de European Innovation Procurement Awards uit aan toonaangevende publieke en private inkopers. De wedstrijd onderstreept het belang van een nauwe samenwerking tussen inkoper en leverancier om innovatieve oplossingen op de markt te brengen. Vorig jaar won Waterschapsbedrijf Limburg een van de prijzen. De prijzen worden uitgericht in 3 categorieën: €75.000 voor de winnaar en €25.000 voor de 2e prijs. Aanmelden is mogelijk tot en met 22 juni.
Lees meer
Werkgroep Innovatiegericht inkopen bijeen in pop-up café
Op 12 april kwam de werkgroep Innovatiegericht inkopen voor het eerst ‘in het echt’ bijeen in een Pop-up Café bij duurzame ontmoetingsplek ANNE in Utrecht. Ook de leden van de CoP Innovatiegericht Inkopen in de bouw (in ruste) sloten aan. In een ontspannen sfeer bespraken zij de verwachtingen over de werkgroep in relatie tot de Kamerbrief met de opdracht voor de werkgroep. De komende tijd brengt de werkgroep het “moonshot van Mazzucato” – dat hen inspireerde tot het vormen van de werkgroep - terug naar de opdracht in de Kamerbrief. Ook gaat de werkgroep studenten de mogelijkheid bieden een bijdrage te leveren aan onderzoek naar knelpunten bij innovatiegericht inkopen.
Meer over de werkgroep
Onderzoek: Soft skills randvoorwaarde voor innovatiegerichte inkoop
Als inkoper heb je veel vaardigheden nodig. Denk aan analytisch denken, leveranciersbeheer en proces- en projectbeheer. Maar met welke vaardigheden ben je succesvol als je innovaties wilt inkopen? In zijn proefschrift komt onderzoeker dr. Klaas Stek van de Universiteit Twente (UT) met een opmerkelijk resultaat. Het zijn de soft skills zoals zelfkennis en creativiteit die randvoorwaardelijk zijn. En het goede nieuws is: je kunt die skills leren.
Meer over het onderzoek
Terugblik: Expeditie Buying the Future
Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel en biedt grote kansen voor de publieke sector. Met welke taken, voorwaarden, eisen en gevolgen moeten overheden en bestuurders rekening houden wanneer ze artificiële technologie willen aanschaffen? Zo’n vijftig deelnemers werden hierover aan het denken gezet tijdens een expeditie op 24 maart.
Lees meer
Universiteit Twente start European Laboratory for Innovative Purchasing and Supply
Inkoop- en leveranciersmanagement is een strategische discipline geworden. Met European Laboratory for Innovative Purchasing and Supply (EL-IPS) combineert de Universiteit Twente onderzoek en onderwijs uit vier verschillende disciplines van inkoop- en leveranciersmanagement: publieke inkoop, industriële inkoop, inkoop van zorg en inkoop van publieke werken.
Lees meer
Kamer neemt 2 moties aan gericht op stimuleren innovatie
Op 23 maart nam de Tweede Kamer 2 moties aan die gericht zijn op het stimuleren van innovatie. In motie 91 roept de Kamer op te onderzoek hoe regelvrije experimenteerruimtes kunnen bijdragen aan duurzame en innovatieve producten, diensten en verdienmodellen. Motie 92 roept op om te onderzoeken hoe EZK een actievere rol richting andere overheden en departementen kan pakken om het toekomstige verdienvermogen van Nederland te versterken.
AI binnen de overheid? Let op de randvoorwaarden
Met een reeks artikelen geeft de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) een realistisch perspectief op de toepassing van Artificiële Intelligentie (AI) binnen de overheid. De eerste stap voor het gebruik van AI is zorgen dat de randvoorwaarden kloppen. In het eerste artikel vertelt Rijkswaterstaat wat de verschillende uitdagingen en ontdekkingen bij het aanbesteden van AI voor hen zijn. Binnen het programma Datagedreven assetmanagement test Rijkswaterstaat de mogelijkheden om, mede met behulp van AI, objecten te monitoren en analyseren.
Lees meer
Agenda
PIANOo Congres 2022
Op donderdag 16 juni 2022 organiseert PIANOo het 16e PIANOo-congres, hét inkoopevenement van en voor de publieke sector in ’s-Hertogenbosch. Een praktijkgerichte en inspirerende dag waarbij verschillende aspecten van publieke inkoop aan bod komen. Naast innovatiegericht inkopen is er onder meer aandacht voor samenwerking binnen de organisatie en met de markt en inkoop- en contractmanagement. Dit alles onder het motto 'met elkaar het verschil maken'.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties