‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 404
16 juni 2022

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
PIANOo-congres in volle gang
Bron: PIANOo
Ruim 840 deelnemers die het verschil willen maken met overheidsinkoop, zijn vandaag op 16 juni bij elkaar in ‘s-Hertogenbosch. Plaatsvervangend Secretaris-Generaal van Economische Zaken en Klimaat, Gerdine Keijzer-Baldé opende het PIANOo congres, dat voor het eerst sinds 2019 weer live op locatie plaatsvindt. Een vol programma met een enorme diversiteit aan sessies.
Lees meer
Hulp bij toepassing Internationale Sociale Voorwaarden (ISV)
Bron: PIANOo
Na een succesvolle start in 2021 opent PIANOo op 16 juni opnieuw de pilot Ondersteuning ISV. Hierbij kunnen aanbestedende diensten advies en praktische ondersteuning krijgen bij het inkopen met respect voor mensenrechten. Aanvragen kunnen tot 1 november 2022 worden ingediend.
Lees meer
Subsidieregeling Beter Aanbesteden geopend
Bron: PIANOo
Woensdag 15 juni is de subsidieregeling Beter Aanbesteden geopend. Gemeenten, MKB-ondernemers, brancheorganisaties en ondernemersverenigingen die de aanbestedingspraktijk in hun regio of branche willen verbeteren kunnen hiervoor nu subsidie aanvragen. Het gaat om een subsidie van maximaal 25.000 euro per aanvrager. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
Lees meer
Evaluatieformulier aanbestedingen
Bron: PIANOo
Om beter zicht te krijgen op het verloop van een aanbestedingstraject kun je als aanbestedende dienst na afloop evalueren met inschrijvers. Wat doe je als organisatie goed en wat kan beter? Beter Aanbesteden heeft hiervoor een handig model evaluatieformulier met instructie ontwikkeld, dat nu te downloaden is. In een Aan de slag - sessie op 21  juni 2022 wordt het gebruik van het model formulier verder toegelicht.
Lees meer
Mag u opdrachtnemers vragen om verklaring geen Russische betrokkenheid?
Bron: PIANOo
De maatregelen uit het EU-sanctiepakket Rusland roepen veel vragen op over nieuwe aanbestedingen en lopende contracten met Russische bedrijven. Bijvoorbeeld: Mag u een opdrachtnemer vragen om een verklaring om zeker te zijn dat er geen sprake is van Russische betrokkenheid? Zo’n verklaring vragen is mogelijk. Er is ook een tekstvoorstel beschikbaar.
Lees meer
Jaarrapport en advies Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
In 9e verslagperiode van 10 maanden heeft de Commissie 30 klachten ontvangen. Het aantal ingediende klachten is daarmee lager dan de voorafgaande jaren. De Commissie heeft ook 1 nieuw advies gepubliceerd. Dit betreft: Inschrijving op SAS-procedure terecht ongeldig verklaard.
Rapport   Advies
Gunningenonderzoek 2021: Infrabouwers voeren boventoon in top 25
Bron: Cobouw
De bouwers die voor 750 miljoen euro de Amsterdamse kademuren vernieuwen, hebben het beste geboerd op de gunningenmarkt vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw. In tegenstelling tot een paar jaar geleden worden contracten met name aan Nederlandse bedrijven gegund. Infrabouwers voeren de boventoon in de top 25.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht weken 21 en 22
Bron: VdLC publishers/consultants BV
De afgelopen 2 weken zijn er 9 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Deze gaan o.a. over: Eis onvoldoende duidelijk, gedegen toets naar aangeboden prijzen, röntgenapparaat voldoet niet aan de knock-out eisen, gemeente mag waterstofvoertuigen uitsluiten en vergoedingen na geschilpunten over uitvoering opdracht.
Week 21   Week 22
Oratie Fredo Schotanus: een betere wereld begint bij publieke inkoop
Bron: Universiteit Utrecht
Op vrijdag 1 juli 2022 houdt prof. dr. ir. Fredo Schotanus zijn oratie ‘Een betere wereld begint bij publieke inkoop.’ Met deze oratie aanvaard Fredo Schotanus zijn benoeming op het vakgebied Publieke inkoop bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.
Lees meer
Rijkswaterstaat en Bouwend Nederland willen diversiteit opnemen in aanbestedingen
Bron: Cobouw
Maak diversiteit een criterium in aanbestedingen, zodat bedrijven worden gedwongen met diversere teams te gaan werken. Dat idee werd woensdagmiddag geboren tijdens de allereerste Cobouw Diversity Summit in Leusden. Rijkswaterstaat en Bouwend Nederland gaan de mogelijkheden daarvoor binnenkort met elkaar verkennen.
Lees meer
Intentieverklaring ‘Samen doorbouwen in onzekere tijden’
Bron: Aedes
Door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie zijn bouwmaterialen duurder en moeilijker verkrijgbaar. Dat kan gevolgen hebben voor de continuïteit van bouwprojecten die van groot economisch en maatschappelijk belang zijn. Een groot aantal partijen, waaronder Aedes, ondertekende daarom een intentieverklaring waarin ze uitspreken zich samen in te zetten om de continuïteit te bevorderen.
Lees meer
Bijeenkomsten
Aan de slag met het evaluatieformulier aanbestedingen

Hoe ervaren inschrijvers de aanbestedingsprocedure? Wat doe je als organisatie goed en wat kan beter? Om daar beter zicht op te krijgen kun je een aanbestedingstraject na afloop evalueren. Beter Aanbesteden heeft hiervoor een handig model evaluatieformulier met instructie ontwikkeld dat binnenkort beschikbaar is. In deze sessie op 21 juni 2022 gaan we in op het gebruik van het formulier.

Lees meer
Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen, de praktijk
 

In dit webinar op 24 juni 2022 gaan we je informeren over de laatste stand van zaken over Circulair Inkopen. Wat zijn de vorderingen in de verschillende buyer-supplier groups en de updates op het kennisplatform. En natuurlijk komt de praktijk aan het woord met een mooie casus.
 

Lees meer
Online inloopspreekuur ondersteuning actieplan MVOI

Hulp nodig bij het opstellen van een actieplan voor het Manifest MVOI? Wil je zaken voorleggen of sparren met onze adviseurs dan ben je van harte op één de online inloopspreekuren. Bij het eerstvolgende inloopspreekuur op 28 juni 2022 kan je zonder afspraak vragen stellen, met ons sparren en zaken met ons tegen het licht houden.

Lees meer
Co-creatiesessie Buyer Group biobased bruggen

De Buyer Group biobased bruggen samen met jou vormgeven, dat is het doel van deze sessie op 29 juni 2022. We willen in gesprek met de deelnemers bepalen wat er nodig is om te komen tot een visie en strategie voor aanbestedingen van biobased bruggen. Daarnaast willen we komen tot de scope en de wijze van samenwerking van de Buyer Group biobased bruggen.
 

Lees meer
Webinar Inkopen met respect voor mensenrechten
 

PIANOo is in 2021 gestart met een pilot om concrete hulpvragen van aanbestedende diensten te ondersteunen met capaciteit en kennis van een expert. Tijdens dit webinar op 30 juni 2022 geven we een toelichting op de pilot 'Ondersteuning ISV' en hoe je hier gebruik van kunt maken.
                

 

Lees meer
Marktdag Infra Beter Aanbesteden, regio Amsterdam

Samen met de gemeente Amsterdam gaan we op dinsdagmiddag 5 juli 2022 graag in gesprek met aanbestedende diensten uit omringende gemeenten én aannemers uit de infrasector. Waar lopen jullie in het aanbestedingsproces en in de uitvoering tegenaan? En hoe kunnen we elkaar helpen?
 

Lees meer
Webinar opstellen Actieplan MVOI

Door te werken met een Actieplan MVOI (maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen) doe je recht aan duurzaamheids- en maatschappelijke thema’s en zo maak je met inkopen het verschil. Wil je snel aan de slag met het opstellen van een Actieplan MVOI voor jouw organisatie? Meld je dan aan voor dit webinar op 5 juli 2022.
 

Lees meer
Bekijk de volledige agenda
   

Wil je jouw kennis over aanbesteden up-to-date houden en jouw competenties verder ontwikkelen? In onze agenda staan cursussen, opleidingen, webinars en congressen die je hierbij helpen. Hier vind je ook bijeenkomsten van anderen dan PIANOo.
 
 
   

Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties