‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 405
30 juni 2022

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Zestiende PIANOo-congres 2022: ‘Met elkaar het verschil maken’
Bron: PIANOo
Na een jaar zonder PIANOo-congres en vervolgens een online-editie was het 16 juni eindelijk weer zover. Bijna 700 inkoopprofessionals uit de publieke sector en gasten uit ‘de markt’ troffen elkaar Den Bosch voor het zestiende PIANOo-congres, met als thema ‘Samen het verschil maken’. En gezamenlijkheid was er te over; het congres was inderdaad het ‘feest van de ontmoeting’.
Lees meer
Ontheffing voor sancties opdrachten en concessies met Russische partijen
Bron: PIANOo
Sinds 8 april 2022 geldt er een verbod op het gunnen van overheids- en concessieopdrachten aan Russische partijen. Lopende opdrachten en concessies met Russische partijen moeten uiterlijk 10 oktober 2022 worden stopgezet. In uitzonderlijke gevallen is het nu mogelijk een ontheffing aan te vragen. Deze ontheffingen worden terughoudend verleend. 
Lees meer
Klachtafhandeling door samenwerking: “Alsof het een uitspraak van de rechter is”
Bron: PIANOo
Aanbestedende diensten zijn op termijn verplicht om een klachtenregeling te hebben met een onafhankelijk loket. Maar hoe richt je de klachtafhandeling in? Doe je dit zelf, samen met andere aanbestedende diensten of besteed je dit uit aan de markt? De HIS, een inkoopuitvoeringcentrum van het Rijk, organiseert dit intern. 
Lees meer
Doe mee aan de Buyer Group circulair en biobased isolatiemateriaal
Bron: PIANOo
Staat jouw organisatie aan het begin van een nieuwbouw- of renovatie- of verduurzamingsopgave? En heb je ambities om duurzaam isolatiemateriaal in te kopen? Of ben je bezig de transitie naar een circulaire bouweconomie te versnellen? Meld je dan aan voor de Buyer Group circulair en biobased isolatiemateriaal en maak gebruik van deskundige begeleiding om je ambities te realiseren.
Lees meer
Handreiking voor versneld aanbesteden met zero emissie bouwmaterieel
Bron: PIANOo
Met de overhandiging van de Handreiking Aanbesteden Zero Emissie Bouwmaterieel (ZEB) aan Pieter Litjens, directeur CROW en boegbeeld van het Netwerk Duurzaam GWW, maakt de Buyer Group ZEB de eerste documenten openbaar. “Publieke opdrachtgevers kunnen hiermee versneld emissieloos bouwmaterieel uitvragen bij aanbestedingen van GWW-projecten”, aldus Dik de Weger, voorzitter van de Buyer Group. 
Lees meer
Community over digitale innovaties en de inkoop ervan
Bron: PIANOo
Zijn er vraagstukken binnen je organisatie of maatschappelijke uitdagingen waarvoor nieuwe oplossingen nodig zijn en waarbij digitale technologie een rol speelt? Wil je (meer) inzicht in hoe je digitale innovatie kunt afnemen en welke randvoorwaarden van belang zijn? Ga dan vanaf 13 september in de Community of Practice Digitale innovaties in gesprek met andere overheden en experts.
Lees meer
Weeffout speelt Ring Groningen parten
Bron: Cobouw
Rijkswaterstaat deed alleen de aanbesteding, provincie Groningen was verantwoordelijk voor de uitvoering (en alle overschrijdingen) en nummer drie (de aannemer) was vooral de goedkoopste. Dat hadden Rijkswaterstaat en de provincie Groningen nooit moeten laten gebeuren, schrijft de commissie Remkes in het rapport Met de wijsheid van nu over de Ring Zuid Groningen.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht weken 23 en 24
Bron: VdLC Publishers/consultants BV
De afgelopen 2 weken zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Deze gaan o.a. over: Inschrijvers mogelijkheid bieden SROI-percentage te verlagen, terecht geen voldoende gescoord en onjuiste informatie over eigen vermogen leidt terecht tot uitsluiting.
week 23   week 24
Gemeenten verminderen CO2-uitstoot met prestatieladder
Bron: Binnenlands Bestuur
Gemeenten die actief bezig zijn met het verminderen van hun CO2 uitstoot op basis van de prestatieladder, slagen erin hun eigen emissie en die van opdrachtnemers fors terug te brengen. In 2 jaar tijd daalde de CO2 uitstoot van deze gemeenten met gemiddeld 23,9 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van SKAO. 
Lees meer
Chinezen verbannen bij aanleg cruciale delen stroomnet
Bron: Het Financiële Dagblad
Chinese partijen mogen niet meer meedingen in aanbestedingen van netbeheerder Tennet voor de aanleg van vitale delen van het elektriciteitsnetwerk. Volgens minister Rob Jetten levert hun deelname te grote risico's voor de staatsveiligheid op. Een wijziging in de elektriciteitswet moet ervoor zorgen dat 100%-staatsbedrijf Tennet meer mogelijkheden krijgt om risicovol geachte bedrijven te weren. 
Lees meer
Kwaliteit aanbestedingen taxi- en zorgvervoer gaat omhoog
Bron: TaxiPro
De kwaliteit van aanbestedingen in het taxi- en zorgvervoer vertoont een stijgende lijn. Dat blijkt onder meer uit de toename van kwaliteitseisen in bestekken en meer aandacht voor ondergrenstarieven. Die conclusie trekt het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit (AIM) in zijn jaarverslag over het afgelopen jaar. 
Lees meer
Bijeenkomsten
Marktdag Infra Beter Aanbesteden, regio Amsterdam

Samen met de gemeente Amsterdam gaan we op dinsdagmiddag 5 juli 2022 graag in gesprek met aanbestedende diensten uit omringende gemeenten én aannemers uit de infrasector. Waar lopen jullie in het aanbestedingsproces en in de uitvoering tegenaan? En hoe kunnen we elkaar helpen?

Lees meer
Webinar opstellen Actieplan MVOI
 

Door te werken met een Actieplan MVOI (maatschappelijk verantwoord opdrachtgeven en inkopen) doe je recht aan duurzaamheids- en maatschappelijke thema’s en zo maak je met inkopen het verschil. Wil je snel aan de slag met het opstellen van een Actieplan MVOI voor jouw organisatie? Meld je dan aan voor dit webinar op 5 juli 2022.
 

Lees meer
Online inloopspreekuur ondersteuning actieplan MVOI

Hulp nodig bij het opstellen van een actieplan voor het Manifest MVOI? Wil je zaken voorleggen of sparren met onze adviseurs dan ben je van harte op één de online inloopspreekuren. Bij het eerstvolgende inloopspreekuur op 12 juli 2022 kan je zonder afspraak vragen stellen, met ons sparren en zaken met ons tegen het licht houden. 
 

Lees meer
Bekijk de volledige agenda
   

Wilt je jouw kennis over aanbesteden up-to-date houden en jouw competenties verder ontwikkelen? In onze agenda staan cursussen, opleidingen, webinars en congressen die je hierbij helpen. Hier vind je ook bijeenkomsten van anderen dan PIANOo. 
 
 
   

Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties