‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 407
28 juli 2022

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Sanctiepakket Rusland: onderneem tijdig actie
Bron: PIANOo
Sinds de sancties tegen Rusland is het verboden om overheidsopdrachten aan een Russische partij te gunnen, of voort te zetten. Wanneer u op dit moment zaken doet met Russische partijen, zult u tijdig actie moeten ondernemen. Zo moeten lopende contracten met Russische partijen voor 10 oktober 2022 worden stopgezet. In een aangepaste circulaire licht EZK de sancties toe. 
Lees meer
Marktvisie Buyer Group polymeren: Waterschappen willen duurzamere polymeren
Bron: Buyer Groups
Ruim 18% van de totale CO2-uitstoot van waterschappen wordt veroorzaakt door de inzet van polymeren bij afvalwaterzuivering. Er ligt een groot potentieel voor CO2-reductie. In een marktvisie en inkoopstrategie beschrijft de Buyer Group polymeren hoe waterschappen deze reductie willen bereiken, onder meer met de inzet van de CETenderTool. 
Lees meer
Nieuwe publicatie Circular Buildings roept op tot internationale samenwerking
Bron: Duurzaam Ondernemen
De publicatie Circular Buildings: constructing a sustainable future van Holland Circular Hotspot is nu digitaal te downloaden. De Engelstalige publicatie onderzoekt hoe concepten uit de circulaire economie kunnen helpen de uitdagingen van de bouwsector aan te pakken en de transitie naar een duurzamere en toekomstbestendige sector te ondersteunen.
Lees meer
Marktconsultatie wint jaarlijks aan populariteit
Bron: TenderNed
De afgelopen jaren is het aantal marktconsultaties in Nederland sterk toegenomen, zo blijkt uit een analyse van TenderNed. Sinds 2016 (380) is het aantal marktconsultaties per jaar bijna verdrievoudigd tot 1119 in 2021. Vooral voor leveringen en diensten worden steeds vaker marktconsultaties toegepast. 
Lees meer
Realiseren van aantal banen voor arbeidsbeperkten verdient impuls
Bron: Rijksoverheid
Het aantal gerealiseerde banen binnen de banenafspraak blijft achter bij de doelstelling. Dat blijkt uit de totaalcijfers van 2021. Tijd om de banenafspraak een impuls te geven en te kijken naar het uitbreiden van de doelgroep. Dat schrijft minister Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer. 
Lees meer
Vol gas naar een nieuwe leverancier
Bron: Europa Decentraal
Het vijfde sanctiepakket van de Europese Unie vereist dat aanbestedende diensten vanaf 10 oktober 2022 geen contracten meer hebben met Russische bedrijven. Kenniscentrum Europa decentraal sprak met Michiel van der Hagen van de Groene Metropoolregio over de aanbestedingsrechtelijke uitdagingen die komen kijken bij de zoektocht naar een nieuwe leverancier.
Lees meer
Dataset TenderNed: aanbestedingsdata 1e en 2e kwartaal 2022
Bron: TednerNed
Ieder halfjaar publiceert TenderNed de gegevens uit het aankondigingenplatform als dataset, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken voor analyses. De dataset van het eerste halfjaar 2022 is nu beschikbaar. 
Lees meer
Een veilige bouwplaats begint op de tekentafel
Bron: Rijkswaterstaat
Als mede-initiatiefnemer van de Governance Code Veiligheid in de Bouw, maakt Rijkswaterstaat zich hard voor veiligheid bij Rijkswaterstaat-projecten. ‘Van de ontwerpfase tot en met de oplevering moet je bezig zijn met veiligheid. Vraag je steeds af of je als opdrachtgever voldoende ruimte en tijd geeft om veilig te kunnen werken.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht weken 27 en 28
Bron: VdLC Publishers/consultants BV
De afgelopen 2 weken zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. Deze gaan o.a. over: Bekendheid met prijzen niet relevant, inschrijving hoeft niet terzijde te worden gelegd en onderhandeling met één ondernemer toegestaan.
Week 27   Week 28
Bijeenkomsten
Webinar – opstellen actieplan MVOI
 

Door te werken met een actieplan MVOI doe je recht aan duurzaamheids- en maatschappelijke thema’s en zo maak je met inkopen het verschil. Wil je snel aan de slag met het opstellen van een actieplan MVOI voor jouw organisatie? Meld je dan snel aan voor dit webinar op 2 augustus 2022. 

Lees meer
Community of Practice – Contractmanagement in circulaire inkooptrajecten 

Wil je inzicht in de mogelijkheden om circulariteit goed te borgen en te ontwikkelen in de contractfase en met andere inkopende organisaties en experts in gesprek om gezamenlijk verder te komen met vraagstukken rondom contractmanagement in circulaire inkooptrajecten? Meld je dan aan voor de Community of Practice (CoP) contractmanagement in circulaire inkooptrajecten die is begonnen op 3 mei 2022.

Lees meer
Community of Practice Digitale innovaties
 

Op 13 september 2022 start deze Community of Practice met een online sessie. In deze eerste sessie staan de drijfveren om als overheid met digitale innovaties aan de slag te gaan centraal. Met onder meer een presentatie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over bevindingen en adviezen uit het rapport: AI als de nieuwe systeemtechnologie.

Lees meer
Beter Aanbesteden met ambitie in Brabant en Zeeland 

Op donderdag 15 september 2022 organiseert Inkoopbureau West-Brabant samen met Beter Aanbesteden een online kennissessie: Beter Aanbesteden met ambitie in Brabant en Zeeland. In de deelsessies nemen experts uit het veld publieke organisaties in vogelvlucht mee langs een bepaald thema of uitdaging.

Lees meer
Marktdag Beter Aanbesteden Noord-Nederland

Gasloos bouwen, emissiereductie en het vergroten van de arbeidsparticipatie. Deze en andere maatschappelijke uitdagingen in Noord-Nederland vragen om innovatieve oplossingen, waarbij overheid en marktpartijen goed op elkaar kunnen inspelen. Met deze Marktdag op 28 september 2022 willen we opdrachtgevers en opdrachtnemers (vraag en aanbod) bij elkaar brengen en marktkansen ontwikkelen. 

Lees meer
Mini-symposium intern opdrachtgeverschap

In dit mini-symposium op 27 september 2022 benaderen we intern opdrachtgeverschap vanuit wetenschap en praktijk. Na afloop ben je in staat om de rol van intern opdrachtgever explicieter te benoemen, om interne opdrachtgevers in je organisatie te herkennen en weet je hoe je hen betrekt bij inkoopvraagstukken. 

Lees meer
Startwebinar voor publieke bestuurders: Inkopen met impact

Publieke bestuurders: opgelet! Uw inkoopbudget is een krachtig instrument. Hiermee kunt u sturen op duurzaamheid, sociale doelstellingen en een innovatieve, sterke regionale economie. Maar hoe werkt dat? En wat is dan uw rol? Dat hoort u in deze online crashcourse over de kracht van inkoop, op 7 oktober of 16 november 2022. 

Lees meer
Bekijk de volledige agenda
 
 

Wilt je jouw kennis over aanbesteden up-to-date houden en jouw competenties verder ontwikkelen? In onze agenda staan cursussen, opleidingen, webinars en congressen die je hierbij helpen. Hier vind je ook bijeenkomsten van anderen dan PIANOo.

Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties