‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 412
6 oktober 2022

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
 
Magazine: Beter Aanbesteden met een knipoog
Bron: Beter Aanbesteden
Aanbesteden lijkt droog en complex, maar kijk vanuit een andere invalshoek naar het onderwerp en je hebt een heel ander verhaal. Letterlijk. Auteur en aanbestedingsexpert Theo van der Linden schreef voor het eerste magazine Beter Aanbesteden 10 humoristische verhalen. De principes, (voor)oordelen en frustraties van aanbesteden door de bril van onder meer een chirurg, een datingexpert of Formule 1 fans.
Lees meer
Doe mee met de meting Ervaringen met Innovatiegericht Inkopen
Bron: PIANOo
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil het inkopen en ontwikkelen van innovatie in de publieke sector bevorderen. Daarvoor is het belangrijk inzicht te hebben in de ervaringen van (semi-) overheden in Nederland. Welke belemmeringen ervaren zij bij het inkopen van innovaties, waar is (meer) behoefte aan? Doe mee aan de meting of deel hem met collega’s of andere organisaties. 
Lees meer
Marktvisie Diversiteit en Inclusie bij inhuur
Bron: Buyer Groups
Publieke organisaties kunnen gezamenlijk een grote bijdrage leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt en een veilige sociale (werk)omgeving door het thema Diversiteit & Inclusie (D&I) op te nemen in aanbestedingen. De marktvisie is geschreven voor publieke organisaties, zodat zij D&I onderdeel kunnen maken van hun aanbestedingen.
Lees meer
Buyer Group AI beeldherkenning met drones publiceert consultatieverslag
Bron: Buyer Groups
Beeldherkenningstechnologie heeft de potentie om allerlei vraagstukken en publieke taken slimmer aan te pakken. Tegelijkertijd roept de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en drones ook allerlei vragen op. De Buyer Group Artificiële Intelligentie (AI) beeldherkenning met drones heeft het verslag van de marktconsultatie gepubliceerd.
Lees meer
Monitor: Randvoorwaarden voor Beter Aanbesteden
Bron: Beter Aanbesteden
Hoe staat het met de randvoorwaarden voor een professionele inkooppraktijk? Zijn opdrachtgevers goed geïnformeerd, hebben bedrijven een passend aanbod en hoe ervaart u de dialoog tussen deze partijen? We horen het graag! Om de activiteiten van Beter Aanbesteden zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften houden we de komende weken een onderzoek: de Monitor Beter Aanbesteden.
Lees meer
Bezoek Buyer Group Biobased Bouwmaterialen aan de Floriade
Bron: Buyer Groups
Onder het thema Growing Green Cities presenteert Floriade Expo 2022 oplossingen die nodig zijn om steden groener, gezonder en leuker te maken. Goede reden voor de projectleider van de Buyer Group Biobased Bouwmaterialen, Sara Vellenga, om betrokkenen bij de Buyer Group op 22 september 2022 uit te nodigen voor een bezoek aan de Floriade in Almere.
Lees meer
Utrecht en regio Amsterdam beloven duurzamere bouw dan wet voorschrijft
Bron: Cobouw
Om bij het gebruik van hulpmiddelen in de zorg meer rekening te houden met het milieu, is het essentieel dat duurzaamheid gaat meewegen bij keuzes in de zorg. Regie van de overheid is nodig om een transitie in gang te zetten. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan de minister van VWS.
Lees meer
Provincies en rijksdiensten gaan voorop in duurzaam gunnen
Bron: Bouwend Nederland
Ieder jaar zet Bouwend Nederland de 25 publieke opdrachtgevers in de bouw en infra in het zonnetje die zich onderscheiden in het uitvragen van duurzaamheid in hun aanbestedingen. In de aanloop naar de publicatie van de vierde editie van de Top 25 op 1 november 2022 worden de inspanningen van de aanbestedende diensten onder de loep genomen.
Lees meer
Kansen voor Publiek-Private Samenwerking bij maatschappelijk vastgoed
Bron: Ruimte OK
Er spelen tegelijkertijd meerdere grote opgaven op het gebied van het maatschappelijk vastgoed. Deze opgaven gaan over gebouwkwaliteit, duurzaamheid en (multi)functionaliteit. Uit een nieuwe verkenning, uitgevoerd door Building Values in samenwerking met Ruimte-OK, blijkt dat deze opgaven op een andere wijze, bijvoorbeeld met meer regie of vanuit een ander schaalniveau, goed te organiseren zijn.
Lees meer
Aan de slag met mensenrechten en milieu in productieketens
Bron: Denk Doe Duurzaam
De rijksoverheid past de Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) toe bij aanbestedingen om de markt te stimuleren om goederen en diensten op maatschappelijk verantwoorde wijze te produceren en te verhandelen. Hoe het Rijk dit de komende jaren gaat aanpakken, staat in de Uitvoeringsagenda ISV die onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 36 en 37
Bron: VdLC Publishers/consultants BV
In de afgelopen 2 weken zijn 7 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden kort besproken en gaan o.a. over: Alle relevante gegevens tellen mee bij bepalen abnormaal lage inschrijving, financiële gegevens 2014 ten grondslag aan dienstverleningsovereenkomst en ongelijk speelveld door individueel antwoord.
Week 36   Week 37
De milieukosten van catering in een ziekenhuis
Bron: CE Delft
Wat is de milieu-impact van een jaar lang catering in een ziekenhuis? Die vraag staat centraal in een onderzoek, dat is uitgevoerd voor de Buyer Group Voeding in de zorg van het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen. De milieu-impact is uitgedrukt in euro’s, dit worden ook wel ‘externe kosten’ genoemd. Deze kosten kun je vergelijken met de inkoopkosten van de voedselvoorziening in het ziekenhuis.
Lees meer
Bijeenkomsten
Community of Practice Digitale innovaties

Wat is er voor nodig om nieuwe digitale oplossingen met bijvoorbeeld algoritmes of big data te laten ontwikkelen en af te nemen? En wat vergt het van jouw organisatie om die digitale innovaties toe te passen? Wat zijn leerervaringen van anderen? Sluit je aan bij de Community of Practice (CoP) Digitale Innovaties. De CoP is op 13 september 2022 gestart. 



Lees meer
Netwerksessie: Inkoop - Verkoop regio Zuid-Holland Infra
Voor goede samenwerking is begrip, waardering en vertrouwen nodig. Op donderdag 13 oktober 2022 faciliteert Beter Aanbesteden het gesprek tussen ondernemers en aanbestedende diensten uit de regio Zuid-Holland. Aan de hand van stellingen gaan we in gesprek over samenwerken en aanbesteden in de grond-, weg-, en waterbouw (GWW).

Lees meer
GWW marktdag - regio Noord-Holland
Hoe geef je het Midden en Klein Bedrijf (MKB) een rol in het aanbestedingsbeleid binnen de sector grond- weg- en waterbouw (GWW)? Op onze marktdag, 27 oktober 2022, gaan we graag hierover met je in gesprek, in samenwerking met de BUCH gemeenten, gemeente Alkmaar en gemeente Dijk en Waard. 
Lees meer
Werkcongres Innovatiegericht Inkopen
Hoe kunnen overheden samen met de markt nog beter werken aan innovatieve oplossingen? Hoe bied je als opdrachtgever meer ruimte voor innovatieve oplossingen? Welke knelpunten ervaar je daarbij nog? Kom op 3 november 2022 naar Utrecht voor inspirerende keynotes, praktijkcasussen én om met elkaar de inkooppraktijk innovatiegerichter te maken.
Lees meer
Meer bijeenkomsten
  7 okt Startwebinars voor publieke bestuurders: Inkopen met impact
11 okt Community of Practice – Contractmanagement in circulaire inkooptrajecten
12 okt Webinar - opstellen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI)
28 okt  Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen, de praktijk
  1 nov  Online inloopspreekuur ondersteuning actieplan MVOI
  1 nov Online vragenuurtje MVI-zelfevaluatie tool (MVI ZET)
10 nov  Circulaire Beurs 2022
15 nov Aan de slag met Beter Aanbesteden
16 nov Startwebinars voor publieke bestuurders: Inkopen met impact
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties