‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 415
17 november 2022

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
CoP Digitale innovaties: hoe doe je zaken met start-ups?
Bron: PIANOo
Digitale innovaties komen niet alleen van de gevestigde namen in de markt. Het zijn vaak de start-ups die met vernieuwende oplossingen komen. Maar hoe ga je daar als aanbestedende dienst mee in zee? Roland Geraerts van start-up uCrowds en Janine Swaak van de provincie Overijssel deelden op 11 oktober 2022 hun ervaringen in de CoP Digitale innovaties.
Lees meer
Veel animo voor Subsidieregeling Beter Aanbesteden
Bron: Beter Aanbesteden
Het programma Beter Aanbesteden publiceerde op 15 juni 2022 een subsidieregeling. Binnen deze regeling werd in totaal voor 400.000 euro subsidie verleend aan gemeenten en ondernemers. Daarmee kunnen zij de aanbestedingspraktijk in hun regio of branche verbeteren.
Lees meer
Duitse nationalisatie Gazprom-dochter biedt Nederlandse gemeenten uitweg
Bron: NOS
Gemeenten hoeven hun energiecontract met het voormalige Gazprom Energy niet langer te verbreken. Duitsland nationaliseerde gisteren de Europese tak van het Russische staatsgasbedrijf. Daarmee valt ook de Nederlandse dochteronderneming niet meer onder de Europese sancties, laat Energieminister Rob Jetten (D66) de Kamer weten.
Lees meer
Bijna 100 bouwprojecten gegund voor 1 euro of minder
Bron: Cobouw
Ondanks meerdere waarschuwingen van de Europese Commissie lappen inkopers van gemeenten, Rijkswaterstaat en ProRail de regels voor het publiceren van aanbestedingsdata in TenderNed aan hun laars. In 2021 telde Cobouw 92 gunningen van bouwprojecten met een fictieve opdrachtwaarde van slechts 1 euro of minder. Waarom doen ze dat? 
Lees meer
Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts (Commissie) heeft 2 nieuwe adviezen gepubliceerd. Deze gaan over: Beroep op artikel 2.32 Aw slaagt niet en klacht over 'te luxe' technische specificaties ongegrond. 
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 42 en 43
Bron: VdLC Publishers/consultants BV
In de afgelopen 2 weken zijn 9 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden kort besproken en gaan o.a. over: Beroep op uitzondering Didam-arrest faalt, provincie voldoet niet aan motiveringsplicht, geen ontoelaatbare verstoring van het level-playing-field en voldoende transparant en reële tarieven.
Week 42   Week 43
BZK, VNG/VvG en NEPROM hebben Didam-handreiking uitgebracht
Bron: Ministerie BZK
Het ministerie van BZK, NEPROM en VNG/VvG hebben een handreiking uitgebracht over de implementatie van het arrest Didam in het gemeentelijke grond(uitgifte)beleid bij gebiedsontwikkeling. De handreiking biedt ondersteuning bij de implementatie van het Didam-arrest en omvat praktische stappenplannen voor zowel de selectieprocedure als een-op-een transacties.
Lees meer
Hof van Justitie verduidelijkt regels omtrent abnormaal lage inschrijvingen
Bron: Europa Decentraal
Het Europese Hof van Justitie buigt zich in deze zaak over Bulgaarse identiteitsdocumenten over abnormaal lage inschrijvingen en hoe aanbestedende diensten daar mee om moeten gaan. Duidelijkheid wordt gegeven over de rol van automatische mechanismen voor het identificeren van abnormaal lage inschrijvingen en de mogelijkheden van rechterlijke toetsing bij het gebruik daarvan.
Lees meer
Transitieteam geeft advies over dwingender gebruik MKI
Bron: De Circulaire Bouweconomie
De Milieu Kosten Indicator (MKI) staat bekend als een beproefd en uniform instrument om de milieu-impact over de levensduur van een bouwelement of bouwwerk te berekenen. Adviesbureau Rebel leverde eind juni 2022 in opdracht van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie een verkenning op met een advies over hoe de MKI minder vrijblijvend kan worden toegepast in de GWW.
Lees meer
De 25 duurzaamste publieke aanbesteders boeken stevige progressie
Bron: Bouwend Nederland
Eén keer per jaar analyseert het Aanbestedingsinstituut alle openbare aanbestedingen van de afgelopen 2 jaar. De aanbestedende diensten die innovaties het meeste aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid worden gerangschikt in een Top 25. Voor de vierde keer op rij voert de provincie Noord-Brabant de ranglijst van duurzame publieke opdrachtgevers aan.
Lees meer
Bijeenkomsten
Ondertekening Manifest
MVOI - 24 november
Nederlandse overheden geven jaarlijks voor ruim 85 miljard euro uit aan producten, werken en diensten. Als de opdrachtgevers en inkopers van al deze aanbestedende diensten de juiste, duurzame keuzes maken, vormen we als geheel een krachtig netwerk op weg naar een duurzame, sociale wereld. Dat netwerk maken we concreet via ondertekening van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen 2022-2025.
Lees meer
Mini-symposium Intern opdrachtgeverschap
Om organisatiedoelen en maatschappelijke ambities te realiseren is goed intern opdrachtgeverschap onmisbaar. Dit vergt een goede samenwerking binnen jouw organisatie. In dit mini-symposium op 1 december 2022 combineert Marleen Hermans (Hoogleraar, Tu Delft) theorie met de praktijk. Voor inkoopadviseurs van publieke organisaties.
Lees meer
Quick-fix-sessie: Circulair en Biobased Inkopen in de Bouw
PIANOo organiseert op 1 december 2022 de Quick-Fix sessie over inkoopvraagstukken rondom circulair en biobased bouwen. We willen belemmeringen schrappen uit ‘standaard’ uitvragen en zo veel meer potentie creëren voor de toepassing van biobased en circulaire bouwmaterialen. 
Lees meer
Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen
Tijdens deze wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen op 8 december 2022 nemen we je in hoog tempo mee in recente onderzoeken en verschillende visies op innovatiegericht inkopen. Dit helpt je bij het verbeteren van beleid voor innovatiegericht inkopen en de implementatie hiervan.
Lees meer
Meer bijeenkomsten
22 nov Webinar - opstellen Actieplan MVOI
  6 dec Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen: Direct aan de slag met Circulair Inkopen
  7 dec  Webinar - opstellen Actieplan MVOI
  8 dec Marktdag Circulair Aanbesteden Regio Zwolle
13 dec CoP - Contractmanagement in circulaire inkooptrajecten
13 dec Online inloopspreekuur ondersteuning actieplan MVOI
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties