‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 416
1 december 2022

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
Goed voorbereid op de accountantscontrole van aanbestedingen
Bron: Beter Aanbesteden
Per 1 januari 2023 moeten decentrale overheden zelf een rechtmatigheidsverantwoording opnemen in hun jaarrekening. De accountant controleert die jaarrekening en de bijbehorende rechtmatigheidsverantwoording op getrouwheid. Het programma Beter Aanbesteden biedt adviezen en modeldocumenten voor een goede administratie en het voorkomen van onrechtmatigheden. 
Lees meer
CoP Digitale Innovaties: Hoe verstandig algoritmische toepassingen inkopen
Bron: PIANOo
Kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in de taken die overheden uitvoeren. Maar onder welke voorwaarden kun je algoritmische toepassingen inkopen zonder juridische problemen? Jeroen Naves, advocaat bij Pels Rijcken, schetste in de CoP Digitale Innovaties de speelruimte voor inkopers met het oog op de aanstaande Europese Artificial Intelligence (AI) Act.
Lees meer
Tussentijdse marktvisie circulaire bouwmaterialen gepubliceerd
Bron: Buyer Groups
De Buyer Group Circulaire Bouwmaterialen presenteert de Aanzet tot de marktvisie circulaire bouwmaterialen. Hiermee wordt een volgende stap gezet in het inkopen van circulaire bouwmaterialen. Met dit document wil de Buyer Group woningcorporaties, gemeenten en investeerders/beleggers op de hoogte brengen van de tussentijdse onderzoeksresultaten.
Lees meer
Handreiking toepassing Regeling bevordering schone wegvoertuigen gewijzigd
Bron: PIANOo
Vanaf 2023 belt PIANOo aanbestedende diensten die gebruik maken van raamovereenkomsten (dit zijn veelal diegenen met een groot wagenpark) over het aantal voertuigen dat wordt aanbesteed binnen raamcontracten. Aanbestedende diensten moeten zelf de aantallen bijhouden. Deze registratie is relevant voor de periodieke rapportage aan de Europese Commissie.
Lees meer
Overheden maken impact met MVOI
Bron: Rijksoverheid
Met een feestelijk ondertekenmoment is op 24 november 2022 het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) 2022-2025 van start gegaan. De 64 deelnemers die hun handtekening hebben gezet onder het manifest, zeggen daarmee toe dat ze bij het opdrachtgeven en inkopen oog hebben voor de maatschappelijke impact.
Lees meer
Slechte arbeidsomstandigheden in toeleveringsketen verdienen meer aandacht
Bron: Inkoperscafe
Het WK voetbal in Qatar roept veel weerstanden op vanwege de onmenselijke arbeidsomstandigheden van Aziatische arbeidsmigranten. Het leidde tot duizenden doden en daarnaast ook veel andere misstanden. Er zijn echter veel meer gevallen waarin dergelijke ondermaatse arbeidsomstandigheden optreden. Inkoop kan dit verbeteren door eisen te stellen aan leveranciers en gericht met hen samen te werken.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 44 en 45
Bron: VdLC Publishers/consultants BV
In de afgelopen 2 weken zijn 8 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden kort besproken en gaan o.a. over: Didam-arrest van toepassing, kandidaat mocht zich rechtstreeks inschrijven, beoordelingskader niet onjuist toegepast, Europees Hof gaat in op begrip ‘fabrikant’ en geen toetsbare en redelijke selectiecriteria.
Week 44   Week 45
Buyer groups: Potentiële duurzaamheidswinst door nieuwe manier van MVI
Bron: RIVM
In 2020 heeft het ministerie van IenW zogeheten Buyer Groups georganiseerd om Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) te stimuleren. In totaal zijn 13 Buyer Groups in 2020 begonnen voor verschillen productgroepen, zoals bouwmaterialen, bewegwijzering en nieuwbouw. Het RIVM heeft in opdracht van IenW de resultaten verzameld die deze Buyer Groups tot nu toe voor deze doelen hebben gehaald.
Lees meer
Bijeenkomsten
Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen
Tijdens deze wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen op 8 december 2022 nemen we je in hoog tempo mee in recente onderzoeken en verschillende visies op innovatiegericht inkopen. Dit helpt je bij het verbeteren van beleid voor innovatiegericht inkopen en de implementatie hiervan.
Lees meer
Marktdag Circulair Aanbesteden Regio Zwolle
Met deze marktdag op 8 december 2022 willen we opdrachtgevers en opdrachtnemers met een focus op GWW- sector in de regio Zwolle bij elkaar brengen. Om zo marktkansen in de circulaire economie te ontwikkelen en te bespreken. Hoe kunnen ondernemers inspelen op de inkoop van de gemeenten en daarmee bijdragen aan een circulaire economie?
Lees meer
InfraTech 2023 - Move Forward!
InfraTech 2023 vindt plaats van 17 tot en met 20 januari 2023 in Rotterdam Ahoy. InfraTech is hét kennisplatform waar de opdrachtgevers, aannemers, ingenieursbureaus en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort.  PIANOo is één van de samenwerkingspartners en is vertegenwoordigd in de programmacommissie.

Lees meer
Quick-fix-sessie: Circulair en Biobased Inkopen in de Bouw
PIANOo organiseert op 17 februari 2023 de Quick-Fix sessie over inkoopvraagstukken rondom circulair en biobased bouwen. We willen belemmeringen schrappen uit ‘standaard’ uitvragen en zo veel meer potentie creëren voor de toepassing van biobased en circulaire bouwmaterialen. Voor Inkopers, (intern) opdrachtgevers, project- en productontwikkelaars, bouwers, wooncorporaties, gemeenten, provincies, ingenieurs en ontwerpers.
Lees meer
Meer bijeenkomsten
  6 dec Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen: Direct aan de slag met Circulair Inkopen
  7 dec  Webinar - opstellen Actieplan MVOI
13 dec CoP - Contractmanagement in circulaire inkooptrajecten
13 dec Online inloopspreekuur ondersteuning actieplan MVOI
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties