‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Thema-update innovatiegericht inkopen

juli 2022

Online lezen
  |  Afmelden
 

Thema-update innovatiegericht inkopen
In deze thema-update innovatiegericht inkopen leest u het laatste nieuws, terugblikken op kennissessies en aankomende evenementen.
Nieuws
Community over digitale innovaties en de inkoop ervan
Zijn er vraagstukken binnen je organisatie of maatschappelijke uitdagingen waarvoor nieuwe oplossingen nodig zijn en waarbij digitale technologie een rol speelt? Wil je (meer) inzicht in hoe je digitale innovatie kunt afnemen en welke randvoorwaarden van belang zijn? Ga dan vanaf 13 september in de Community of Practice Digitale innovaties in gesprek met andere overheden en experts.
Lees meer
Europese steden ontwikkelen samen AI-oplossingen in pre-commercieel traject
Europese steden duurzamer maken met behulp van AI-oplossingen. Dat is waar 5 steden, waaronder Amsterdam aan werken, met AI4Cities. Samen doorlopen zij een pre-commercieel inkooptraject. Het project, dat in de testfase zit, kwam aan bod tijdens de sessie van Procure2Innovate (P2I) op het PIANOo Congres. Het netwerk voor expertisecentra op het gebied van innovatiegericht inkopen belichtte in de sessie ook de resultaten van 4 jaar P2I.
Lees meer
Subsidies en samenwerking om innovatiegericht inkopen te bevorderen
Binnen Europa zijn er veel mogelijkheden om met elkaar innovatiegericht inkopen te bevorderen en de rol van de overheid als launching customer te versterken. De werkgroep Innovatiegericht Inkopen belichtte verschillende subsidiemogelijkheden tijdens het PIANOo Congres in de sessie ‘EU grants and collabs’ en deelde eigen ervaringen.
Lees meer
Werkgroep Innovatiegericht inkopen zoekt onderzoekstagiairs
De werkgroep Innovatiegericht inkopen wil knelpunten bij innovatiegericht inkopen identificeren. Om hier onderzoek naar te doen, is de werkgroep voor september 2022 t/m december 2022 op zoek naar stagiairs op HBO- en universitair niveau.
Lees meer
Proeftuinen gezocht voor toepassing beeldherkenning en remote sensing in de leefomgeving
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) daagt ondernemers uit om met AI-toepassingen te komen voor beeldherkenning en remote sensing in de leefomgeving. De uiteindelijke innovatie moet kunnen worden ingekocht door een aanbestedende dienst. In fase 2 van de SBIR moeten geselecteerde innovaties getest worden in een publieke proeftuin.
Lees meer
Commissiedebat: Streefcijfers en knelpunten voor innovatiegericht inkopen
Tijdens een debat op 25 mei heeft minister Adriaansens met de Tweede Kamer-commissie voor Innovatie gesproken over mogelijke streefcijfers voor innovatiegericht inkopen. De minister gaf aan dat de Werkgroep Innovatiegericht Inkopen de knelpunten bij innovatiegericht inkopen wil aanpakken en zo actiegericht aan de slag gaat. Dit najaar doet de werkgroep hier onderzoek naar. Eind 2022 zal Adriaansen de Kamer informeren over de resultaten en vervolgens kijken of streefcijfers kunnen bijdragen aan het wegnemen van knelpunten.
Lees meer
Terugblik: Scale Up - met marktpartijen en kennispartners naar innovatie (PIANOo Congres 2022)
Met innovatieve oplossingen bezoekersstromen voorspellen en drukte op hotspots in de openbare ruimte voorkomen. Dat is de uitdaging die publieke partners uit de Metropoolregio Amsterdam met project  Scale Up in een innovatiepartnerschap in de markt zetten. In nauwe samenwerking met de markt en met kennispartners ontwikkelden en testten zij oplossingen. Einddoel: inkoop van deze maatwerkoplossing. Eefje Smeulders (gemeente Amsterdam) deelde haar ervaringen met het innovatiepartnerschap in een sessie op het PIANOo congres 2022.
Lees de terugblik
Bijeenkomsten
Terugkijken: Webinar innovatievriendelijke inkoop
 
Strikte regels rondom inkoop en aanbesteding bij overheidsorganisaties vormen vaak een belemmering voor innovatie. Hoe creëer je ruimte voor vernieuwing in dit proces? Haagse Beek organiseerde een vraaggesprek waarin de lessen van organisaties die hun inkoopproces écht anders vormgeven samenkomen. Sprekers in dit webinar zijn Frédéric Baervoets (Nido, Innovatielab Belgische Federale Overheid), Richard Lennartz (HIS), Rolf Zeldenrust (PIANOo) en WeslFey Veekman (Rijkswaterstaat). Het webinar maakt deel uit van de reeks Vernieuwing in de uitvoering.
Kijk terug
Community of Practice Digitale innovaties (online)
13 september
Deze startbijeenkomst van de CoP draait om de drijfveren om als overheid met digitale innovaties aan de slag te gaan. Met onder meer een presentatie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over bevindingen en adviezen uit het rapport: AI als de nieuwe systeemtechnologie. Gemeente Rotterdam vertelt over hun digitale innovatietraject ‘Open urban platform - Digitale Stad’, waarvan de aanbesteding op dit moment loopt.
Lees meer 
Congres Innovatiegericht Inkopen 
3 november
Hoe kunnen overheden samen met de markt werken aan innovatieve oplossingen? Hoe bieden ze als opdrachtgever meer ruimte voor innovatieve oplossingen? Welke knelpunten ervaren ze daarbij nog? PIANOo en de werkgroep Innovatiegericht Inkopen organiseren een congres met inspirerende praktijkcasussen en werksessies om met elkaar knelpunten en mogelijke oplossingen te inventariseren.
Lees meer
Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen 
8 december
Tijdens deze wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen nemen we je in hoog tempo mee in actuele onderzoeken en verschillende visies op innovatiegericht inkopen. Dit helpt je bij het verbeteren van beleid voor innovatiegericht inkopen en de implementatie hiervan. Professoren en studenten van verschillende universiteiten delen hun inzichten met elkaar en de deelnemers en gaan daarover in dialoog.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties