‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Thema-update innovatiegericht inkopen

december 2022

Online lezen
  |  Afmelden
 

In deze thema-update innovatiegericht inkopen leest u het laatste nieuws, terugblikken op kennissessies en aankomende evenementen.
Nieuws
Terugblik: Werkcongres Innovatiegericht Inkopen
Zo’n 100 inkoopprofessionals uit de publieke sector kwamen op 3 november 2022 samen in Utrecht voor het Werkcongres Innovatiegericht inkopen van PIANOo. De deelnemers genoten van inspirerende keynotes, een casecarrousel en sloten de dag af met het formuleren van knelpunten en aanbevelingen om innovatiegericht inkopen te stimuleren. Zo droegen zij bij aan een advies over innovatiegericht inkopen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat.
Lees meer
Gratis ondersteuning bij innovatiegerichte aanbesteding
EAFIP, het Europese initiatief voor ondersteuning bij innovatiegericht inkopen, lanceert om de 3 maanden een nieuwe oproep waarmee je gratis ondersteuning kunt aanvragen. Aanbestedende diensten die een concreet innovatieproject starten, of gestart zijn, kunnen hun project hiervoor aanmelden. De huidige oproep is open tot 16 januari 2023.
Lees meer
Terugblikken: lessen uit Community of Practice Digitale Innovaties
Digitale innovaties zoals algoritmes en big data bieden in potentie veel waarde voor publieke organisaties. Maar hoe regel je de inkoop? In de Community of Practice Digitale Innovatie leren strategische inkoopadviseurs, innovatiemanagers en programmamanagers van elkaar en van inspirerende sprekers. De CoP kwam inmiddels al vier keer bijeen in een online themasessie. Lees de belangrijkste lessen in onze terugblikken: 

Drijfveren voor Digitale Innovatie: Professor Haroon Sheikh belicht de aanbevelingen van het WRR-rapport ‘AI als systeemtechnologie’ en wat inkopers hieruit kunnen halen. Gemeente Rotterdam gaat in op de drijfveren achter en de aanbesteding van Digitale Stad. Een digitaal open urban platform, met een driedimensionale digitale kopie van de stad. 
Hoe doe je zaken met start-ups?: Hoe ga je in zee met vernieuwende start-ups? In welke samenwerkingsvorm bied je ze de kans om hun innovatie tot wasdom te brengen? Roland Geraerts van start-up uCrowds en Janine Swaak van de provincie Overijssel delen hun ervaringen.
Hoe koop je verstandig algoritmische toepassingen in?: Onder welke voorwaarden kun je algoritmische toepassingen inkopen zonder juridische problemen? Jeroen Naves, advocaat bij Pels Rijcken, schetst de speelruimte voor inkopers met het oog op de aanstaande Europese Artificial Intelligence (AI) Act. 
Hoe innovaties beproeven met pilots en prototypes?: Marieke van Putten, innovatiemanager bij het ministerie van BZK deelt haar ervaring met SBIR. Paul ter Beek, innovatie- en technologie adviseur, gaat in op de lessen die Belastingdienst leerde bij het inkopen van proof of concepts en pilots om technische vernieuwingen te verkennen.

Interesse? Aansluiten bij de CoP kan nog steeds! In 2023 komt de CoP tweemaandelijks bijeen.
Meld je aan
Praktijkvoorbeeld innovatiepartnerschap - Zwolle benut kunstgras als warmtebron
Op het voetbalveld kan het er soms heet aan toe gaan. In Zwolle is dat precies waar ze op hopen. Want op zonnige dagen vormen de hectaren kunstgras wellicht een extra speelveld om duurzame warmte te scoren. Om dit idee tot wasdom te brengen vormt de gemeente een innovatiepartnerschap met het bedrijfsleven.
Lees meer
Ministerie van EZK wint Europese innovatie inkoopprijs
Het Ministerie van EZK won in oktober 2022 de Procura+ award voor Innovation Procurement of the Year. EZK won deze Europese award voor het ICT-project IWR2021, een project voor werkplek hardware. De jury beoordeelde het als uiterst innovatief project, dat de markt sterk heeft uitgedaagd en een nieuwe standaard in het veld heeft gezet, door voor het eerst veel elementen in ICT toe te passen. Gemeente Utrecht won de Procura+ award voor Sustainable Procurement of the Year voor haar duurzaam voedselbeleid. Procura+ is een netwerk van Europese overheidsinstanties die actief zijn op het gebied van duurzame inkoop.
Lees meer
Innovatiepartnerschap wordt nauwelijks gebruikt
In 2016 werd het innovatiepartnerschap als nieuwe aanbestedingsprocedure geïntroduceerd in de Aanbestedingswet. Nu, 6 jaar later, wordt de procedure nog nauwelijks toegepast. Zo blijkt uit een analyse van TenderNed. In 2018 werd de procedure het vaakst toegepast: 12 keer. Daarna verloor ze haar populariteit. In 2021 werd de procedure nog maar 3 keer gebruikt.
Lees meer
Gasunie meest innovatievriendelijke publieke inkoper 2021
Inzetten van innovatievriendelijke instrumenten als een prijsvraag, innovatiepartnerschap of SBIR kan het inkopen van innovaties makkelijker maken. Samen met de Universiteit Utrecht en TenderNed dook PIANOo in de data en stelden we over 2021 een top 10 van ‘innovatievriendelijke inkopers’ in de publieke sector op. De Nederlandse Gasunie kocht naar verhouding het meest innovatievriendelijk in over 2021. Verder zien we dat sinds 2019 de innovatievriendelijkheid van aanbestedingen iets afneemt.
Lees meer
Buyer Group AI beeldherkenning met drones publiceert consultatieverslag
Beeldherkenningstechnologie heeft de potentie om allerlei vraagstukken en publieke taken slimmer aan te pakken. Tegelijkertijd roept de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en drones ook allerlei vragen op. De Buyer Group Artificiële Intelligentie (AI) beeldherkenning met drones organiseerde daarom een marktconsultatie om meer inzicht te krijgen in thema’s als ethiek en publieke acceptatie, informatiebeveiliging en het delen van data. Het verslag van de marktconsultatie is gepubliceerd.
Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties