‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 422
23 februari 2023

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
Nieuwe collega’s gezocht, 6 vacatures
Bron: PIANOo
Wil jij aanbesteden in Nederland verder professionaliseren? Heb jij verstand van inkopen en aanbesteden en de drive om maatschappelijke impact te maken? Dan zoekt PIANOo jou!
Lees meer
Nieuwe e-learning Ketenverantwoordelijkheid en ISV
Bron: PIANOo
Volg de nieuwe en kosteloze e-learning van PIANOo die helpt om Ketenverantwoordelijkheid en ISV toe te passen in het inkoopproces. Deze basistraining biedt de nodige kennis, handvatten en instructies om in de keten misstanden op het gebied van natuur, milieu, mensen- en arbeidsrechten te herkennen en tegen te gaan.
Lees meer
Kamerbrief Nationaal Plan MVI en Manifest
Bron: PIANOo
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de acties uit het Nationaal plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen voor 2021. De brief die op 15 februari 2022 naar de Tweede Kamer is verzonden, draait om de 7 actielijnen vanuit het Nationaal plan en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en acties sinds begin 2021.
Lees meer
Onderzoek naar vergroten afname biologische producten binnen het Rijk
Bron: PIANOo
Tijdens de behandeling van de BZK-begroting voor het jaar 2022 is een motie van de leden Bromet (GroenLinks) en Van der Plas (BBB) aangenomen. De regering werd verzocht te onderzoeken hoe de Rijksoverheid de afname van biologische producten van Nederlandse boeren en tuinders kan vergroten en daarbij te kijken naar de aanbestedingseisen. Minister Bruins Slot laat in een Kamerbrief weten dat er eind 2021 en begin 2022 al onderzoek is verricht door het ministerie.
Lees meer
Praktijkvoorbeeld inkoop emissieloze voertuigen
Bron: PIANOo
Als aanbestedende dienst ben je door de Regeling bevordering schone wegvoertuigen verplicht om bij de aanschaf van wegvoertuigen een minimumpercentage schone voertuigen in te kopen. Steeds meer organisaties hebben ervaring met het inkopen van emissieloze voertuigen en materieel. Afvalinzamelingsbedrijf AVRI werd hierin ondersteund door een adviesbureau.
Lees meer
Handreiking helpt gemeenten met zero-emissie doelgroepenvervoer
Bron: CROW
Gemeenten die zich voorbereiden op het emissievrij maken van doelgroepenvervoer in 2025, kunnen inspiratie opdoen in een handreiking die CROW heeft uitgebracht. De publicatie biedt handvatten voor het aanbesteden, implementeren en beheren van zero-emissie in het doelgroepenvervoer.
Lees meer
Nieuw advies Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts (Commissie) heeft 1 nieuw advies gepubliceerd. Dit betreft: Verplichting tot handhaving onduidelijke eis? Niet vast te stellen of sprake is van wezenlijke wijziging.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht weken 5 en 6
Bron: VdLC Publishers/consultants BV
In de afgelopen weken zijn er 8 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd, waarvan 7 op rechtspraak.nl en 1 op curia.europa.eu. De uitspraken worden kort besproken en gaan o.a. over: Aluminiumkisten voldoen aan de eisen, reële tarieven voor inkoop gezinshuizen, winstnormering niet onaanvaardbaar en geen sprake van gelijk speelveld door onduidelijkheid prijslijsten.
Week 5   Week 6
Duurzame gunningen infra groeien
Bron: Cobouw
Door eisen te stellen aan een aanbesteding, kunnen opdrachtgevers de verduurzaming van de infastructuur bevorderen. Het Rijk nam het voortouw en provincies en grotere gemeenten volgen nu.
Lees meer
Duurzame schoonmaakaanbesteding: niet uitvragen wat je niet nodig hebt
Bron: Service Management
Advocaat Suzanne Brackmann nam woensdag 8 februari kijkers naar de CSU Innovatieboost online mee in de laatste trends in aanbestedingen en maatschappelijk verantwoord inkopen. Hoe verwerk je als opdrachtgever duurzaamheid en circulariteit in je uitvraag? Brackmann: ‘Wat je niet nodig hebt, moet je niet uitvragen.’
Lees meer
Bijeenkomsten
Duurzame markttransformaties: jouw inkoopopdracht als game changer 
Hoe versnel je met jouw (inkoop)opdracht vanuit de rijksoverheid de markttransitie naar (sociale) duurzaamheid? Laat je op 9 maart inspireren tijdens een rondetafelgesprek waarin experts het framework van markttransformaties toepassen op de markt van kantoormeubilair.
Lees meer
Community of Practice Digitale innovaties
 
 
Wat is er voor nodig om nieuwe digitale oplossingen met bijvoorbeeld algoritmes of big data te laten ontwikkelen en af te nemen? En wat vergt het van jouw organisatie om die digitale innovaties toe te passen? Sluit je aan bij de Community of Practice (CoP) Digitale Innovaties. In de online sessie op 14 maart gaan we in op het inkopen van onderzoek en ontwikkeling en het experimenteren in een open community.
Lees meer
De Week van Beter Aanbesteden

Hoe zorgen we dat we als overheden en ondernemers hart voor elkaar hebben, in plaats van hard voor elkaar zijn? Daar draait de week van #Beter Aanbesteden ook dit jaar om, van 27 t/m 31 maart. Er zijn 4 kennissessies gepland. Bekijk het programma, doe mee en deel je activiteiten met ons.

Lees meer
Direct aan de slag met Circulair Inkopen

Meters maken in de circulaire economie? Met inkoop kun je veel impact maken op succesfactoren als ketensamenwerking, transparantie en duurzaamheid. In deze sessie op 20 april licht PIANOo - in samenwerking met Rijkswaterstaat en Nevi - circulair inkopen toe. Met inspirerende praktijkvoorbeelden, resultaten en concrete handvatten op basis van kennis en expertise uit het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen.

Lees meer
Volg ons
     t  in    
Contact
E-mail opties