Nieuwe Handreiking Beste prijs-kwaliteitverhouding - een verdiepingsversie
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

PIANOo-alert nr. 459
25 juli 2024

Online lezen  |  Afmelden

De PIANOo-alert informeert u over nieuwe publicaties, jurisprudentie en bijeenkomsten van PIANOo. Daarnaast geeft deze nieuwsbrief een overzicht van wat er speelt in de media rond inkopen en aanbesteden.
Nieuw: Handreiking Beste prijs-kwaliteitverhouding Deel 2 - een verdiepingsversie
Bron: PIANOo
De handreiking Beste prijs-kwaliteitverhouding Deel 2 - een verdiepingsversie is gepubliceerd. De prominente rol van innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke impact resulteert in uitdagendere aanbestedingstrajecten. Deze handreiking is een naslagwerk en helpt je om een verdiepingsslag te maken.
Lees meer
Doe mee aan de Monitor Beter Aanbesteden 2024
Bron: Beter aanbesteden
Wil jij bijdragen aan het verbeteren van de aanbestedingspraktijk? Vul dan de Monitor Beter Aanbesteden 2024 in! Hoe is het in 2024 gesteld met de inkooppraktijk? Zijn opdrachtgevers goed geïnformeerd, hebben bedrijven een passend aanbod en hoe ervaar je de dialoog tussen deze partijen? Enkele vragen die je tegenkomt in de Monitor 2024. Geïnteresseerd? Doe dan nu mee!
Lees meer
Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts
Bron: Commissie van Aanbestedingsexperts
De Commissie van Aanbestedingsexperts (Commissie) heeft 3 nieuwe adviezen gepubliceerd. De adviezen betreffen: motivering kan keuze voor enkelvoudig onderhandse procedure niet dragen, wezenlijke wijziging bij private aanbesteding niet vast te stellen en had een opdracht voor opsporingssoftware aanbesteed moeten worden?
Lees meer
Dataset aanbestedingsdata 1e en 2e kwartaal 2024 beschikbaar
Bron: TenderNed
TenderNed heeft de gegevens uit het aankondigingenplatform van het 1e en 2e kwartaal van 2024 toegevoegd aan de openbare dataset. Deze bevat alle openbare aanbestedingsdata vanaf 2016. Op de pagina Datasets aanbesteden kunt u de dataset downloaden als Excel- of JSON-bestand.
Lees meer
Social return: geen verplicht nummer, maar krachtig instrument
Bron: Rijkswaterstaat
De overheid wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans bieden op werk of ontwikkelingsmogelijkheden. Hiervoor is de social return-verplichting een belangrijk instrument. Rijkswaterstaat heeft hiervoor het concept Groeituin Social Return ontwikkeld, en werkt hierin samen met opdrachtgevers om mensen naar duurzaam werk te begeleiden.

Lees meer
UEA sneller in te vullen: zo werkt het
Bron: TenderNed
TenderNed heeft vorig jaar enkele wijzigingen doorgevoerd aan het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Het doel daarvan is dat ondernemers het document sneller kunnen invullen. Omdat bij enkele ondernemers onduidelijkheid bestaat over het beantwoorden van de vragen, geeft TenderNed een toelichting.
Lees meer
Podcast Nog groener aanbesteden: ontbossing, rapporteren en due diligence
Bron: Bestek - de Aanbestedingspodcast
In deze podcast spreekt prof. mr. Willem Janssen (bijzonder hoogleraar (RUG) en hoofddocent aanbestedingsrecht (UU) met mr. Mariska Verseveld (senior aanbestedingsexpert, PIANOo) over groen aanbesteden, en zetten zij de discussie voort over de grote hoeveelheid Europese wetgeving die er al is of aankomt met groene verplichtingen voor aanbestedende diensten.
Lees meer
Internetconsultatie Wijziging Regeling bevordering schone wegvoertuigen
Bron: Overheid.nl
De Rbsw verplicht de aanbestedende diensten om een bepaald percentage van hun voertuigen en voertuigdiensten emissievrij aan te besteden. De huidige percentages zijn laag en worden met gemak behaald. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) stelt voor om deze percentages te verhogen. Je kunt tot 20 augustus 2024 reageren.
Lees meer
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht weken 27 en 28
Bron: VdLC publishers/consultants BV
Er zijn 3 uitspraken gepubliceerd op rechtspraak.nl. Deze gaan o.a. over: opschuiven implementatiedatum is geen wezenlijke wijziging, vervanging onderaannemer niet in strijd met algemene beginselen van behoorlijk bestuur en het arrest over indienen UEA door VOF moet worden vernietigd.
week 27   week 28
Zuivere koffie op je werkplek? 10 tips voor aanbestedingsprocedures
Bron: Wageningen University & Research
Voor veel werknemers is goede koffie op hun werk één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Maar welke route heeft die koffie afgelegd voordat hij in de automaat terecht kwam? Onderzoekers Miriam Vreman en Maartje de Jong van Wageningen Economic Research schreven een white paper met 10 tips voor duurzame en eerlijke koffie-aanbestedingen.
Lees meer
Bijeenkomsten
Marktoriëntatie: Handvatten aanbesteding architecten

Welke knelpunten ervaren aanbestedende diensten en architecten tijdens aanbestedingen? Is het uitvragen van voorlopig ontwerp (VO) disproportioneel? Sluit de DNR 2011 nog aan bij de praktijk? Tijdens deze marktoriëntatie op 12 september 2024 ontvang je alle benodigde handvatten voor een succesvolle aanbesteding.

Lees meer
Themasessie Leernetwerk AI Beeldherkenning: Delen van data, AI en informatie

Het Leernetwerk AI Beeldherkenning organiseert meerdere sessies over thema's die volgen uit de marktvisie van de Buyer Group AI Beeldherkenning met drones is. De themasessie van 17 september 2024 gaat over het delen van data, AI en informatie.


Lees meer
Sessie CoP Digitale Innovaties: Beheer

De Community of Practice (CoP) Digitale Innovaties organiseert in 2024 in totaal 4 sessies over het aanschaffen van oplossingen waarin AI en algoritmen een rol spelen. De sessie van 24 september 2024 gaat over het beheren van de oplossing waarin AI en algoritmen een rol spelen.

Lees meer
MVOI contractmanagement: verdiepingssessies

Hoe kun je MVOI-thema’s in de contractfase al toepassen, bewaken en ontwikkelen? Hierover leer je alles tijdens de online verdiepingssessies over MVOI contractmanagement. De sessies vinden op 26 september 2024 (MVOI-Monitoren en rapporteren) en 21 november 2024 (MVOI-Evalueren en verbeteren) plaats.

Lees meer
Online vragenloket
Heb je een vraag over inkopen en aanbesteden en ben je werkzaam bij een aanbestedende dienst? Stel hem aan het Vragenloket.
Onze experts staan voor je klaar.
Volg ons
   in    
Contact
E-mail opties